Шта је опште осветљење и које врсте осветљења постоје?

Комбиновано природно и вештачко опште осветљење просторија

Расвјета у стану, кући, индустријском или уредском простору је подијељена на више типова. Свака од ових врста има своју сврху и сврху.

Прави избор врсте осветљења омогућава вам да не само да стварате удобне услове, већ и да извршавате низ чисто функционалних задатака. Стога ћемо у овом чланку покушати да се позабавимо свим врстама расвјете и одредимо које ће се у којим случајевима примјењивати.

природно светло

Почнимо од нашег чланка о најраспрострањенијем и најтраженијем природном светлу. Ово је врста осветљења која нам даје сунце и која је обавезна за све стамбене и већину јавних и индустријских зграда.


Комбинована просторија за природно осветљење

 • Природна светлост је заузврат подељена на бочну, горњу и комбиновану . Комбиновано осветљење је комбинација бочног и горњег осветљења.
 • Бочно природно осветљење се остварује кроз прозоре . За стамбене зграде, то је један од најчешћих. Али не сваки прозор даје довољно светла да осветли собу или целу зграду. Стога је за израчунавање усвојен коефицијент као што је КПО.
 • КПО је коефицијент природне светлости.Према СНиП 23 - 05 - 95 вредност КПО нормализована је на условној равни, најудаљенијој од прозорског отвора на удаљености од једног метра. У присуству неколико прозорских отвора КПОнормализована у центру собе.
 • Код вертикалног природног осветљењаКПО се нормализује на удаљености од 1 метра од зидова. За поређење, КПО за радове средње прецизности са бочним осветљењем треба да буде 1,5%, а за комбиноване 4%.

Вештачко осветљење

Али јасно је да једно природно светло не може. Посебно за високу прецизност рада. Зато се у већини просторија користи тзв. Комбиновано осветљење.

Укључује природно и вештачко осветљење. Умјетна расвјета је подијељена у неколико типова.

опште осветљење

Опште осветљење је врста осветљења које обезбеђује довољан ниво осветљења у затвореном простору. У овом случају, за стварање удобнијег осветљења у неким деловима просторије могу се користити и друге врсте расвете.

 • Опште осветљење такође може бити усправно, бочно и комбиновано. У већини случајева управо је горње осветљење због чега је често могуће чути лажну одлучност да је опћа расвјета лампе смјештене испод стропа просторије.
 • Већина горе наведених норми за освјетљавање просторија су за опће сврхе расвјете. Ово се не односи само на осветљење радних површина, као и на евакуацију или осветљење у случају нужде. Али хајде да причамо о томе мало касније.

Обратите пажњу! За просторије у којима је више од половине запослених преко 40 година, у складу са СНиП 23 - 05 - 95 стандарди општег осветљења треба да будуповећан

 • При израчунавању укупног осветљења узима се у обзир индикатор као што је приказ зидова и плафона. Проценат мапирања узима се према табели. 2 СНиП 23 - 05 - 95.


Рефлецтед генерал роом лигхтинг

 • Генерално, рефлексија површина се често користи за стварање дифузнијег општег осветљења. Тако недавно, често се користи опште осветљење, рефлектовано од сјајног плафона. То резултира равномерним равномерним осветљењем.
 • Да би се створило опште осветљење, у већини случајева светлосна опрема користи дифузно светло. Ово се постиже на рачун уређаја за расипање који су уграђени у уређаје. У већини случајева, стакло, пластика или тканина се користе као такве.

Зона и локално осветљење

Створити угодније услове у одвојеним дијеловима простора створити тзв. Зонску и локалну расвјету. Разлика између њих је подручје гдје се осигурава потребан ниво освјетљења.

 • Осветљење зона обезбеђује виши ниво осветљења у одређеном делу просторије. То може бити благоваоница у кухињи (види Како одабрати расвјету за кухињу), радно мјесто или рекреацијско подручје.
 • Сврха овог типа осветљења је да обезбеди не само виши степен осветљености, већ и визуелно издвоји одређени део просторије. Ова особина се често користи у дизајнерским одлукама.
 • За зонско осветљење користи се каораспршене и усмерене расвете. Све зависи од карактеристика просторије и постављених циљева.

