Шта је термостат за под са топлом водом?

Систем грејања пода "топла вода" ручно се рукује изузетно неудобно и неефикасно. Разлог је тај што од времена ваше интервенције, покушај да се промени температура грејања у кући. Биће потребно много времена, аутоматизација решава таква питања много брже. За разлику од електричних система, регулациони уређаји за водени секс изгледају различито и имају различит принцип дјеловања. Са таквим уређајима имат ћете прилику уживати у удобности властитог дома, не обраћајући позорност на рад сустава гријања. Да би се ријешио проблем аутоматског подешавања температурних параметара омогућит ће се термостатски регулатор за воду на топлом поду.

Размотримо детаљније шта уређај представља и који је његов принцип рада. На основу наших информација, можете не само да стекнете неопходна знања, већ и да направите избор у корист ове или оне опреме.

Регулатор температуре за системе грејања игра једну од најважнијих улога. Функција сигурносних вентила и рад цијелог чвора мијешања овиси о његовом дјеловању. Топли подови, за разлику од других система гријања, проводе ниско-температурно загријавање подне површине. Међутим, због садашњих закона термодинамике, управо је овакав начин грејања просторија најпогоднији и најефикаснији.

Термостат у систему грејања. Шта је овај уређај?

Термостат који се користи за подове топле воде је уређај којим се врши регулацијатемпература расхладног средства у систему грејања. Уређај је опремљен осјетљивим термоелементом, који брзо реагира на промјену интензитета загријавања расхладног средства. Опсег варијација температуре варира у опсегу 5-450Ц. Промене у систему се дешавају одмах, што је веома згодно и ефикасно.

Термостат или термостат, други назив уређаја, данас се користи иу ручном режиму иу комбинацији са контролерима (сензорима температуре ваздуха), који бележе промене температуре унутар просторије за грејање и на површини пода. Правилно подешавање термостата и константно међусобно повезивање регулатора са термостатом су кључни фактори за успешан рад подова топле воде.

Тренутно се користе различити типови термостата, сваки са својим опсегом.

Типови регулатора температуре

За топли под користе се различити типови уређаја који се могу разликовати у различитим технолошким параметрима. Ово је тип уређаја, тип сензора који се користи и место инсталације.

Главна разлика за све уређаје је принцип дјеловања. Данас се следећи типови термостата користе у водено хлађеним подним системима:

  • Електромеханички уређај. Принцип овог уређаја је следећи. Постигнуће унутар просторије инсталиране на регулатору температуре, фиксира се сензором температуре зрака, који шаље сигнал термостату. Уређај се искључује и зауставља довод топлинског носача на систем грејања.Спуштање температурних параметара у просторији даје сигнал уређају који се враћа, укључујући и довод топле воде до кругова грејања воде.

Напомена: Електромеханички термостатски мешни вентил ради на принципу домаћег гвожђа, без специфичних температурних вредности, али само када је искључен и искључен са повећањем или смањењем температуре воде.

Уређај се интуитивно контролише, прилагођавајући у складу са вашим личним осећањима. Ако је соба хладна, глава уређаја се окреће у једном смјеру. Ако се загреје, точак се врти у супротном смеру. За овај тип термостата карактерише ниска цена и лакоћа руковања.

Електронски термостати су уређаји који делују на исти начин као и електромеханички уређаји. Једина и значајна разлика између овог типа уређаја је могућност закључавања одређене температуре. Овде се ротирајућа термостатска глава замењује електронским сензорима. Приказује се контролна типка и све актуалне информације.

Таква опрема има високу прецизност и може одговорно реаговати на најмању промену температурног режима унутар просторије за грејање.

Програмабилни уређај. Трећа врста термостата, који су потпуно аутоматизовани и аутономни системи. Поред основне функције, ови уређаји имају додатну функционалност. Могу се програмирати на дужи временски период, што чини управљање системом гријања флексибилним и практичним.

У својој функционалности, сви термостатски уређаји се могу поделити у три врсте:

  • модели опремљени индикаторима температуре ваздуха;
  • модели опремљени сензорима за гријање температуре воде;
  • уређаји који имају два сензора.

