Сигурносни вентил за бојлер - зашто је потребан, монтажа

Приликом куповине складишног резервоара за загријавање воде треба водити рачуна о његовом даљњем сигурном кориштењу. У овом случају, сигурносни вентил за бојлер ће помоћи.

Већина људи игнорише инсталацију овог уређаја без разумевања за шта је то потребно. Уређај не само да штити кориснике од експлозије електричног бојлера, већ и оштећења уређаја за поправку под гаранцијом, јер се употреба без употребе елемента за затварање сматра погрешном, што доводи до тога да опрема не пролази кроз гаранцију.

Коју функцију обавља сигурносни елемент?

Главни задатак таквог елемента у смањењу притиска унутар бојлера, који се повећава пропорционално загријавању воде. Што је виша температура, виши је манометар, и ако се на овом мјесту не избаци вишак, спремник ће се једноставно распасти.

Пример инсталираног сигурносног вентила у бочици

Изгледа да је разлог зашто ставити, ако је довољно за уклањање обрнутог тако да не изазива оштар скок. Дакле, ништа се не дешава за неколико мјесеци, можда чак и више, ако увијек постоји константан притисак у систему. Али не ради се о руској реалности. У нашим водоводним цевима нема стабилних индикатора, вода може или победити снажан млаз, или, обрнуто, умочити у сат на чајну кашичицу. У том случају, када се укључи бојлер и сјене се упале, вода улази у њих, што доводи до оштрог стварања паре. Само неколико пута како би се повећао притисакдовела до пуцања сијалице (резервоара). Истовремено, као минус минус, долази до враћања топле воде у систем (на суседе) и брзог квара ТЕН-а.

Да бисте разумели шта је то сигурносни вентил за грејач воде, пре свега треба да се упознате са структурним карактеристикама конструкције и принципом њеног функционисања.

Карактеристике дизајна

Елемент нема сложене техничке конструкцијске схеме. Уређај је прилично једноставан. Део је подељен на само два вертикално постављена цилиндра, уједињена једном заједничком шупљином.

Сигурносни вентил за бојлер

Унутрашњи део великог цилиндра опремљен је плочастом бравом и снажном опругом, а елементи обезбеђују слободну циркулацију протока воде у једном смеру. Цилиндрични елементи на сваком крају имају навој намењен за монтажу уређаја на јединицу и на котао.

Други цилиндрични елемент је окомит и има мањи пречник. Спољашњост је утопљена, на основу посебне дренажне цеви за испуштање течности, пада притиска. Унутра је исти елемент за закључавање плоче као и на великом цилиндру, али са инверзним принципом рада.

Најчешће је дио опремљен посебном дршком која омогућава присилно отварање испуста за одвод.

Како уређај ради?

Принцип рада повратног вентила у бојлеру је врло једноставан. Под великим притискомВода која пролази кроз водоводни систем је подизање плоче уређаја, затим течност улази у резервоар резервоара.

Након што се контејнер напуни до краја, унутрашњи притисак прелази спољашњи, елемент се активира затварањем. У току протока течности, на основу индикатора притиска, плоча се периодично отвара ради попуњавања девастираног дијела јединице.

Сматра се да су мање цилиндарске опруге снажније, тако да имају повећану отпорност на притисак настао у бојлеру. Избегавање повећања притиска је немогуће, јер се ствара када се вода загрева.

Када ниво високог притиска у котлу достигне следеће:

  • опружни елемент повратног вентила се прво компримира;
  • даље активира отварање одводног излаза;
  • кроз рупу у одводном дијелу тече вишак воде, што чини ниво притиска стабилним.

Шта купити

У већини случајева, комплетан скуп добрих агрегата већ укључује сигурносни вентил за бојлер са одговарајућим величинама и другим параметрима. Али ако компонента недостаје, мора се купити одвојено. По цијени уређај не прелази 250-350 рубаља, све овиси о произвођачу и модификацији.

Приликом избора модела потребно је обратити пажњу на резање повратног вентила у бојлеру, треба да има равну величину? у. Да би се разумело коју врсту резбарења захтева заштитни елемент, потребно је упутити се на упутство за употребу, које је наведено у њемупрецизни параметри вентила.

С полугом за присилно пражњење

Присуство полуге за присилно ресетовање је обавезно. Уз његову помоћ можете редовно провјеравати (најмање једном мјесечно) услугу. Застава је подигнута - вода је нестала, такођер је могуће потпуно бацити воду из жаруље, ако постоји потреба.

Разлика између ова два модела је у томе што се на лијевој страни налази вијак за монтажу, с друге стране није. Вијак осигурава да се контролна кутија не отвори несвјесно.