Једна од опција за локално осветљење

 • Локално осветљење треба да обезбеди одговарајући ниво осветљења на једном одређеном месту. Ово може бити радни простор машине, место за читање или осветљавање рачунарске тастатуре.
 • Ова врста осветљења се у већини случајева остварује усмереном расветом. И прилично често се користе свјетиљке са могућношћу промјене смјера освјетљења.

украсно осветљење

Још једна врста расвете која се појавила релативно недавно је декоративна. Његов главни циљ је да створи одговарајући комфор и спољашњу привлачност просторије.

Пример декоративног осветљења собе

 • Пошто главна сврха декоративне расвете ствара атрактиван изглед, онда се не приказују посебни захтеви. У овом случају није важно ни ниво интензитета светлости.
 • У исто вријеме, не може се заборавити на параметре као што су мрешкање, разлика између максимално освијетљених и потамњелих подручја. Све то може негативно утицати на здравље људи. Стога није неопходно игнорисати ове стандарде само због атрактивног изгледа.
 • Створите декоративну расвету својим рукама сасвим је могуће од расвјетних тијела било ког дизајна. Важно је не толико технички аспект лампе, већ дизајнерске вештине креатора.Дакле, прича о типу расвете за ово осветљење је бесмислена.

Хитна расвета

Али, као што смо већ рекли, осветљење не само да захтева естетске, већ и функционалне захтеве. Једна од њих је хитна расвјета. Што је пак подијељено на сигурност расвјете и евакуацију.


Безбедносна расвета на послу

 • Сигурносно осветљење је неопходно у индустријама које се не могу зауставити због губитка свеукупног осветљења. То су она постројења чија заустављања могу да изазову пожаре, експлозије или доведу до повреда у раду система за пречишћавање воде, напајања електричном енергијом и других екстремно неопходних система.
 • Сигурносна расвјета мора осигурати освјетљење не мање од 5% од укупног освјетљења. У овом случају, према тачки 7.63 СНиП 23 - 05 - 95 за просторије, ова вредност не би требала бити мања од 10лк за жаруље са жарном нити и 30лк за флуоресцентне сијалице.
 • У овом случају, расвјетна тијела за нужду морају дати распршену свјетлост као видео. Уосталом, они су у суштини систем општег осветљења у ванредном периоду.
 • Непрекидан рад евакуације и сигурносног освјетљења осигурава се прикључивањем овог типа расвјете на независне изворе напајања, аутономне генераторе или спајањем на самосталне акумулаторе.


Евацуатион роом лигхтинг

\ т
 • Евакуациона расвета се користи у зградама у којима ће се у случају пожара евакуисати 50 или више особа. Поред тога, требало бимонтирани на опасним местима за пролаз људи, као иу стамбеним зградама висине преко 6 спратова.
 • Главни циљ ове врсте расвете је да обезбеди унутрашње осветљење од најмање 0.5лк. Ово је прилично мало, тако да се уређаји могу налазити на удаљености од најмање 25 метара један од другог. У овом случају, они морају нужно бити на скретањима.

Обратите пажњу! За евакуационо осветљење, инструкција даје стандард према којем разлика између већине и најмање осветљених површина не би требала бити већа од 1/40.

 • С тим у вези, светла која емитују светлост треба да се користе да би се обезбедила расута светлост. И да би се смањила вероватноћа губитка оријентације у особи на овим лампама дозвољено је ставити показиваче који означавају најближи излаз из собе.

Вањска и сигурносна расвјета

Опште осветљење за улице, путеве и тргове обезбеђује спољно осветљење. Ова врста осветљења укључује системе осветљења за тунеле, мостове, подземне пролазе и друге сличне објекте.


Спољно осветљење парковских подручја

 • Према СНиП 23 - 05 - 95, ниво спољне расвете зависи од интензитета саобраћаја на путевима, као и од градске популације. Тако да главне магистрале са интензитетом саобраћаја већим од 3 хиљаде аутомобила на сат треба да буду покривене интензитетом од 20 км, а локалне путеве са интензитетом саобраћаја мањим од 500 аутомобила на сат треба покрити само на 4КЛ.

