Што је боље - гипсана влакна или сухозид

Грађевинско тржиште се редовно допуњава новим технолошким производима, али неки традиционални материјали не губе значај. На примјер, гипс, чија се повијест рачуна за тисућљећа. Завршни материјали на његовој основи откривени су током ископавања прије времена. И данас је популаран, али модерне методе производње и технологије омогућавају оптимално коришћење предности природних сировина. Производи се испоручују у облику спремном за уградњу у различитим изведбама за предвиђену употребу. Један од најтраженијих производа је различит квалитет лима који површинама даје потребне карактеристике. Не-специјалиста поставља разумно питање: шта је боље - гипсана влакна или суви зид? Шта користити у овом конкретном случају? Да бисте одговорили на ово питање, морате знати како се ова два материјала могу разликовати, које су предности или недостаци, ау којим случајевима је препоручљиво примијенити их ако третман захтијева зид, строп или под.

Каква је разлика између гипсаних плоча и гипсаних влакана

Сваки декоративни материјал на свој начин је леп и успешно се користи за специфичне сврхе за које је намењен. Разлика је визуелно видљива и повезана је са методом производње.

Гипсана плоча (ГКЛ) је лист прецизно калибрисан у дебљини природног везивног средства, са обе стране је обложен специјалним папиром. У композицији постоје стабилизатори, пластификатори, који обезбеђују неопходнееластичност и друга својства. Материјал испоручен у величини погодан за монтажу. Различите ознаке могу формирати ивице. Производи се нуде са правоугаоним и преклопним крајем, који има малу редукцију дебљине за ефикасно спајање спојева.

Главна разлика између ГВЛ-а и сухозида је у структури, тако да није случајно да се овај материјал често назива штедњаком умјесто листа. То је због специфичности производње и резултирајућих квалитета. Густа, хомогена плоча од гипсаних влакана:

 • Нема папирне површине
 • Видно теже од ГКЛ
 • Практично није љут
 • Не распада се и не ломи руке, за разлику од сухозида

Упркос чињеници да су оба материјала направљена од исте сировине, немогуће их је збунити.

Али то су само спољне разлике. Значајно различити они ће бити у смислу перформанси, јер имају фундаментално другачији начин производње. Приликом одабира технологије обраде, они морају знати, јер имплементација пројекта и идеје дизајна захтијевају одређене квалитете које морају посједовати производе.

Компаративне карактеристике материјала

Пре него што купите ХВЛ или дривалл на зидовима, плафонима и подовима, вреди погледати техничке информације које ће вам помоћи да направите прави избор.

Опционо за куповину једне врсте или марке материјала. Успјешно се комбинирају и препоручљиво је искористити сваку врсту како би се створио просторпредефинед пропертиес. Да бисте разумели шта се разликује од ГВЛ-а од сухозида, а боље - од ГВЛ-а или сухозида, морате узети у обзир карактеристике ових основних параметара:

 • веигхт

ГКЛ је лакши од гипсаних влакана, не мање од један и по пута. Олакшава транспорт и инсталацију.

Съгласно с този показател, ГВЛ имасата възможност при гипсани картон. То омогућава наношење материјала, ако не треба само зидове и стропове, већ и раван под. У ту сврху се препоручује куповина производа дебљине не мање од 20 мм. Влакнасти лист издржава ударно оптерећење, задржава геометрију, отпоран је на вибрације, издржљив. Зид ће лако подржавати накнадну уградњу зглобних конструкција и елемената.

 • еластичност

Дефинитивно је могуће рећи да је суви зид бољи. Повећани ниво пластичности неких брендова омогућава вам да створите савијене површине малих радијуса и сложених структура. Неке дизајнерске технике могу се реализовати употребом листа гипсаних влакана.

 • еко-пријазност

Индикатори су приближно једнаки и немогуће је истакнути експлицитног лидера. У саставу обе врсте нема штетних супстанци. Чињеница да се суви зид лакше распадне и формира више прашине не значи да се повећавају ризици оштећења стана - можете изрезати суви зид, стварајући врло мало прашине.