Важна тачка је стрелица и индикатор номиналног притиска. Стрелица показује где се ротира, норма - који индикатор треба да изврши ресетовање.

На овој истој фотографији видљива је разлика у дужини млазнице. Са леве стране - издужена је, према томе, црево се лако ставља и не мора се додатно фиксирати. Са десне стране - уградња је кратка, могуће је повући црево, али ће морати нешто да га причврсти, тако да не скочи.

Вентил за вишекратну употребу (сервисиран) и за једнократну употребу

На овој фотографији постоји приметна разлика у служби. Са леве стране налази се поклопац који се може искривити и очистити. Десно - најгора верзија свега што се може наћи на тржишту. Осим тога, не постоји поклопац за одржавање, нема знака, кратак спој. Овај вентил ће коштати у просеку 150-170 рубаља, али на то његова предност и завршава. Довољно да се плати само 200 рубаља како би се осигурао ризик.

Вентили који се могу скидати купују се само за мале моделе бојлера - максимално 60 литара. Почевши од 80литар, морате одабрати друге уређаје опремљене манометрима или кугластим вентилима.

Сигурносни вентил за котлове 80-200 литара

Просечна цена таквих адаптација креће се од 550 рубаља, али по квалитету су на вишем нивоу од јефтиних модела и имају све важне нијансе за безбедан рад опреме.

Ако уређај није правилно одабран, могу се појавити проблеми. Са мањим индикатором, елемент ће тећи, али ако вентил има вредност која прелази дозвољену вредност, то не спречава прегревање бојлера.

Како инсталирати?

Упутства за постављање сигурносног вентила

  • Пре него што почнете да инсталирате уређај, потребно је да завршите припремне радове. За почетак, одвојите компоненту од мреже и отворите испусни вентил да испразните резервоар из течности.
  • Монтажа инсталације је потребна на улазу у цевовод са струјом хладне воде и на самој јединици. Процес је врло једноставан, потребно је ставити елемент за заптивање, затим спојити сигурносни вентил на котао и направити одговарајући кључ за 3-4 окрета. Прикључите другу страну инсталације на општи водоводни систем куће.

Монтажа делова врши се тако да проток воде одговара стрелицама које се могу наћи на каросерији резервног дела.

  • Често постоје случајеви у којима не постоји стабилан ниво притиска у резервоару за воду, у таквој ситуацији се препоручује инсталирање водене опреме испред сигурносног дела.
  • ТакођеНакон монтаже повратног вентила, флуид може повремено да цури, што указује на исправно функционисање уређаја и сматра се прихватљивом појавом. Да би се спријечио настанак деформације паркета или других подова, на излаз мора бити прикључена прозирна цијев која је прикључена на канализацију. Кроз прозирни материјал можете провјерити како инсталација ради.

принцип инсталације

Ако корисник жели да сакрије повратни сигурносни вентил за бојлер, морају се поштовати два важна услова:

  1. Забрањено је монтирати било које дијелове за закључавање између уређаја и улаза у резервоар.
  2. Дужина цевовода који повезује вентил и котао, чија величина не сме бити већа од два метра дужине, мора се поштовати. Иначе ће се појавити "неудата" појава, апсолутно не утиче на стабилизацију притиска у јединици.

Сумња у исправност перформанси не би требало да проузрокује сигурносни вентил на бојлеру, који редовно приказује малу количину воде, и стално је у сувом стању.

Ако уређај не емитује никакве капи током редовног загревања течности, вероватно је да је инсталација прљава или непримјењива. У овом случају боље је не рискирати и купити нову опрему.

ВИДЕО: Повезивање бојлера

Зашто је важно правилно радити заштиту котла

Недостатак уређаја, неисправан избор, који не одговара параметрима грејањаопрема или непоштовање правила инсталације ће резултирати неугодним последицама.

Тешко је поверовати, али то су последице експлозије електричног бојлера

На пример, ако кит не предвиђа вентил који преклапа повратни ток, али се притисак у опреми одржава на стабилном нивоу, сам бојлер неће моћи да функционише правилно током времена. Придржавање закона термодинамике, током процеса загревања са константном запремином резервоарског притиска је нужно повећано. У једном тренутку може доћи до већег притиска на довод течности, након чега ће доћи до оштрог пада топле воде у било ком подручју водовода. Окер може да дође кроз миксер који је дизајниран да храни хладну воду или чак иде до тоалетног резервоара.

ВИДЕО: Шта ће се десити ако не инсталирате сигурносни вентил на бојлеру


Нормална 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4