Шта чини пластику и рециклирање отпада

Да ли сте се икада запитали коју пластику направите? Пластика или пластика - супстанца направљена на бази макромолекуларних једињења - полимера са додатком различитих пунила, стабилизатора, пигмената, пластификатора и других адитива.То је веома издржљива супстанца која се дуго распада, отприлике 100 - 200 година, изолујући токсине и отрове у животну средину под утицајем спољашњих утицаја.Пријем таквог смећа обављају специјалне организације, фабрике и фабрике.

Улога пластике у савременом животу

Смеће и отпадне пластике се брзо нагомилавају на депонијама у наше вријеме и могу довести до еколошке катастрофе. Коришћење и пријем смећа је решење овог глобалног проблема, јер не само да вам омогућава да побољшате стање животне средине, већ и да уштедите огромне количине новца на производњи производа.

Пријем, рециклирање пластике и производња пластичних производа од смећа данас су прилично исплатив посао.
Данас се у индустријској производњи производи велика количина полимерних материјала. Активно се користе у грађевинарству, инжењерингу, производњи намјештаја, електронској индустрији и другим индустријама. Таквих глупости чине чак и лежерна одећа.

Према способности обраде они су подељени у групе:

 • Термопластике. Ови полимерни материјали се могу рециклирати без губитка перформанси. Може се опетовано загријати и дати јој нови облик, стварајући новепроизводи за домаћинство и смеће из производње.
 • Реактопластика. У производњи неповратне хемијске реакције, која се назива "полимеризација", немогуће је из ње загрејати и производити нове производе.
 • Пластика пуњена плином. То је лак пластични материјал. Термопластични материјали као што су пјенасти полистирен и пјенасти материјали на бази поливинил клорида подлежу обради. Немојте рециклирати термореактивне материјале - полиуретанску пену, полифенуру на бази фенолформалдехидних смола.
 • Еластомери. То је еластични, високоеластични полимерни материјал који има способност да се растеже до величине која прелази своју дужину и враћа се у свој првобитни облик без очигледних промена. То укључује различите врсте гуме и гуме. Обрађује се мастификацијом.

методе обраде

Тренутно се све врсте пластике рециклирају. Третирајте две методе: механичке и физичке и хемијске.

механички

Када се пластика прерађује механички, пластични отпад се здробљује, након чега се формира прашкаста смеша - пластична мрвица, која се затим подвргава лијевању.Физичке и хемијске особине пластике се не мијењају.

Основа технологије за прераду пластике ливењем је топљење материјала са његовим накнадним убризгавањем у калуп, због чега се одвија производња производа. У процесу хлађења производ постаје чврст.

Физичко-хемијска

У процесу ове врсте обрадеструктура и физичке и хемијске особине промене материјала.

Методе прераде пластике у овој групи су богате разноликости:

 1. Метода разарања, током које се полимерна компонента материјала дели на мономерна и олигомерна једињења. Из примљених рециклабилних материјала се праве различита влакна и филмови.
 2. Метода поновног топљења, која омогућава производњу гранула и предмета помоћу технолошких метода ињекционог прешања и екструзије, је формирање производа са течном, растопљеном масом полимера методом гурања кроз посебан отвор који даје калуп.Метода топљења је најпопуларнији метод обраде.
 3. Начин репозиционирања из раствора, у којем је могуће добити прах за наношење полимерних превлака, као и за израду композита.
 4. Метода хемијске модификације која вам омогућава да у потпуности промените физичка и хемијска својства полимера и да из њих произведу нове производе.

Пре рециклирања смећа, класификује се у врсте пластике и сортира. У овој фази, материјал се одваја од других компоненти, након чега се пречишћена полимерна једињења згњече у мрвице користећи дробилице.

Надаље, материјал се пере у раствору соде гуме и суши. Од примљених рециклабилних производа производи се велики број производа, на пример:

 • премази за лакове
 • филм
 • Разни материјали за производњу ужади
 • лако растворљива лепила
 • ливење пластике

Развојпрерада полимера се постепено повећава, а користи за екологију планете не могу се преценити. Услуге за прераду пластике ће спријечити накупљање смећа, складиштење овог опасног у процесу разлагања материјала на депонијама. Тренутно се на депонијама налази огромна количина пластичног отпада. Схватајући колико дуго се овај материјал разлаже, постаје застрашујуће. Сваки дан сваки од нас контактира пластику. Ако дозволите да овај проблем прође гравитација, онда ће се временом само погоршати. Потребно је одвојено прикупљање и обрада.