Шта су тапацирани ултраљубичасти грејачи?

Међу многим типовима грејача, топлота се преноси зрачењем, ултравиолетни уређаји заузимају посебан положај. Ови уређаји, који се називају гријачи, обављају двије функције, од којих је једна - гријање, које се у гријачима обично перципира као главно, то није.

Да бисте добили идеју о овим уређајима и њиховим апликацијама, размотрите ултравиолетне грејаче детаљније.

Ултравиолет као компонента светлосног спектра

Најједноставнији пример електромагнетног зрачења може бити сунчева светлост. Спектар зрачења Сунца је сложен по саставу, али се може разложити на 3 компоненте - 3 групе електромагнетних таласа, који су у одређеном опсегу дужина:

  • светлост видљива оку;
  • ултраљубичасто зрачење;
  • инфрацрвени електромагнетни таласи.

Не појављују се питања која се односе на дефиницију видљиве светлости - то је оно што чини да људско око види дневне објекте који га окружују. Ако прескочите дневну светлост кроз кристалну призму, постаје јасно да се бела сунчева светлост састоји од седам основних компоненти боје - црвене, наранџасте, жуте, зелене, плаве, плаве и љубичасте, границе између којих су нејасне.


Седамобојна дуга на небу у сунчаном времену након кише није ништа друго него видљиви спектар сунчеве светлости, распаднут на компоненте преламања када пролази кроз мале капи воде у ваздуху. Табела приказује распоне локација компоненти боје у таласним дужинама иВидљиво је да је минимална таласна дужина у љубичастом зрачењу.

Ултраљубичасто зрачење, по дефиницији, састоји се од још краћих таласа чија је дужина у распону од 10-400 нанометара, тако да се може подесити условно испод љубичастог сегмента. Електромагнетски таласи ове дужине нису видљиви људском оку, али значајан део њих (са таласном дужином од 300-400 Нм) продире кроз заштитни озонски слој атмосфере, а њихов утицај на околину је значајан, иако његов степен зависи од годишњег доба.

Ултравиолет је штетан за патогене микроорганизме, али је неопходан за процес фотосинтезе биљака и производњу витамина Д у људском телу, чији недостатак узрокује развој озбиљне болести - рахитиса. Мале дозе ултраљубичастог зрачења које прима особа на плажи има благотворан учинак на организам, али предозирање овим природним фактором узрокује црвенило или чак опекотине коже, а редовно дуготрајно излагање изазива развој канцерогених болести.

Ове карактеристике ултраљубичастог зрачења проузрокују његову примену првенствено као дезинфекционо и лековито (у малим дозама) фактора, а загревање - само неизбежни придружени фактор утицаја ових електромагнетних таласа.

Инфрацрвено (лонгваве) зрачење у шеми је конвенционално лоцирано изнад региона спектра црвене боје и такође није видљиво људском оку. Али резултат утицаја таласа овог опсега дужине много долазибрже него у ултраљубичастом, то је ефекат - термални. Дуготрајно зрачење не утиче на транзитно окружење, већ делује директно на објекте чије површине достижу - молекули објекта почињу вибрирати до одређене дубине од површине, а температура објекта се повећава, што их доводи до топлоте.

Уређај за ултравиолетне грејаче

Тренутно се користе многи уређаји који емитују ултраљубичасту светлост и на блиској локацији загревају површину објеката. Фактор пратећег гријања узроковао је поједностављено име ових уређаја гријачима, иако се њихова главна функција уопће не загријава. Дизајн већине ултраљубичастих грејача је случај са или без рефлектора, који садржи ултраљубичасти емитер - специјалну лампу.

Ови уређаји се најчешће користе у медицинским стројевима, соларијумима, базенима, спа салонима и другим установама које практикују вештачко штављење или захтевају редовну дезинфекцију просторија и опреме.

Лампа плавог светла

Ултра-љубичасти грејачи, који као специјални емитер користе посебну такозвану плаву лампу, производе се на различите начине. То могу бити стационарни зидни и стропни уређаји велике снаге или преносиви инструменти лажног дизајна са подешавањем висине и кута, производи за монтажу на зид или ручна употреба (Рефлектор Минин).

У свим овим уређајима, емитер је ултраљубичаста лампа различите снаге, чији је принципидентичан својој луминесцентној сорти.

Уређај "плаво светло" и његове сорте

У цевастој тиквици направљеној од кварцног или вуненог стакла обложеног унутар посебног луминофора и напуњеног са живином паром, постављене су двије електроде. Када се примени на напонске електроде, пар живе под утицајем излаза између њих почиње да светли, а луминопхор пролази само ултраљубичастим зрацима.

УВ зраке доприносе стварању озона у зраку, који је у изобиљу код људи.

Важно! Светиљке од овалног стакла на послу производе мање озона у ваздуху, па се сматрају безбеднијим.

Типови и области УВ уређаја

ултраљубичасте сијалицеу функционалностису подељене у три групе:

  • отворених светиљки великог капацитета за деконтаминацију просторија из којих су људи, животиње и биљке претходно уклоњени;
  • затвореног типа - снажне светиљке, смештене у посебној изолованој комори, кроз коју се ваздух из просторије са људима преноси до дезинфекције;
  • специјалне намјене - ултраљубичасте лампе мале снаге за физиотерапијске поступке, укључујући и код куће.