 • Водоотпорност

Вјерује се да ХВЛ има најбољу вриједност. Разлози за то су цак и унутраНепропусни радни лист има више синтетичких додатака. Он је мање хигроскопан због веће густине. Верзија сувог зида отпорна на влагу такође испуњава потребне услове, али ће постојећа имовина морати да плати додатно.

 • топлотна проводљивост

Не постоји фундаментална разлика између ГКЛ и ГВЛ. Нешто виши коефицијент топлотне заштите у гипсаним влакнима, јер су честице целулозе равномјерно распоређене по маси материјала и за то имају потребне квалитете.

 • Пожарна отпорност

Недостатак папирних површина чини ГВЛ лидером у том својству. Јаки, густи листови су мање подложни бљеску, а када су изложени, издржљивији су и издржљивији. Код излаза за евакуацију, просторије са високом опасношћу од пожара треба да се користе ХВЛ плоче, са високим нивоом заштите, а не као суви зид.

 • Качество за звучна изолациа

Према овом показатељу, као и по карактеристикама топлотне изолације, мала предност има ХВЛ. Када штити дом од нежељене буке, дебљина лима је важнија од њених технолошких карактеристика. Довршавање танког сухозидног лима (до 10 мм) понекад захтијева употребу материјала за звучну изолацију како би се постигао циљ.

 • Цена

Нажалост, трошкови су често један од главних критерија за куповину и када је у питању оно што је најбоље - гипсана влакна или сухи зид. Могуће је приметити да је ГКЛ приметно јефтинији. Ова разлика често постаје кључ, што је најважније, та одлука нијезаснован је искључиво на финансијским разлозима. Квалитет и поузданост треба да буду приоритет.

Разлика између материјала је значајна и треба је узети у обзир за постизање потребних циљева у поправци или изградњи стамбених објеката. Познавајући карактеристике, лакше је одредити гдје је боље користити сухозид и гдје треба предност дати ХДЛ-у.

Обим материјала

По популарности ГКЛ значајно побеђује. У сегменту завршних материјала овај производ је несумњиво лидер. Зашто је та разлика у потражњи, која има ХВЛ и суви зид, у чему је разлика? Велики обим продаје ГКЛ одређен је следећим разматрањима:

 • Способност да се реализују сложени декоративни пројекти који захтевају производњу оригиналних облика и конфигурација унутрашњих елемената, што ће у неким случајевима бити кључни фактор при избору.
 • Смањени трошкови пројекта. Из финансијских разлога, пројекти се бирају тамо где се користи само суви зид. Али то није увек добар критеријум за стварање квалитетног ентеријера
 • .
 • Мање сложености обраде. Трајност ХВЛ-а за многе кућне мајсторе може бити непремостива препрека ако се рад обавља властитим рукама. Ручно резање густог и издржљивог гипсаног влакна није лако, потребно је користити одговарајући алат

Кључна разлика између ХВЛ и сухозида је у квалитетима који ће имати површину након монтаже. Приликом избора материјала пожељно је тачно знати предвидиве услове рада. Ако соба има високу влажност, ако је уконструктивним елементима декорације ће се дати значајно физичко оптерећење, а онда ће се плоча од гипсаних влакана извући из конкуренције.

Модерна индустрија нуди нова решења за испуштање производа који га воле. За обраду се може применити ГКЛ, који има декоративни слој који се наноси током производње. Винилна фолија која имитира кожу, дрво, тканину, израђена је квалитетном штампом са реалистичним бојама исте нијансе и текстуре, налик природним материјалима. Једна операција решава неколико проблема одједном: стварање равне површине и примена завршне обраде.

Што је јефтиније - суочавање са гипсаном плочом или гипсаним винилом - питање је контроверзно. Сам материјал је скупљи, али током инсталације нема потребе за другим традиционалним операцијама - китом, бојањем, лијепљењем површине тапетама. Укупни трошкови обраде су упоредиви, али штеде време и сложеност процеса.