Услови за монтажу термостатског вентила

Термостатски вентил, који се користи за топли под, обично се инсталира на приступачним мјестима која би им била прикладнија за рад.
Важно! Када се користи неколико термостата у систему грејања, они морају бити инсталирани на одређеној удаљености један од другог. Уређаји не би требало да стварају технолошке препреке једни другима.

Важно! Када је опремљен са топлим подом у купатилу или у сауни, термостати се постављају изван просторија са високом влажношћу.

Дизајн термостата, за разлику од већине чворова и елемената система за грејање, није запечаћен. Висока влажност има веома негативан утицај на тачност очитавања уређаја са електронском опремом. У таквим условима се обично користе механички регулатори. Ако желите комбинирати два сусједна простора под једном контролом, инсталирајте дво-зонски термостат, који осигурава контролу температуре расхладног средства у одвојеним круговима, независно један од другог.

Такав уређај је веома погодан када је потребно загријати одређена подручја различитог интензитета у истој просторији.

На примјер: мјесто одмора (кревет или кауч) је мањеПотребно је грејање, док централни део просторије, без намештаја и других предмета, захтева више грејања.

Било би пожељно додати да су термостатски регулатори постављени одвојено на сваки чвор за мешање. Што је већи број кругова грејне воде, то ће вам више требати термостати. За кућу у којој се цијело подручје загријава подовима с топлом водом, термостати се постављају одвојено на сваку јединицу за мијешање, тако да се свака соба одвојено сервисира.

Инсталација регулатора се врши према врсти уређаја, укључивањем у систем цјевовода или товарног листа. Ако желите направити скривену опцију, можете припремити рупу у зиду. Оптимална удаљеност термостата је 1,5 - 5 м од нивоа пода. Не препоручује се да то место буде претрпано намјештајем и украсима на шаркама (теписи, завјесе, слике). Повезивање електронских уређаја на мрежу преко стандардног конектора, прикључивањем.

На дијаграму је приказана опција уградње термостата и склопа за повезивање са мрежом.

Напомена: Термостат је инсталиран на систем након завршетка монтажних радова на инсталацији топлог пода. Повезивањем уређаја са температурним сензором, ваш контролни систем је спреман за употребу.

Критеријуми за избор терморегулатора за топли под

Да би ваш систем грејања био ефикасан и управљив, не треба занемарити скупе моделе уређаја. ИнУ већини случајева на избор опреме утичу животни услови и интензитет употребе опреме за грејање.

Морам одмах рећи. Механички термостатски вентили су једноставни и удобни. Користите их у оним просторијама где су људи стално присутни. Чак иу просторији у којој се налазе дјеца, постављање таквих уређаја није забрањено. Уређаји имају одговарајућу заштиту.

У случајевима када код куће често нема никога, а потреба за грејањем стално постоји, пожељна је употреба програмабилног термостата. Постављањем потребних временских и температурних параметара уредиће се аутоматски режим рада топлог пода. За оне који ће монтирати кућу са топлим подом, при куповини термостатског регулатора треба узети у обзир низ нијанси:

  • Приликом постављања улога на аутоматизоване уређаје, потребно је имати константан напон у кућној мрежи;
  • дозвољени температурни праг термостата је 600 ° Ц;
  • Уградња уређаја се врши у две верзије, са инсталацијом штита или на зид. Опција монтирања панела се користи у великим просторијама. Верзија за монтажу на зид монтира се у близини зидне утичнице или из зидне утичнице и погоднија је за рад у малим собама.

закључак

Укратко, желим рећи да без термостата немогуће је замислити било који систем гријања. Радијаторско грејање, подови топле воде, други типови и методе грејања тек тадаће бити ефикасан у раду и лак за руковање, када је могуће регулисати температуру гријања расхладног средства.

Инсталирање топлих подова је дуготрајан и сложен процес. Чак и ако сами изведете инсталацију водених кругова и бетонске кошуљице, постављање термостата и ножа за мијешање ће захтијевати посебна знања и вјештине. Овај процес је боље повјерити квалификованим топлотним инжењерима који имају одговарајућу квалификацију. Убудуће ћете морати пажљиво проучити упутства за рад уређаја, а тек тада ћете моћи самостално да надгледате рад ваших топлих подова у вашем дому.