Шта да се третира кромпир прије садње из фитопхора

Приближава се брза љетња сезона, што значи да је ускоро вријеме за садњу крумпира!

Многи вртлари знају да није довољно само садити кромпир - прелиминарне кртоле треба третирати како би се биљка заштитила од разних болести. Пхитопхтхора - ово је најчешћа несрећа са којом се сељани сусрећу. Ово је једна од најчешћих и непријатних болести ове културе, позната у свим земљама где се узгаја кромпир. У свету се сваке године од квргавог јастога губи и до 15% укупне жетве. У неким случајевима, степен инфекције досеже 100%, али чак и степен оштећења у 50% омогућава вам да говорите о катастрофалним економским губицима. Највећа штета на кашаљ кромпира доводи до временских услова који су за њих прикладни. Дакле, у влажном и хладном времену, сва искрцавања могу бити уништена за све за неколико недеља. Пхитопхтхора патоген - Пхитопхтхора инфестанс (Монт.) Де Бари, који припада разреду оомицетес. Крајем прошлог века дошло је до значајних промена у биологији ове болести. Агресивни ефекат патогена се повећао, лакше се прилагодио околини, умножио на вишим и нижим температурама него раније.

Карактеристични симптоми болести туберкулозе кромпира

Кромпир засађен и већ су се појавиле прве прелепе зелене степенице. Биљке постепено добијају снагу. Грмови постају велики. Бити добар усев, али једног дана изненада приметите да су се ваши кромпирићи променили, грмови више нису тако привлачни. Симптомиболест се замрачи на деловима биљака, у будућности ће мрље расти, у гомољима - мицелиј се развија у дубини. У погођеним органима се често јавља секундарна инфекција и завршава уништавање усева, претварајући кромпир у труло масу. У влажном времену, са дна листа, развија се лагано ширење феталног мицелија.

Борба са болешћу мора почети са првим знаковима, а пожељно пре њиховог појављивања. Само у овом случају можете спасити усеве и избећи масовно уништење.

Услови доприносе епидемији кукавице

 • у јесен са подручја које није уклоњено стабљика или огњиште оболелих биљака је ушло у компост;
 • кромпир или парадајз засађен на тешким, сировим тлима у доњем току;
 • не поштују правила плодореда: кромпир и парадајз се сади на истом месту дуги низ година;
 • да би се смањио ниво киселости земљишта, донесено је превише кречњака;
 • вишак азота, недостатак калијумових ђубрива у земљишту;
 • Биљке у креветима су постављене превише густо;
 • хладно, влажно време (температура од +15 до + 20 ° Ц).

Шта третирати кромпир из фитопхоре прије садње

\ т

Прерада тла

Зими, на минус температури, уништава се већина патогена пхитопхтхора у земљишту. Али морате бити сигурни да нема старих стабљика, гомоља остављених на локацији, спалите их.

Пожељно је да кромпир не расте на истом месту око 2-3 године. Тако је и земља. Можете обрадити земљу са раствором ЕМ-5 или Баикал ЕМ-1 доуклонити преостале гљивице болести.

Избор материјала за сјетву

Прегледати материјал за сјетву, уклањати болесне гомоље. Прије слетања дефинитивно проширите кртоле у ​​варијетете тако да их можете посадити у различите кревете.

Сорте Цхародеи, Елизабетх, Ст. Петерсбург не пате од фитопхоре. Ако их изаберете, онда можете бити мирни.

клијање кртола

Пре ницања, исперите кромпир и осушите га. Немогуће је да гомољи леже у води, могу се савити. Гомоље семените у просторији са много светлости која се добро проветрава.

Температура ваздуха у просторији треба да буде + 10 ... + 15 ° Ц. Сијалице се стављају у кутије са два слоја. После извесног времена окрените кртоле, онда ће расти јаки јаки изданци. Окрените кутије у различитим правцима тако да им буде боље.

Прерада кромпира из фитопхоре се врши следећим препаратима:

 • Маким, КС;
 • Фитоспорин;
 • Ридомил Голд МЦ;
 • Браво;
 • Сирлан;
 • Дитан М-45.

Третман кртола кромпира овим специјалним препаратима ће одложити развој болести за 10-14 дана. Ово је неопходна мјера за заштиту ваше будуће жетве.

Народни лекови за контролу фитопроте кромпира

Ако не желите да подвргавате своје усеве хемијском третману, онда можете да се обратите народним лековима:

1.Насту бели лук. 100 грама чешњака се меље и инзистира у 10 литара воде током дана. Пре употребе, раствор је неопходанНапрејте их и прскајте биљке сваке недеље током месеца.

2. Кисломолоцно решење. 1 литра киселог јогурта се разблажује у 10 литара воде и инфундира током неколико сати. Исталожени раствор биљака се распршује сваке недеље док се гљива потпуно не уклони,

3.Бордониан ликуид. За припрему раствора потребно је додати 5 литара воде 100 грама бакар сулфата. Осим тога, можете користити и вапно.

4. Мешано решење. Показало се да је много бољи од Бордоа, јер се састоји од неколико активних компоненти - бакар сулфат, манган и борна киселина. Тајна припреме такве супстанце је припрема индивидуалних раствора и њихово накнадно мешање.

Корисни чланци о врту, граду и цветном врту

Хемијска обрада кромпира из фитопхоре

Тешко је излечити тешко погођене грмове кромпира, у већини случајева то више нема никаквог смисла, лакше их је једноставно уништити како би се спријечило даље ширење болести.

1. Ако постоји опасност да се млади кромпир зарази фитофором (искуство претходне године или материјал за сјетву сумњивог квалитета), онда је потребно два пута третирати биљке специјалним препаратима у размаку од једне и по седмице. У овом тренутку можете користити: арцелилд (80 грама на 15 литара воде), родомил МЦ (40 грама на 15 литара) и осксхих (30 грама на 15 литара воде). Први третман није потребан, јер у већини случајева млади кромпир не инфицира нашу фитопхтору.

2. После цветања кромпир треба обрадити 3-4 пута специјалнопрепарате у интервалима не дуљим од 1 недеље. У ту сврху користе се лекови: Витамин М-45 (30 грама на 15 литара воде), бакар хлороксид (60 грама на 15 литара воде), куморзат (40 грама на 15 литара воде).

3. Најефикаснији, али прилично скуп, је превенција и третман фитофорских производа кромпира од стране Сингента (Сингента). Такве мјере се примјењују само у случају тоталне инфекције фитопхтора кромпира. У свим другим случајевима, једноставни и јефтини профилактички лекови и лекови могу савршено да се носе.

4. Део биљака се третира стимулансима раста, који повећавају отпорност кромпира на фитофору. За ову улогу најбољи третмани су: осцигутум - 150 мл, ЕЦОС - 5 мл, епине - 3 мл, епине плус - 3 мл или Ецос ВЕ - 5 мл на 15 л воде.

Шта третирати кромпир прије садње из фитопхоре