Шта сликати зидове у купатилу: избор боја и алата

Главна карактеристика купатила је висока влажност. Добра вентилација, као и употреба одговарајућих материјала за обраду - специјализовани производи отпорни на влагу, могу решити овај проблем. Цријеп је најбоље рјешење, али његова цијена није најјефтиније задовољство. Уместо керамичких плочица зидови се могу обојити - то је јефтина и истовремено стилска опција за креирање јединственог ентеријера. Али како се боје зидови у купатилу?

Зашто је потребно бојати зидове у купатилу?

Веома је често бојање зидова у купатилу својим рукама једина исправна одлука. На пример, ако сте ограничени у средствима или у простору, и на рачуну сваки центиметар. Навешћемо главне предности таквог третмана простора:

 1. Исплативост - чак и са најсложенијим дизајном унутрашњости, трошак новца ће бити много мањи него када се поплоче или пластични панели у купатилу.
 2. Лагана и јефтинија накнадна поправка ако одлучите да побољшате декорацију купатила.
 3. Оригинални изглед. Обојени зидови у купатилу, као на слици горе, имају леп и нестандардан изглед.
 4. Широк избор цртежа, боја и једноставног принципа наношења боје, који не захтева присуство посебних вештина.
 5. Процес наношења боје и његовог сушења, са добро припремљеном површином, веома је брз.

Такође је вредно поменути да су моменти који се приписују недостацима обојани:

 1. Пажљивоприпрема зидова у купаоници под сликарством.
 2. Мала стабилност премаза при константној влажности.
 3. Комплексност у бризи. Немојте користити абразиве за прање обојених зидова.

Тако је зидно осликавање у купатилу прилично јефтин начин обраде који не захтијева посебне вјештине, врло хигијенски, лако се пере, лако се покупи слика и нијанса. Међутим, потребно је савршено поравнати зидове испод слике у купатилу и придржавати се правила за његу обојане површине у просторији са високом влажношћу.

Како одабрати боју отпорну на влагу?

На паковању било којег завршног материјала постоји упутство како га користити, што га чини лакшим за оријентацију у његовим особинама. Када се приближавате избору боје за бојање купатила, прво се морате усредоточити на његове особине и особине, а затим - на боју. Дакле, потребно је да одаберете материјал за бојење означен као "отпоран на влагу", али боју са маркерима "отпорним на влагу" је боље не узети, јер након наношења зида неће "дисати".

Ако још увек не знате какву боју можете обојити у купатилу, одмах ћемо уочити да су боје отпорне на уље прикладније за спољашњу обраду, а унутар просторија такав премаз ће акумулирати кондензацију на зидовима, стварајући ефект стаклене баште. Зато је боље да за зидове у купатилу изаберете акрилне, латекс или водене боје.

Међутим, постоји једнозначан одговор на питање шта сликатизидови у купатилу, не. Главно је да је насликан премаз био леп, раван и дуготрајан. Све врсте боја за влажне просторије имају своје предности и недостатке:

 1. Алкиднаиа емајл - брзо се суши, отпоран на влагу, формира танки слој без развода. Има неугодан мирис, па се по правилу користи за вањске радове и заштиту металних површина од рђе.
 2. Хлор-уреа је водоодбојна, па се углавном користи у базенима.
 3. Маслац - водоотпоран, јефтин, али суши 36-48 сати, има неугодан мирис, брзо се ломи, тешко га је уклонити са површине.
 4. Аеросол - ако сте заинтересовани не само за обраду просторије, већ и за бојање купатила, односно за враћање њене површине да бисте створили нови дизајн, избор је јединствено у корист аеросол емајла у кертриџима, јер се користи за фарбање производа од челика и лива.
 5. Вода-емулзија - најбоља опција за третман зидова у купаоници властитим рукама. Подељен је на силикон, латекс, акрил и са додатком ПВА. На последњој боји ћемо се бавити детаљније.

Да бисте утврдили шта да обојите зидове у купатилу, препоручујемо да гледате овај видео:

Карактеристике боја на воденој основи

Осим отпорности на влагу, боја за купатило треба да има антибактеријску заштиту, јер су влажне просторије идеални услови за живот микроорганизама. Хидроизолационе зидне слике пружају заштиту од бактерија.

Узорак силиконске водепаропропусна структура, одлична одбојна вода, добра опција за фарбање фасаде.

За пројектирање зидова у купатилу користе се акрилне или латекс боје на воденој основи:

 • Акрилни водоотпорни је најпопуларнији, има ниску цену и велики асортиман који вам омогућава да направите потпуно оригиналан дизајн. Брзо се суши, добро обавија површину, остављајући чисту, богату боју, идеалну за стварање прелаза боја или текстура. Међутим, да би се зидови третирали овом врстом боје, површина треба да буде савршено равна.
 • Латекс боје након сушења формирају филм који штити површину од контаминације, гљивица и влаге. Истовремено пролази пару која спречава стварање кондензата. Латекс премаз не колапсира чак ни при директној изложености води. Међутим, ова боја је врло густа и скучена, тако да зидови морају бити пре-подспаклеват да би затворили све пукотине.

Боја на бази ПВА на бази воде је најјефтинија опција, али је погодна само за суве просторије, јер спреј воде, паста за зубе и пена од детерџената могу оштетити овај премаз.

