Шта је временски релеј и шта је то "поједено"?

Уређаји за практичност и оптимизацију домаћинства су веома погодни, могу створити привремена кашњења укључивања-искључења одређених сигнала. Они вам дозвољавају да подесите време после којег треба да предузмете неку акцију. Такви уређаји се називају временски релеји. Велики избор временских релеја можете наћи на овом сајту.


Класификација

Постоји много принципа за класификацију релеја који захтевају примењене карактеристике. Могуће је разликовати неколико главних типова, најчешће у кућној аутоматизацији, према врсти конструкције:

  • Моноблок - аутономно проширење екстерне локације са сопственим прикључцима за улаз енергије.
  • Уграђени релеј - једноставнија верзија претходног типа. Нема напајање и кућиште. Он служи као елемент за стварање софистициранијих система.
  • Модуларни релеј - такве врсте моноблока, које се уграђују у електричну кутију на дин-шини.
Ове врсте су прилично условне, али знатно поједностављују њихову употребу. Постоје релеји и по принципу рада:

  • мотор

Конструкција таквих релеја укључује мотор, мењач и електричне контакте. По правилу се користе за правовремено обављање редовног рада.

  • Релеји са пнеуматском или хидрауличком ретардацијом

Принцип временске регулације је смањење или повећање снабдијевања текућином или гасом (ваздухом). Има одређену грешку.

  • елецтрониц

Најчешћи и најкориснији временски релеј. Они суможе се подесити да одгоди време од једне секунде до неколико година. Захваљујући синхронизацији времена са спољним сатовима преко Интернета или радија, такви релеји могу бити савршено тачни. У ствари, они су микроконтролери, јер њихов дизајн има мноштво улаза и излаза за повратну информацију, као и могућност програмирања различитих задатака. Овде се могу купити сертификовани релеји.

Предност електронских временских релеја за кућну аутоматизацију је и њихова мала величина. Ови релеји троше врло мало струје и имају аутономију због унутрашњег напајања.

Када се бира временски релеј, ослања се на сврхе и околности његове употребе, проучава техничке карактеристике. Електронски релеји међу осталим типовима су више технолошки, прецизни и једноставни за руковање. Зато је вредно зауставити избор на њима, упркос вишим трошковима.