Шта је боље: грејач или конвектор?

Будући да је проблем гријања кућа у Русији присутан већ неколико стотина година, руско тржиште опреме за гријање се редовно допуњује новим типовима гријача, а постојећи системи гријања се стално побољшавају. Приликом куповине другог грејног тела без познавања карактеристика које нуде произвођачи опреме, велика вероватноћа куповине нискофункционалног или не одговара тренутним условима уређаја.

За оне који, приликом куповине кућних апарата, дају предност агрегатима нове генерације, размислите о томе шта је то мојцатеријални грејач - модеран компактни уређај за грејање дома, доступан широком кругу потрошача.

Презентација топлотног апарата за грејање стамбеног простора

Микротермални инфрацрвени грејач - један од типова грејних тела произведених на основу најновијих техничких достигнућа, али је његова производња већ обрађена од стране многих страних и домаћих предузећа фокусираних на напредну технологију.

Потражња потрошача за микатермичким грејачем је прилично висока, па да размотримо детаљније, шта је то.

карактеристике дизајна

Основа суштине микатермичких јединица за загревање куће је миканите електрични грејач - инфрацрвени емитер произведен од стране Мицатхермиц технологије.

Мићанит је мица папир, мале љуске природног лискуна, материјал који, као изолатор, има добру термичку стабилност и довољну топлотну проводљивост. Микинг мицанитеса топлотно-отпорним лепљењем и подвргнутом маси пресовања у калупима, добијају топлотно-отпорне плоче различитих профила са диелектричним својствима.

Мијанитарни радијатор за микатор инфрацрвени грејач је направљен на следећи начин:

 • пресовање мјешавине лискунског папира са топлотно отпорном везом у облику одређене величине, добија се изолатор - база грејача;
 • На изолатор се примјењују окрети од никромових жица или плоснати отпорни гријачи, као што су Ресцал или Кантал, с прикључцима за прикључак на мрежу;
 • на врху грејних елемената на обе стране се наносе танки слојеви мешавине мицанита са прикључним;
 • једна од страна је направљена од електричног грејача, а примењена су два додатна слоја специјалних материјала - рефлектор и концентратор зрачења;
 • две стране грејног елемента су прекривене лискуном или мешавином мицанита са отпорношћу на топлоту са везним елементом;
 • на радну страну миканитског грејача, танка алуминијумска заштитна плоча је причвршћена на тињац преко чврстоће (за ефикасност преноса топлоте потребно је затегнути приањање на раван емита).

Важно! Независна примена додатних отвора у грејачима са лискуном, на пример, приликом покушаја преноса елемента на други уређај, проузроковат ће квар микромемијског гријача, јер се они изводе само у процесу производње (прешања) емитера.


Структура лискунаГрејач обезбеђује равномерну температуру по целој површини.

Уређај

Гријач миканита је инсталиран у металном кућишту, опремљеном мрежастим зидовима који не ометају пролаз инфрацрвеног зрачења. Кућиште је опремљено носачима или, за лакше кретање, компактном платформом на точковима.

Када је повезан са мрежом, емица емитер улази у режим рада пола минута и, у зависности од модела и приказаног режима напајања, загрева се на температуру од 200 - 400 степени. Размак између радне стране гријача и вањске заштитне решетке је неколико центиметара, а кућиште гријача је покривено унутрашњом базалном изолацијском композицијом, тако да се температура њене површине не диже изнад 60 ступњева - вриједност која је подношљива за руке, али сигурна у краткотрајном контакту с том равнином.

Поред преноса енергије снопа, рад микатермичких грејача праћен је генерисањем и конвекционим токовима. Удио топлине која се преноси инфрацрвеним зрачењем износи око 80% потрошње електричне енергије, конвекција - око 20%.

Микротермални грејачи су опремљени уређајем за аутоматско искључивање током прегревања јединице - терморегулатор на биметалној плочи.

Као додатна опција може бити присутна електронска опрема за приказивање, дугмад за позадинско осветљење.

Смјер инфрацрвеног зрачења митертхермицгрејачи се производе у три варијанте:

 • билатерална;
 • једнострано;
 • кружно грејање.