Избор боје и сјаја

Након што сте одредили коју боју треба прекрити зидове у купатилу, морате разумети како одабрати праву боју. У изградњи трговина, у правилу, постоје стројеви за нијансирање, који могу врло прецизно синтетизирати жељени тон. Али то се може урадити ручно, додавањем мало пигмента за бојење и његово добро мешање.

Дакле, за мала купатилаСобе се препоручују за дизајн у светлим нијансама, јер вам омогућавају визуелно повећање просторије. Боја зидова треба да се подудара са нијансама намештаја и водовода. За креирање унутрашњости пространих купаоница можете користити контрастне нијансе. Међутим, имајте на уму да су на тамним зидовима трагови капи приметнији.

Боја може бити не само обојена, већ и сјајна или мат, као и олакшање.

Сјајни сјај који свјетлуца и свјетлуца, изгледа веома лијепо, отпоран на механичка оштећења, али погодан за савршено глатку и равну површину.

Мат премаз може сакрити мале неједнакости, у складу са било којим дизајном, али таква површина је мање отпорна на механичка оштећења.

Рељефне боје стварају фину структуру на површини зидова, која скрива мале неједнакости.

Припрема за фарбање

Пре фарбања зидова у купатилу, потребно је припремити површину и алате потребне за рад. Процес квалитативног сликарства захтева пажљиву припрему основе бојења, иначе ће сви напори нестати. Припрема зидова у купаоници под сликарством укључује:

 1. Уклањање старих премаза механичким путем (чекић, длето, бушилица за длето, шмиргл папир, шпатула), хемикалија (специјални растварачи, одстрањивач боје) или термички (загревање површине зграде термофеном или лампе за лемљење).
 2. Онда треба да се ослободите прашинезид: исперите водом, а затим нанесите један до два слоја прајмера.
 3. Лагано затворите све пукотине, рупе и друге недостатке, користећи водоотпорни кит за унутарње радове.
 4. Након сушења шпатуле уклоните све неправилности брусилицом или ручно помоћу брусног папира.
 5. Ако зидови имају трагове гљивица или плијесни, обрадите цијелу површину посебним антисептичким или клорним раствором. Такође, за ову сврху, бакар сулфат ће стати.
 6. Глатка и равна подлога пажљиво се заснива на неколико слојева. Након сваког третмана потребно је да се зид потпуно осуши. Боље је изабрати прајмер са антибактеријским својством како би се спречило стварање гљивица и плесни.

Након потпуног сушења последњег слоја прајмера, можете почети да фарбате. Али када једном морате припремити све потребне алате:

 • неколико типова четки (уских, широких, закривљених);
 • одговарајући ваљкасти премаз или спреј;
 • пладањ (пладањ) за боју;
 • лакирна трака;
 • заштитне рукавице и маска.

Коју количину боје за купатило је лако одредити према упутству на паковању - назначено је потрошња течних милилитара од 1 квадратних метара. у једном слоју! Множећи метар просторије до своје висине, научит ћете колико четворних метара требате сликати. Помножите овај број са количином и бројем слојева и добијте резултат - колико литара боје вам је потребно.

На пример, банка је назначенапотрошња од 0,25 литара на 1 м2, дужина зида - 3 метра, висина 3 метра, број слојева - 2:

 • 3 * 3 = 9 кв.м

 • 9 * 0.25 = 2.25 литров

 • 2.25 * 2 слоја = 4.5 литара боје потребне за бојење зида.

Сада можете сазнати колико лименки или канте боје требате.

Технологија бојења зидова у купатилу

Сликање зидова у затвореном простору - ово је занимљива и креативна лекција која захтијева оригиналан приступ и придржавање одређених правила за најбољи резултат:

 1. Љепило љепило на сусједној површини и мјесту промјене боје. Заштитна трака ће спријечити да боја пређе у непотребна мјеста.
 2. Носити заштитну маску и рукавице.
 3. Боја за први слој може се благо разриједити водом - за 10-15%.
 4. Сипати боју у посуду са жлебовима и добро импрегнирати алат (четком и ваљком). Развијте ролну на папиру да бисте били сигурни да је цртеж равномеран.
 5. Пре него што обојите боју на зид, котрљајте ваљак дуж жљебова да бисте се ослободили вишка течности, па се не формирају мрље.
 6. Прво, помоћу четкица обојите сва тешко доступна места и углове.
 7. Затим, у смеру од врха према доле од зидног споја са плафоном до слободне површине, обојите ваљком или прскањем. У том случају ваљак не би требао бити снажно притиснут.
 8. Након што се први слој потпуно осуши, можете нанијети други слој боје.
 9. Ако су зидови обојени у више боја или са додатком квадрата, углова и линија, онда их употријебитенасликана трака за креирање ових облика са једнаким линијама линија. Љепљива трака се уклања тек након што је горњи слој потпуно сух.
 10. Веома добар дизајн се појављује приликом сликања кроз шаблоне. У ту сврху можете користити специјалне ваљке за цртање или папир за шаблоне.

Дакле, бојање зидова у купаоници властитим рукама - јефтин, врло једноставан, али учинковит начин за освјежавање интеријера. Да бисте постигли савршен ефекат, користите високо квалитетне материјале и алате, правилно припремите основу и пратите правила за бојење површине. Користите своје креативне способности да креирате оригинални дизајн!

И нудимо вам неке идеје за фотографије које ће вас инспирисати да осликате зидове у вашем купатилу: