Шта да нахранимо у јесен испод шаргарепе

Шаргарепе се савршено развијају на добро култивисаном, плодном, не-киселинском, средњем и лаганом механичком саставу тла, као и тресетишта. На земно-подзолским тлима, култура се може садити само другу годину након увођења органских ђубрива, јер је превише одушевљена узгојем свјежег меса, расте лоше и доноси непривлачне и неприкладне за складиштење коријенских култура. Тло за шаргарепу треба да буде лабаво, богато органском материјом, па се у јесен стављају ђубрива. Данас ћемо говорити о томе како се шаргарепе на јесен у зимском периоду хране на фарми.

Предности и недостаци узгоја јесенске шаргарепе

Јесенска садња шаргарепе има једну додатну предност - бржи период сазревања. Ако сорте најраније мркве засађене у пролеће, сазревају не раније од почетка јула, онда слетање шаргарепе у јесен исте сорте омогућава да се жетва два или три недеље раније, отприлике средином јуна. Искусни вртлари тврде да је додатно задовољство и сочност ових усјева обезбеђена високом влажношћу земљишта током раног пролећа. Мало је вероватно да ће се неко препирати са чињеницом да је сама влага одлучујућа не само у периоду док сјеменке мркве не проклију, већ и током регрутовања маса директно из коријена.

Главни недостатак овакве зимске садње је немогућност продуженог складиштења мркве. И не треба се бојати да мрква нијепреживљава хибернацију или, прерано долази, може патити од ноћних мраза. Пракса показује да у случају правилно одабраног времена за садњу шаргарепе, сјеменке не угрожавају ништа, и оне ће моћи да расту на време. Чињеница је да садња шаргарепе за зиму не би требало да буде до краја октобра. Истовремено је потребно обратити пажњу на временске прогнозе. Ако се садња мркве појави прерано, а семе ће имати времена да проклија пре мраза, онда, наравно, зарастање клица не може. Зато се шаргарепе зими саде када се замрзне око 30 мм.

Када је јесен мрква

Дакле, једној од култура које се могу успјешно сијати под зимом је сочна наранчаста љепота - мрква. Биљка је прилично стабилна на ниским температурама и, под одређеним правилима агрономије, сасвим је могуће узгајати коренске усеве до јуна и јула. Не бојте се прољетних мразева - млади младице мркве се појављују када се земља загрије на + 3 ° Ц - + 4 ° Ц, и савршено толерира смањење температуре на -4 ° Ц.

Сорта шаргарепе за узгој јесенске шаргарепе

Садња мркве на отвореном тлу почиње куповином материјала за сјетву. Које сорте шаргарепе је најбоље сијати за зиму? У ту сврху погодне су ране сорте, на пример, Витамин-6, Шантан-2461, Лосиноостровскаја-13, московска зима А-545, Нантес-4 или Неуспоредиво. За зимску сетву ће вам требати семена за четвртину више него током пролећне сетве, али нежелите да купите исушено семе или оне које су налепљене на траку - треба вам редовно свеже семење које није претходно обрађено.

Како одабрати земљу за садњу шаргарепе у јесен

На крају љета покупите мјесто за засађивање мркве за зиму. Потребно је да нађете равну, добро загрејану и ограђену површину ветра. Није могуће садити сјемење на падини, јер ће се испрати на прољетном сунчевом сјају.

Важно је обратити пажњу на усеве који су нарасли у протекле три године, када ће бити засађена шаргарепа. Није пожељно, ако су то представници породице целера: першун, копар, коморач, као и целер или сам корен. Они изазивају појачано "интересовање" одређених штеточина мркве за овај локалитет. Поред тога, наведене врсте за протеклих година су већ уклониле из тла материјалну количину микро и макро елемената неопходних за пуноправну жетву шаргарепе.

Много је боље ако, ако раније, на овом месту узгајају краставце, диње, лук или кромпир. Не лоши прекурсори сматрају се и купусом и парадајзом. Одмах након уклањања усјева, потребно је ослободити биљне остатке, дубоко копати (за цијелу гомилу лопата) и попустити: мркве попут растресите земље.

Земљиште за ђубриво у јесен под садњом мркве

Слетање за садњу шаргарепе у пролеће, као што је већ поменуто, формирано је у јесен. Увођење минералних и органских ђубрива за шаргарепу (непосредно пре садње) нема бољи ефекат на коренске усеве.

То је категорички немогућедонесите свјежи ким у мркву. Када уносите стајњак у земљу, шаргарепе се препоручује да се сади на овом месту тек после 2 године. Шаргарепе се препоручује узгајати у 2. култури након стајњака (након узгоја на овом мјесту краставци, црни лук, рани купус, рани кромпир). још боље - просијати. Мрква воли опуштену земљу, а ако се током активног раста наиђе на препреке, води се и раздваја.

Шаргарепа ће сигурно задовољити лежај мешавине тресета (пиљевине или игле) и пијеска, који такођер треба просијати. За једну канту тресета узмите пола касе просијаног песка и 1-литарску лименку пепела. На таквом кревету, поврће може расти 3-4 године. Предности земљишта, посебно припремљеног за шаргарепу, је у томе што нема семена корова и савршено је засићено кисеоником, тако неопходно за формирање квалитетних коренских усева. Да би се то земљиште оплодило, потребно је у пролеће током припреме пржења додати 1 мл чаша на 1 метар.

Брига о мркви након садње у јесен

Ако снијег није пао прије сијања сјемена, покријте малч од садница смреке или бора, али не заборавите бацити малу пукотину на кревет након првог снијега. У прољеће, када снијег почне да се топи, уклоните ногу, а ако је снијег падао превише, онда дио снијега, тако да се брзо растопи. Када снег падне, поставите металне лукове на кревет и повуците ихПолиетилен или неткани материјал - ова мјера ће убрзати процес појављивања степеница. Даља нега, исхрана и чишћење се не разликују од оних који се користе за уобичајена слијетања на пролеће.