Шта да хранимо јабуком у лето

Правовремена и коректна дорада воћњака јабука у лето је гаранција добре жетве. У овом тренутку, дрвеће активно користи велику количину минерала, што им је потребно за потпуно плодоношење. Такође, током овог периода раст младих младица се зауставља и почиње полагање цветних пупова, који троши доста велике количине фосфора и калијума. У овом чланку ћемо вам рећи шта и како да оплодите јабуке током лета.

Зашто нам је потребно преливна јабука у лето

У циљу добијања квалитетног и бројчаног усјева укусних и храњивих плодова, баштованско пошумљавање стабала јабуке у лето. Ако се у пролеће стабла јабука морају хранити у периоду интензивног цветања, што за плодоносно дрво у радијусу од око метра ставља у тло 5 канте меда, онда у летњем периоду дрво улази током формирања плода. Да бисте осигурали да ваше омиљено воће има довољну количину минерала за нормално сазревање и да су постали укусни, а потребно је и летње жетве јабука. Сва воћна стабла која улазе у период плодоношења пате од недостатка минерала. Ако направите довољно залијевање дрвета, не треба заборавити на "храну" за њега, што је оно што се уноси у тло за гнојиво.

Симптоми недостатка исхране за стабла јабуке

Недостатак хранљивог елемента често се може препознати по изгледу стабла јабуке. На недостатак азота, дрво реагује на мале, суморне листове, фосфор - бронзани лим, гвожђе - жућкасто и безбојно лишће.Код недостатка калцијума листови су увијени и прерано падају, а недостатак бакра се појављује тамне мрље на листној плочи. Брзо засићене биљке са елементима који недостају помоћи ће фолијарној оплодњи стабала јабука током лета. Анализирајући доступне симптоме, дрвеће се прска у сухом времену одговарајућим лијековима.

Када праве летњи прелив јабуке

Не спречава биљке да жање јабуке. У овом периоду се не уводе само супстанце које садрже азот, већ су засићене и калијумом и фосфором. Током врућег периода, они хране стабла неколико пута. Минимални размак између наношења ђубрива - 10-14 дана.

Прва прерада јабука у јуну пада средином мјесеца. По правилу, башта је засићена азотом, док се користи уреа и уводи у некоријенску методу. Чињеница је да се јули ретко разликује по јаким сталним кишама, тако да је лакше заситити биљке кроз лишће. Ако је у вашем крају време било обележено количином кишних дана, боље је да се додају ђубрива у пирсинг круговима.

Сматра се корисним оплодити јабуке у јулу фосфатним и калијевим ђубривима. Напомињемо да ове композиције не искључују увођење смеша које садрже азот. Међутим, између третмана (храњења азотом или минералима), треба одржати малу паузу. На пример, прво храните дрвеће азотом, а после 2 недеље минералима.

У основи, у врућој сезони, врши се узгој листне јабуке. Ово је најефикаснији начин да се дрвеће засити неопходним супстанцама у кратком року. Кроз крунубиљка апсорбује максимум нутријената дословно за 2-3 дана. Оставите да се материјал равномерно распрши по целој круници, док покривање раствора захтева све листове са обе стране. Догађај се одржава рано ујутро или касно увече у сувом времену. У супротном, композиција за арому брзо испарава (на сунцу) или се испире (током кише).

Шта кухати јабука у лето

Главно ђубриво за јабуку у лето је:

  • уреа. Односи се на азотну групу. Помаже стаблима да узгајају потребну масу листа и младице;
  • нитрофоска. Састоји се од три најважнија елемента који су укључени у исхрану јабуке: азот, фосфор и калијум. Доприноси инфузији воћа и полагању цветних пупова;
  • Крава. Органско ђубриво. Служи као извор азота, хуминских киселина и елемената у траговима; пилеће легло Припада и групи органских ђубрива. Садржи велику количину азота и елемената у траговима у свом саставу.

Додатна фолијарна примена стабала јабуке у лето

Поред горе описаних метода, користи се и метода прскања (такозвана храна за корен). Уосталом, не само да корени упијају корисне супстанце, већ и лишће и коре. Али важно је запамтити да се ова метода користи само као додатна облога. То ће донети највећу корист у периоду када почиње активан фетални раст. Сам поступак се спроводи не више од једном у две недеље.

Добар ефекат је дат и на фолијарну апликацију стабала раствораСтимуланси раста који повећавају отпорност биљке на болести, суше, смрзавање, убрзавају време сазревања плода, повећавају принос и побољшавају квалитет плода: то су лекови "Енергија" и "Будон". Стимулатор раста "Будон" за 10 литара воде разрјеђује 10 м Спрејеви троше од цвјетања до сазријевања плодова, почевши од 12 дана. За 10 литара воде узмите 2 капсуле "Енергија", наизменично са препаратом "Буд": 10 литара воде разблажите са 10 г лека. Приликом прскања мокри не само лишће, већ и све скелетне гране и централни труп. Поред тога, у интервалима од 10 дана, 2 хранива ван корена са елементима у траговима (бакар, манган, бор, магнезијум, цинк, молибден), која су део комплексних минералних ђубрива, као што је "Кемира-лук" (20 г /1 ст за 10 литара воде).

Ефикасно коришћење дрвеног пепела. За храњење, узмите 2 шоље пепела, сипајте врелу воду, а затим унесите запремину раствора на 10 литара, филтрирајте и попрскајте дрвеће. У пепелу, поред калијума, фосфора, калцијума и садржи елементе у траговима.

Правила за годишњи прелив јабука

Током целог живота дрвеће у башти треба да се храни хранљивим материјама. Први завој се обавља рано у пролеће, када бубрези тек почињу да се растварају. Дрвеће се само буди и треба да попуни своје залихе. Готово сав потребан скуп елемената јабуке добија се из земље, ваздуха и воде, али нису сва минерална једињења у правој количини.

Али се треба хранити без фанатизма,вишак доводи до негативних посљедица. На примјер, предозирање душиком оставља бујно дрво без јабука. За ђубрива се користе органски и минерални комплекси. У првој врсти боље је расипати материјал од дебла до метра у пречнику.

Колико додати органици јабуци - израчунати пречник круне, додати јединицу, резултат помножити са 3,14. Резултат се множи са потребном количином ђубрива за један метар у квадрату.

За минерална ђубрива важна врста земљишта је важна. Додајте компоненте које нису у земљи. Може постојати калијум, микро-ђубрива, азот.


Љетна оплодња стабала јабуке утиче на количину и квалитет усева, формирање пупољака будуће сезоне. Потребно је наизменично оплодити: испод корена, и "на плахти" - тако да је храна најефикаснија. Свако заваривање треба обавити у комплексу са наводњавањем, а његов састав треба регулисати у зависности од фазе вегетације и општег стања дрвета.