Шта јести малине у јесен

Малина - једна од најраспрострањенијих бобица. Његове укусне и мирисне бобице омиљена су делиција и деце и одраслих. Развијајте га на свом сајту врло једноставно. Али за постизање обилног плодоношења то је сада много компликованије. Али за постизање обилног плодоношења то је сада много компликованије. Важну улогу у томе имају правовремено и правилно храњење. Период плодоношења извлачи много хранљивих материја из грмља малине. Ако не предузмете никакве мјере да вратите равнотежу тла, онда ће идуће године раст грмља и плодоносних плодова значајно погоршати. С обзиром на јесенску јесенску одећу, ово је обавезна мјера за сваког вртлара. У овом чланку ће се расправљати о томе која су ђубрива потребна и која се не могу увести у земљу када се узгајају малине у јесен.

Временски оквир за увођење јесенске обраде малине

Малине имају 3 фазе: скуп зелене масе, садњу воћа и цветање, почетак жетве до краја. У зависности од временских услова, јесењи дресинг може да лебди. Из ових калкулација можемо закључити да ће рок јесења храњења бити на подручју 15. септембра и може се промијенити у року од 2 седмице.

Како одредити недостатак елемената у малини

Приликом планирања храњења малине у јесен након резања, обратите пажњу на изглед биљака. Он ће вам рећи које од најкориснијих супстанци тренутно немају довољно земље у вашем грожђу:

 • недостатак гвожђа ће рећи жућкасту боју листова са зеленим жилама;
 • недостатак магнезијумадоводи до слабог раста и жутљења лишћа од центра до руба;
 • ако је мало фосфора, изданци малине ће бити слаби и суптилни;
 • у одсуству калијума, листови ће бити браон и као да су спаљени на ивицама, а ова биљка је лоша за зиму;
 • ако су листови малине мали, жућкасте боје - можда нема довољно азота. Али са својим обиљем, пуца и лишћа, напротив, иду горе, али незреле бобице су опечене, а ниво плодности је смањен.

Шта јести малину у јесен

Шта хранити малином у јесен? Питање је важно, али у златној години слатког бобичастог воћа не треба вам само малина, већ и много других ствари. Стога, детаљно растављајући суптилности храњења - укључујући поправке малина - обраћамо пажњу на правила јесење бриге (садња, резидба, залијевање), реците нам шта да радимо у невену за будућност славне жетве.

Јесенски третман треба да почне од базе и има тло. Уклањамо са земље покривач - малч и лишће лишћа, гњечимо га и шаљемо на ватру или у компост. Немогуће је оставити за зиму, иначе ће се успоставити штетни организми, пољски мишеви се могу населити.

Онда је неопходно копати земљу, у сваком случају, не копати дубоко у земљу, јер је коријенски систем у нашем грму површан. Препоручено продубљивање:

 • у редовима - 8-10 цм;
 • у средњем положају - не више од 20 цм

У процесу копања гледамо, да ли у тратинчицама нема траве - наравно, мора се одвести.Скоро истовремено са копањем и јесенском зачином малине почиње.

Употреба малина в јесени на органска гнојива

Упркос упорним предлозима наше и иностране хемијске индустрије, најпогодније за јесенску кување малине, стручњаци и даље разматрају органска ђубрива:

 • стајњак;
 • компост;
 • птичји измет;
 • тресет;
 • пепео;
 • сидерате.

Стајњак за ђубрење малина мора нужно бити обрастао. У хладним зимским мјесецима додатно ће се загријати коријени грмова бобичастог воћа, а уз долазак топлине дати ће им снагу за брзи раст. Користите га у количини од 6 кг по квадратном метру малине.

Правилно припремљен компост у својим својствима је близу гноја, а понекад чак и ефикаснији. Добро је жљебљена, способна је не само заситити земљу испод грмља храњивим тварима које су јој потребне, већ и да се ријеши многих патогених микроорганизама. Није лоше ђубриво за малине може се добити из кухињског отпада, уклањати коров, отпало лишће и друге компоненте у различитим комбинацијама и пропорцијама. Потребно је само осигурати да семе корова не дође тамо.

За разлику од ђубрива или компоста, тресет садржи много мање хранљивих материја. Али његово увођење је корисно јер значајно побољшава структуру тла. Под малином се често користи у саставу компост у облику трке, као и материјал за малчирање.

Птичји измет је високо концентрисан органскиђубриво Зато га треба користити с великим опрезом. Најбоље легло је пилетина. Вртлари практикују да га користе углавном у течном облику, разблажујући се водом у размери 1:20 и равномерно распоређујући по слетном подручју. Прекомерне концентрације могу бити опасне за биљке - узроковати озбиљне опекотине коријена, па чак и смрт.

Сидерати се погодно добијају из биљака посађених директно између редова. Урадите то у другој половини јула, или чак у августу. У ту сврху савршено је погодан сенф, фитиљ или дјетелина. Након жетве извагају се и полажу у тло тако да се до прољећа сва зелена маса успије савити.

Храњење малина у јесенским минералним ђубривима

Најважнији елементи за малину су калијум и азот, нешто мање потребе за фосфором. Ако су приликом садње грма направили довољно ђубрива, онда стручњаци препоручују у прве три године да се култура храни само азотом. Уз даљњи раст сваке године, грм малине ће захтијевати 3-4 кг органске твари, 30-40 грама суперфосфата и два пута калијеве соли. Јесенска оплодња малине калијумовим ђубривима у припреми биљака за зимовање нема мање важности, а можда и више од фосфора, јер калијум повећава отпорност биљке на хладноћу. Монокалифосфат или монофосфат садржи 34% калијума и 52% фосфора.

На лаким тлима, количина минералних ђубрива се повећава за око трећину, јер се калијум брзо испире у доње слојеве тла, а фосфор не може апсорбовати биљка кроз формацијутешко приступачна једињења. Овај проблем се може решити увођењем минералних ђубрива заједно са органским или коришћењем полако растворних минералних комплекса (фосфорно брашно, цементна прашина).

Храњење малина у јесен током садње

Да би малине донеле добру жетву, потребне су им добре неге. Прије свега, потребно је одабрати одговарајуће сунчано мјесто које прије садње треба садити. Приликом слијетања потребно је земљиште оплодити сумпорним калијем (не мање од 80 грама), хумусом (8 грама), суперфосфатом (8 кг). Или можете заменити пепео. Све је темељито измијешано са земљом. Да би биљка била боља, корен може издржати стајњак. Након слијетања, не заборавите на редовно наводњавање, попуштање тла.

Правилним постављањем јесенске прераде грмови малина за наредну годину ће дати добре жетве.