Шта је дизалица Мајевски: принцип рада и како спустити ваздух?

Слаби поврати из система грејања су често резултат присуства заражених подручја у комуникацијама. Мала количина ваздуха у батеријама постепено се повећава и блокира непрекидну циркулацију расхладног средства. Проблем је помогао Маевски кран. Захваљујући њему он успева да проспе вишак ваздуха без икаквих проблема. Процес се одвија брзо и уз минималне губитке расхладног средства.

Како је постављен ваздушни вентил хладњака

С обзиром на то што је кран Мајевски, потребно је узети у обзир да је на овај начин уобичајено назвати одређени санитарни уређај. У стручној литератури, вентил за вентилацију игличастог радијатора је означен овим појмом. Произвођачи нуде неколико опција за такву опрему. У већини случајева, модели раде на једном принципу. Изгледа као дизалица класичне конструкције у облику уређаја у чијем је тијелу конусни облик. Потоња је веома чврсто смјештена унутар кућишта, наслоњена на зидове и држи расхладно средство.

Уређај дизалице Мајевски

Главни материјал за производњу су легуре од месинга, чије су основне карактеристике следеће особине:

 • довољну отпорност на корозију;
 • способност да издржи висок притисак и његове флуктуације (хидроддери);
 • отпорност на високе температуре.

Вентил Мајевског има месингано тело које може бити покривено пластичним поклопцем са спољне стране. Уређај дизалице Мајевски подразумевау присуству челичног прекидача игле. Различити произвођачи нуде варијације овог дизајна:

 • налазе се на батеријским уређајима са ротирајућим хоризонталним пластичним кућиштем;
 • и радијатор је постављен на вентил Маевски тако да је отвор ротирајућег тела директно на једној од страна матица игличастог вентила.

Померање запорног вентила одговара специјалном завртњу. Спољашњост тела је обојена резбарија стандардног типа као што је приказано на слици. То је како слиједи: 1/2 инча, 3/4 инча, 1 инча. На то треба обратити пажњу, с обзиром на то како производ изгледа. Унапред прихватите унутрашњи навој у радијатору.

Начин употребе

С обзиром на то за шта је потребна дизалица Мајевски, вреди размотрити могућности отварања да би се управљало вишком кућишта. Таква операција се може обавити на неколико начина:

 • ИЦМА специјалност;
 • велики равни одвијач;
 • ручно.
Неки произвођачи продају комплетан сет тастера за подешавање који поједностављују подешавање.

Пре уградње треба узети у обзир пречнике који се користе за загревање, пошто Маевски кран функционише након што је уврнут у горње функторе разних типова радијатора, укључујући и на основи ливеног гвожђа.

За хоризонталне системе грејања, инсталација дизалице Маевски врши се на сваком елементу, укључујући и држач за пешкире.

Шема монтаже за грејаче за пешкире

ВОбавезно коришћење дизалице на конвекторима или радијаторима, ако постоје области у систему грејања које се налазе испод горње осовине прикључка уређаја.

Треба имати на уму да је ова адаптација релевантна за уклањање загушења у ваздушном саобраћају. Препоручује се да се стави на системе различитих типова. За вертикални распоред расхладне течности се креће од дна према врху. Традиционално, Мајевски кран се поставља на грејач само на горњим спратовима.

У случају када је потребно да се ослободите вишка ваздуха, довољно је да затегнете матицу за подешавање да се отвори колико год иде из бочног отвора шиштања. Чим се отвори расхладно средство, окрените матицу у положај "затворено". Неопходно је извршити операцију за оне батерије које се загријавају мање или примјетно другачије. Међутим, треба имати на уму да узрок може бити зачепљење расхладне течности.

Принцип рада вентила

Када се користи принудна циркулација, потребно је искључити напајање прије почетка рада с елиминатором зрака. Ако се таква операција не изврши, нека количина ваздуха ће се вратити у систем заједно са врућом водом. Након искључења циркулације, сачекајте 5-10 минута. Овај интервал је потребан да се мехурићи у облику вишка ваздуха у потпуности попну до жељене горње тачке.