Обратите пажњу! Сви ови стандарди односе се на просечно осветљење ових објеката. Међутим, постоји норма која налаже да најскривенији објекти треба да имају светлину од најмање 0.35 од просека.

 • Релевантни прописи се примјењују на пјешачке објекте. Штавише, за тунеле, пешачке прелазе и друге подземне објекте, интензитет спољне расвете такође зависи од доба дана. Дневна светлост би требала бити виша, а ноћу и ноћу испод.
 • За вањско освјетљење се у већини случајева користе распршена расвјетна тијела. Истовремено, они су често опремљени додатним дифузорима, што омогућава повећање удаљености између уређаја.


Фотографија показује сигурносно осветљење

 • Постоји и такозвано сигурносно осветљење. То може бити алтернативно или привремено. Редовно се укључује стално осветљење и привремени прекидач се активира сигурносним системима.
 • Ниво сигурносне расвјете мора осигурати освјетљење не мање од 0,5лк у приземљу, или 50см изнад његовог нивоа. Ово је одређено пројектом.
 • Светла сигурносног осветљења могу дати и распршено и усмерено светло. То зависи од захтјева пројекта. У том случају, у сваком случају, забрањено је коришћење извора светлости који дају кашњење приликом укључивања осветљења.

Архитектонско, рекламно и изложбено осветљење

\ т

Посљедње врсте расвјете које разматрамо су архитектонска, рекламна и изложбена расвјета. Ове врстеосветљење је намењено углавном за стварање атрактивног изгледа и због тога захтеви за њима у великој мери зависе од пројекта, али постоје одређена ограничења.

Пример архитектонске расвете у граду

 • Почнимо са архитектонским осветљењем. То не би требало да избије из свеукупног градског осветљења. Стога се овдје уводе норме максималног освјетљења фасаде зграде. Тако је за велике градове просечна осветљеност 8 цд /м2, а на селу не више од 3 цд /м2.

Обратите пажњу! Ако узмемо у обзир објекат чија архитектура омогућава да му се дивите са удаљености од једног километра или више, онда је питање цене веће. У овом случају, дозвољено је да се повећа норма осветљења, али не више од 50%.

 • Поред тога, приликом осветљавања фасада треба узети у обзир рефлексију од зграде. Да би се то постигло, усвојен је посебан коефицијент рефлексије, који је узет према табели 19 СНиП 23-05-95.
 • Свијет витрина не би требао бити попут човјека. Дакле, постоји норма вертикалног осветљења, која се узима за висину од 1,5 метара од нивоа коловоза. Овај стандард такође зависи од категорије улица. За велике улице оставља 300лк, а за мале не више од 100лк.
 • Поред тога, када треба узети у обзир ниво осветљености тушева њихов садржај. Дакле, приликом постављања лаке робе, ниво осветљености треба смањити за 100лк, али не мање од 100лк. А када стављате тамну робу можете је повећати за 100 лк, али не више од 300 лукса.


Примјер усклађеностиправила за оглашавање расвете

  Што се тиче покривености оглашавања, и овде постоје правила која спречавају оглашавање из опште структуре расвете у граду. Прво, треба имати на уму да се свака реклама мора налазити најмање 3 метра од нивоа коловоза.
 • Слично томе, постоје граничне норме за ниво осветљености билборда. Они такође зависе од интензитета саобраћаја на улици. Поред тога, билборди су наметнути на нивоу већине и најмање освијетљених подручја. Овај однос према тачки 7.57 СНиП 23 - 05 - 95 не би требало да пређе 1 /

закључак

Као што видите врсте осветљења су прилично велике и све имају одређене захтеве. Поред захтева које имамо за ниво осветљености, осветљености и коефицијента осветљености, још увек постоје захтеви за ниво пулсације, боје, разлике осветљености, одсјаја и многих других параметара. Дакле, чини се да тако једноставан задатак на избор расвете може постати заиста проблематичан.

Ово се посебно односи на велике индустријске и комерцијалне објекте. У овом случају, без помоћи професионалаца не можете.