Шта хранити травњак травом у лето

Травњаци у земљи - то је готово обавезни елемент дизајна, који служи за опуштање и опуштање и само задовољава поглед. Траву траву треба хранити током цијеле године како не би изгубила атрактивност. Увођење ђубрива за травњак почиње, када се снијег спусти, а заврши прије првог замрзавања, него се обезбиједи сигурно зимовање биљака. Различити по саставу, изгледу и својствима ђубрива снабдевају биљке са састојцима хранљивих материја и елементима у траговима. Дужина трајања декоративне зелене боје зависи од исправности њиховог избора и уношења у тло. Данас ћемо говорити о љетној трави.

Зашто оплодити травњак

Потребно је редовно правити ђубриво на травњаку, јер је травњак интензивно растућа култура. У њеним стабљикама се током времена накупљају корисне супстанце, али због периодичних ажурирања у облику фризуре залиха супстанци се исцрпљује. Да би зелени покров изгледао добро, важно је хранити травњак корисним минералима и ђубривима: азот, фосфор, гвожђе, калијум. У случају правилног храњења, неће се претворити у ливаду са прошлогодишњом травом и изгледат ће природно.

Када је боље хранити травну траву

Пролеће, лето је најбоља сезона. Лети травњак треба велику количину хранљивих материја. Стога су најпопуларнији у овом тренутку интегрисана минерална ђубрива. Често се користи нитроамофоску и његови деривати. Оптимално време за оплодњу: крај јуна - почетак јула.Без обзира на врсту супстанце која се уноси у тло, временски услови су најважнији фактор успјеха.

Пре него што будете спремни да храните земљу, пажљиво слушајте временску прогнозу за недељу дана, или можда за дужи период, ако постоји таква могућност. Ако је време суво на улици, али ускоро долази киша, онда је најбоље време за оплодњу. Дијета промовира бољу асимилацију храњивих твари у тлу. Ова врста ђубрива најбоље одговара обичној зеленој трави. Ако су улице вреле, онда је најбоље да не криволов у овом периоду. Али ако се суша посматра прилично дуго, препоручује се самостално заливање траве. Након тога, док је земљиште још влажно, користите травно гнојиво. Два пута током лета, травњак се храни калијумовом соли. Количина примене - 15-20 г по 1 м2. Ако је лето било кишовито, стопа уношења се може повећати, јер се калијум активно испире из тла.

Шта је потребно за ђубрење травњака

Требаће вам:

 • ђубриво;
 • вода;
 • гумене рукавице;
 • тигањ;
 • црево;
 • сејалица.

Приликом наношења ђубрива, придржавајте се сигурносних мјера. На рукама обавезно ставите гумене рукавице, а ноге - затворене ципеле. Не оплодите у ветровитом времену. Ако погодите ђубриво у очи или у уста, исперите их са много чисте воде.

Храњење травне траве минералним ђубривима у лето

Препоручујемо употребу специјалних интегрисаних ђубрива за травњак, које садрже неколико одједномхранљивих елемената и елемената у траговима у уравнотеженом односу и лако пробављивом облику. Ово је најпогоднији начин оплодње засијаних биљака, што знатно поједностављује негу травњака.

На располагању су три основне врсте готових мешавина за травњаке. Први тип је за пролеће и лето. Богат је азотом и много мање фосфора. Потребно га је увести у прољеће како би се стимулирао раст житарица. Други тип комплексних ђубрива - јесен. Има много више фосфора него азота. Уводи се у јесен, када се раст трава успорава.

Осим тога, продаје се такозвани "пијесак на травњаку" - мјешавина ријечног пијеска с уреом и сулфатом жељеза. Користи се и за исхрану житарица, и за сузбијање различитих врста корова. Посебно је ефикасан за контролу маховине. Обично се уводи касно пролеће, али за борбу против маховине се користи и лети. Пре наношења интегрисаног ђубрива, пажљиво проучите упутства на паковању: предозирање може оштетити ваш травњак. На хемијским озхеговим биљкама треба да обилато узгаја травњак неколико пута током дана како би помогао трави да се опорави.

Храњење травне траве органским ђубривима током лета

Органска ђубрива садрже различите елементе који су неопходни за "здраву" биљку.

Органска ђубрива укључују следеће:

 1. Стајњак (животињски измет, бољи коњ). Легло садржи 75% воде, 21% органске материје, 0,5% укупног азота, 0,25% фосфора и 0,6% калијум оксида. Бољехрањене хумусом, јер свјежи коров може садржати семена корова (нетакнута).
 2. Птичји измет. Боље је користити пилетину или голуба. Али патка или гуска је најмање вредна. Боље је поставити јесен, јер се азот акумулира у облику нитрата. Потребно га је равномерно распоредити по површини земљишта.
 3. Тресет. Мора се сакупити у мочвару и проветравати. Поред тресета, потребно је додати и вапно. Посебност тресета је да се може користити у свим временским условима. Садржи мало хранљивих материја, али повећава хумус и побољшава структуру тла. Поред тога, помаже у загревању земље. Тресет се распада на горњи и доњи пут. У гребену биљни остаци се полако разлажу због високе киселости супстанце. У травнатом процесу све се одвија много брже, јер је овдје киселост нижа.
 4. Илл. Може се купити на дну рибњака, ријека и језера. Ил је богат хумусом, азотом, калијем и фосфором. Пре употребе потребно је проветравати.

Како произвести ђубриво за траву

Постоји неколико најпогоднијих начина оплодње травњака:

 1. Ручна израда. Најлакши начин, који подразумијева равномјерну расподјелу половице гнојива дуж травњака, а други дио - преко травњака. Метода је једнако добра за комплексна и чиста органска ђубрива као што су тресет и стајњак.
 2. Помоћу спреја или левка. Ови гаџети су згодниКористи се за течна ђубрива у облику концентрованог раствора, који се разблажује водом. Такође, начин намакања може се кухати од тресета, краве. Приликом рада, треба да предузмете мере предострожности: носите заштитну одећу и гумене рукавице и темељито оперите руке након посла. За травњак велике површине боље је купити посебну прскалицу у трговини - то ће вам уштедјети вријеме и труд.
 3. Механичка метода. У овом случају користи се специјална сејалица која се мора пажљиво померати по травњаку. Овај метод вам омогућава да равномерно расподелите ђубриво. Након наношења, ђубриво мора бити добро опрано и осушено.

Гнојиво за травњак са сопственим рукама

Користићемо коприве за припрему ђубрива властитим рукама. Обавезни услов је одсуство семена на њему. Приближно килограм зелене боје ставља се на дно посуде и сипа 6-8 литара насељене воде. Остављамо да одмарамо на сунцу 10 дана, сваки дан узбудимо. Након процеса ферментације користе се ђубрива: за заливање - разблажују се водом 1:10; за прскање - 1:20.

Паметан приступ примени ђубрива ће обезбедити да ваш сајт буде трајан, свеж и светао травњак. Држећи се нормализације и периодичности исхране, бирајући одговарајуће припреме за сезону и визуелно контролишући травњак - можете уживати у прекрасном зеленилу дужи временски период и продужити период његове експлоатације.