Треба узети у обзир да ће у процесу повлачења у завршној фази бити малипоток воде. Раније смо за то морали ставити велики капацитет. Немојте потпуно испразнити расхладно средство или раставити батерију у таквим операцијама.

ВИДЕО: Како ради мајевски вентил

Правовремена примјена изложености

Уклањање ваздуха из система на сличан начин је неопходно у следећим ситуацијама:

 • Одмах након инсталације система. Сви радијатори акумулирају садржај гаса. Понекад чак и значајан притисак није у стању да пробије формирани ваздушни чеп.

Постављање нових елемената система - један од разлога за појаву ваздушног плута

 • Пре почетка грејне сезоне спроводи се подстицање. Отворите Мајевски курац на сваком радијатору. То је због чињенице да је у води увек присутан растворени кисеоник. У мирном стању, може се акумулирати на највишим тачкама система.
 • Продор ваздуха у систем може бити под утицајем процеса корозије који се одвијају у средини. Хемијске реакције ослобађају водоник. Ово се посебно односи на производе од алуминијума, чији се унутрашњи слој не сме третирати заштитним премазом. Без антикорозивног слоја вода директно додирује метал. Ова опција захтева обавезно додељивање.

Ако се након завршетка сезоне расхладне течности у потпуности осигурају из система, чепови ће се нужно појавити приликом пуњења

При уградњи алуминијумских радијатора, обавезно је присуство вентила Маиевски или аналогних регулатора ваздуха!

аутоматиц

\ т

Могуће је применити водовод, који независно уклања вишак гаса у атмосферу. У овој ситуацији, аутоматска Маевска дизалица ће стати. Његова главна предност је самосталан рад без додатне људске интервенције. Не треба му одржавање.

Радијатор аутоматски

Изгледа као кратки цилиндар. Кућиште је израђено на исти начин као конвенционални производи од месинга или нехрђајућег челика. Међутим, унутрашњост се разликује. Не постоји игличасти вентил, већ пластични плутач. Почиње да се креће унутар посетилаца и блокира или откључава пустињака, који је захваљујући механизму опружне шипке прилично чврсто у близини горњег дела тела.

Принцип рада аутоматске контроле заустављања

Када се користе такви вентили расхладног средства ниског квалитета, мали отвори се могу брзо засути до те мјере да се морају очистити и довести на посао. Да се ​​не заустави рад гријања, препоручује се монтирање вентила како би се уклонио вентил прије и послије батерије.

Кран са сигурносним вентилом

Ово је напредна верзија стандардног вентилационог отвора са уграђеним сензором притиска. Принцип рада је сличан, али продирање ваздуха се дешава у време када притисак достиже 15 атмосфера - што омогућава да се задрже цели радијатори и цеви, као и да се избегне засозводсхливанија целог система. Када се достигне прописана ознака, вентил се отвара и ослобађа вишакводе и затвара. Ово је типично углавном за време хидровела.

Могућност уградње на радијаторе од ливеног гвожђа

Могуће је технички инсталирати дизалицу Маевски за радијаторе од ливеног гвожђа, међутим, таква операција није једнозначна. За увођење у систем бит ће потребно бушење и резање у рупу резбарије. У прихваћеном отвору вентил се заврне.

Нова маевска дизалица на батерији од ливеног гвожђа

Слабе перформансе производа могу бити последица ниског квалитета расхладног средства. Главни ток посетилаца често ће бити засићен посебно када је повезан са централизованим системом. Такође, негативни фактори откривају могућу хидродинамику, која може досећи 10-15 бара у заваривању даљинског грејања. Навојни прикључак можда неће моћи издржати напајање.

Директна и угаона аутоматска

У таквим ситуацијама, ефикасније је користити не дизалицу Мајевски, већ опрему марке Омес. Такође помаже МС-140. Својим техничким условима моћи ће да се боље носе са задатком.

Употреба дизалице Маевски или аналогних уређаја је корисна у раду система гријања. С једне стране, повећава топлотни учинак, нормализује рад читавог комплекса. С друге стране, олакшава сервисирање радијатора.

ВИДЕО: Како очистити ваздух из батерије уз помоћ Маевског крана - исправно отварање вентила након уградње