За извођење, УВ грејачису класификовани у следеће типове :

  • стационарни;
  • преносиве стационарне перформансе;
  • преносни компактни.

Стационарни ултраљубичасти грејачи

УВ уређаји овог типа укључују уређаје који се налазе у одвојеним камерамадезинфекција ваздуха који пролази кроз њих, као и зидни и плафонски уређаји, који се периодично укључују у одсуство људи.

Неки модели (рециркулатори) могу се искористити у присуству особе. Дезинфекција ваздуха у њима се врши кроз принудну циркулацију кроз тело уређаја са унутрашњим УВ лампама.

Снага ових уређаја се бира према димензијама просторије или пропусности камере.

Стационарни УВ уређаји такође укључују средства за дезинфекцију воде у базенима, произведене кроз рад под водом у затвореним зградама. Ултразвучно зрачење се користи поред обраде са хемијским реагенсима како би се постигао бољи резултат чишћења.

Вода се пролази кроз дуги канал малог попречног пресјека, изложена продуженом излагању УВ зрачењу. Овакав дизајн обезбеђује висок степен деконтаминације воде и елиминише формирање наслага соли на зидовима уређаја, што отежава процес дезинфекције. Комплет садржи носаче за монтажу на зидове базена.

Један такав уређај је предвиђен за базен до 100 м кубних метара.

Преносни уређаји за ултра ниске перформансе

УВ зупчаници фиксне конструкцијекористе се за редовну дезинфекцију просторија у медицинским и дјечјим установама, као иу просторијама физиотерапије за опће и локално излагање УВ зрачењу у медицинске и профилактичке сврхе. Њихова тежина је безначајна и допуштапреносити опрему на место потребе.

Поред дезинфекције, УВ-уређаји овог типа користе се за постизање витаминог, анти-инфламаторног, имуномодулаторног и аналгетичког ефекта код пацијената медицинских и профилактичких установа.

Преносиви компактни ултраљубичасти грејачи

Пример компактног УВ грејача може бити плава лампа са рефлектором, постављена ради лакше употребе у диелектричном кућишту са ручком - рефлектором Минин. Овај уређај се дуги низ година успјешно користи у медицини за локално загријавање у лијечењу упала слуха и дишног сустава. Снага зрачења рефлектора је мала - количина потребних процедура је ограничена, трајање сесије је такође строго регулисано, тако да негативан утицај на људски организам не чини овај уређај, а комбинација излагања телу топлоте и ултраљубичастог зрачења повремено смањује стопу опоравка.

Други користе ултраљубичасте уређаје

Уређаји за стерилизацију и складиштење медицинских инструмената, козметичких уређаја могу се изводити и помоћу својстава ултраљубичастог дезинфекције. У овом случају, алат за израду материјала није важан, исти квалитативно дезинфиковани производи од метала, пластике или комбиновани. Мало време обраде - 15-20 минута, компактност, ефикасност и економичност - ово није цела листа предности ових уређаја испред конвенционалних термостата.

У модерномСтоматологија се широко користи за заптивање светлосног очвршћавања, које се јавља након директног утицаја на материјал уског зрака УВ зрачења.

Важно! Излагање УВ зрачењу захтева заштиту очију како би се спречило опекотине рожњаче.

Ултра-љубичасти гријачи су незамјењиви у СПА-салонима за сигурно и удобно кориштење влажних ручника и тампона, који се истовремено загријавају и дезинфицирају у посебним гријачима који користе УВ зрачење.

Код куће се УВ грејачи често користе каоуређаји за сушење ципелаизнутра. У овом случају, не само уклањање влаге, већ и антибактеријски третман тешко доступних унутрашњих делова обуће са уништавањем бактерија - извор гљивичних обољења и лошег даха.

Аутоматски рад детектора за утврђивање аутентичности новчаница користи се иу раду УВ зрака, у свјетлу којих постоје модерни елементи заштите новчаница од кривотворења.

Аутомобил је свакодневни сателит већине људи, а данас се његова дијагностика производи и ултраљубичастим зрачењем. Да би се то постигло, откривене су ултраљубичасте бљескалице, којима је лако детектовати антифриз из расхладног система мотора или фреона од везивања клима уређаја.

Такав детектор такође може да одреди локацију цурења уља ако мазиво додаје специјалну УВ боју која немења своје техничке карактеристике.

Предности и недостаци ултраљубичастих уређаја

Позитивне карактеристике гријача и других уређаја који користе УВ зрачење су бројне, што узрокује њихову широку примјену у медицини, индустрији, свакодневном животу, форензици и многим другим индустријама.

Што се тиче негативних фактора, главни - негативан утицај на живе организме. Међутим, треба напоменути да је избјегавање овог ефекта једноставно - треба само слиједити правила рада уређаја који користе ултраљубичасто зрачење и поштивати сигурност. Препоруке за коришћење сваког УВ уређаја су индивидуалне, али су заједничке свима - да би се избегло продужено излагање ултраљубичастом зрачењу, без обзира на извор зрачења, и што је најважније, не излажите око.

закључак

Упркос негативним ефектима УВ зрачења, улога ултраљубичастих грејача у данашњем животу не може се преценити, а њихово коришћење се наставља да се шири уз истовремено побољшање мера за безбедан рад. Користећи кућне апарате, намењене за свакодневну употребу, а према упутствима произвођача, олакшавамо живот. Индустријске уређаје треба да користе професионалци. Замена сфера примене је неприхватљива.