Шта оплодити земљу у јесен под кромпиром

Један од најважнијих усјева у пољопривреди је кромпир. Расте у великим количинама широм земље. Плодност земље и клима у различитим регионима су изразито различити. Удобни услови култивације нису свуда, али уз коришћење ђубрива за кромпир, можете постићи високе приносе у свим подручјима и на свим тлима. Они који су у пролеће сваке минуте више воле оплодити земљу за кромпир од јесени.

Одабир места за садњу кромпира од јесени

Лажна идеја да се кромпир може засадити на било ком месту је прилично распрострањена, и она ће постати велика. Међутим, постоји низ правила, након којих можете добити добру жетву. Кромпир је култура светле боје, за њу је погодна само добро осветљена зона. Без довољног осветљења, надземни део ће се извући и завртети, сходно томе, неће бити потребно рачунати на велики усев. На крају крајева, гомољи конзумирају оно што акумулира педунцле. Као вишегодишња биљка, кромпир, акумулирајући у гомољу потребну количину хранљивих састојака, поново проклија.

Аспект који је важан да се обрати пажња је слаб систем кромпирног кромпира:

  • Стога је за нормалан развој културе потребан лабав, обогаћен кисеоник који неће спријечити раст коријена и столона.
  • Да бисте добили добар усев кромпира, потребно је да га засадите на иловастим, плодним, лаганим суперпрашеним лабавим земљиштима. Није погодна за узгој ове културе тешким глиненим тлима, у таквом земљишту је потребноправите компост, песак и стајњак.
  • Важно је да нема стагнације воде.
  • У киселим земљиштима се додаје креч или дрвени пепео по стопи од 15 кг на 100 квадратних метара
  • .

Покушајте заштитити подручје за узгој кромпира са сјевера и сјеверозапада дрвећем или грмљем. Пожељно је да локација има нагиб на јужној или југозападној страни. Сваке две године пожељно је да се промени место слетања, дајући земљишту одмор.

Кромпир се не препоручује за садњу у подручјима у којима су расли парадајз, јагоде, паприке или патлиџани. Пожељно, прекурсори кромпира укључују купус, бундеве, махунарке, краставце, шаргарепу и репу.

Која ђубрива су потребна за кромпир

Дакле, која од супстанци у земљишту зависи од усева кромпира. Азот и калијум утичу на масу кртола, а фосфорна киселина је одговорна за њихову количину. То јест, у одсуству првих супстанци биће мали кромпир, а уз недостатак фосфора ће се смањити број кртола, а маса ће остати иста. Зато се код узгоја семенског кромпира смањује доза азотних ђубрива, а повећава се и количина фосфора.

Осим исхране коријена, важно је и да се угљик храни кроз лишће биљке (апсорпција угљичног диоксида из зрака). Повећање угљен-диоксида у површинском слоју ваздуха обезбеђују микроорганизми који разграђују органске супстанце у земљишту. Дакле, што је земљиште богатије хумусом, то је више микроорганизама у њему и, сходно томе, додијељена већа количина угљичног диоксида и ефикаснија угљична храна биљке.

У јесен је узео град под кромпиром

Сазревање, превртање поља за будућу колекцију је једнако важно. Зато немојте бити лењи, али је боље да земљу доведете у ред чак и пре мраза. Тако да ће бити лабаво, постоји вероватноћа да ће мраз изазвати више штете на корену корова који се појављују на врху или ће доћи до прилива леденог ваздуха.

Тешко земљиште би требало двапут поновно ваљати, довољно лако ротирати, довољно је дуплирање. Узми га дубље. Опушта, мења слојеве тла на мјестима, што је једнако вриједно радити с времена на вријеме.

Преко киселог тла, морамо радити на исти начин у јесен. О киселини ће вам рећи маховина, кисељак, пољска преслица, која ће и сами ићи у ваш кревет. За обнављање нормалне киселости прилази се доломиту, кречу или пепелу. 200 м по квадратном метру - сасвим довољна доза.

јесењи крумпир

Оплодити земљиште под будућом садњом кромпира може бити и јесен и прољеће. Али врсте гнојива уведених у јесен разликују се од прољећа. За производњу органских ђубрива за кромпир у јесен препоручује се употреба претераног стајњака или компоста.

Овај превремени органски додатак има двије предности. Прво, уштедите драгоцено пролеће, када вам је потребно пуно времена. Друго, током зиме, органска материја ће се додатно превазићи, што ће допринети бољој асимилацији хранљивих материја у младим кртолама. Агрономи препоручују увођење органске материје у количини од 5 - 10 кг по 1 м2. Ставите стајњак испред орања и равномерно га распоредите по површини. У јесен можете додати сумпорну киселинукалијум и двоструки суперфосфат:

  • Предложена количина калијевог сулфата калија је 2 кг /м2 (површина 10 мк 10 м).
  • Препоручена стопа за увођење двоструког суперфосфата за кромпир: 1 кг на сто квадратних метара (површина 10 мк 10 м).

Увођење фосфатних ђубрива у јесен за кромпир

Фосфатна ђубрива за кромпир се могу увести како у јесен, тако иу орању за испашу, иу пролеће у узгоју или пре сечења врхова.

Обавезна је 20 кг фосфора или комплексног ђубрива у дози Н10-20П10-20К10-20 (1-2 центнерс /ха нитрофоски) у линији садње кромпира (у присуству одговарајуће технике).

Садња зимских сидерата у јесен за кромпир

Још један начин повећања плодности тла на пољу кромпира су зимски сидерати, као што је зимски вика. Ова врста зеленог ђубрива акумулира се у младим изданцима као азот, а неопходни елементи у траговима. Можете сијати бели сенф или зоб. Култивари долазе до таквог једнаког тепиха. А када први пут дође кромпир, горњи део овог "тепиха" је одсечен бељавом, остављајући корење испод земље. Коријени, укорени, дају храни корење кромпира и перје земље. Уопштено значење је такво. Наравно, можете покушати да сијате сидерате на малој парцели, и одједном и заправо, кромпир постају већи и укуснији, како кажу пионири ове методе. Али док то сами не проверите, нећете веровати - покушаћемо.

Компостирање у јесен за кромпир

На другом мјесту изапопуларан код органских ђубрива - компоста. То је супстанца са добро жљебљеним биљним остацима. За његову припрему уређене су велике хрпе компоста (у посебним компост-боксовима или јамама), које се састоје од вегетације и било каквог отпада од поврћа и хране. У току јежа долази од разних култура, оштећених или незрелих плодова, корова. Пожељно је распршити слој дрвеним пепелом. Композитне висине покривају врх слојем земље, филмом.

Након неког времена, материјал у хрпама за компостирање ће почети да се распада и претвори у ђубриво. Убрзање овог процеса је посљедица довољне количине влаге (с времена на вријеме треба залијевати гомиле), високих температура, као и корисних глиста, који су у таквим џеповима врло брзи. У пролеће, пре копања, компост је разбацан по површини.

Добар кромпир за вас! Боље је радити од јесени, тако да целе године жвакате укусним јелима из омиљеног кромпира.