Двосмерни грејачи

Најраспрострањеније извођење грејача је подно грејање. Миканите грејач емитује само један - радну страну плоче, тако да се грејач горњег сегмента у распону снаге производи са два равна емитера лискуна који се налазе паралелно један другом - нерадне површине изнутра. Такви уређаји су равни, са мрежастом заштитном мрежом са обе стране.

Важно! Интензитет инфрацрвеног зрачења са повећањем удаљености од емитера се смањује, па се оптимална ефикасност употребе микатермичких грејача постиже на њиховој удаљености од објекта грејања у 2-3 м

.

Јединице за једнострано грејање

Такви уређаји за загревање су у конструкцији једног плоснатог грејача са мица, супротно од којег зраче стране тела је перфорирани заштитни зид, а на задњој страни микатермичког грејача, спољни зид готово непрекидног извођења - у доњем делу постоје само вентилациони отвори.

Једнострани гријачи су направљени за постављање пода и зида, јер стражња врата кућишта таквих уређаја нису изложена значајном загријавању, што омогућава да се постави близу унутрашњости или монтира на конструкцију.

Важно! Поверједнострани микатерермицхеских грејачи нижи од двоструких грејних уређаја, али ефекат два зидна грејача, рационално инсталирана у затвореном простору, не нижа од исте јединице исте снаге, али постављање зида даје предност у коришћењу простора.

Грејачи, цилиндрични и овални

\ т

Технологија производње миканит грејача (пресовање) омогућава производњу емитера различитих профила. Развојем технологија за производњу емитера произведени су кружни (тубуларни) и полукружни (два полукружна) грејача.

Дакле, на бази једностраног грејног тела са прстенастим или полукружним апликацијама са усмереном споља, површина може да емитује микатермички грејач са цилиндричним или овалним телом.

Вертикални распоред подних гријача омогућава уштеду на површини уређаја у просторијама са скромним димензијама, при чему такав облик агрегата, осим тога, визуално повећава висину стропова.

Принцип рада грејача грејача

Употреба ове врсте домаћих грејача, као и други инфра-црвени уређаји за грејање, заснива се на својствима инфрацрвеног зрачења. Мијанитарни грејач, након достизања радне температуре, почиње да емитује инфрацрвене таласе, који на путу ширења, ослањајући се на препреке, повећавају интензитет Бровновог кретања молекула на њиховој површини. Транситмедиј (зрак) се не загријава, а његово кретање (промаја) не спрјечава ширење инфрацрвених валова.

У складу с тим, температура површинског слоја интерференције повећава се на одређену дубину, која зависи од таласне дужине ИР зрачења и њеног интензитета, а одређује се температуром емитера. Сами зрачећи топлински објекти постају извори топлоте, који се дају околини.

С обзиром на то да удео конвекције износи до 20% од укупног износа генерисаног од стране грејног тела, не поставља се постављање стропа гријача на микроагрегат.

За постављање на плафону прикладније јединице у којима је пропорција дата конвекцијом топлоте је минимална - инфрацрвени гријачи са емитерима типа жаруље (кварц, халоген).

Одређивање потребне снаге грејних уређаја типа Мицатхермиц

Приликом избора микатермичког грејача користи се основни принцип грубог израчунавања потребне снаге јединице - за грејање 10 м квадрат. подручје треба потрошити 1 кВ топлине. Затим је у резултатима израчуна потребно извршити корекције у облику коефицијената узимајући у обзир регију и бројне карактеристике простора за гријање.

За тако једноставан начин одређивања, пожељно је користити посебне табеле или онлине калкулатор за израчунавање снаге инфрацрвеног гријача. Након добијања тачне вредности, заокружите га на најближу величину расположиву за продајутип јединице.

Предности и недостаци апарата за грејање за микрокармике

Након упознавања са карактеристикама и карактеристикама ове јединице, природно се поставља питање: грејач је микатермички тип или конвектор. Укратко опишите предности и недостатке грејача са грејањем миканитом.

плусес:

 • потрошња енергије по јединици површине грејања је нижа од сличног индикатора других врста ИР гријача - разлика може бити до 30%;
 • компактност и мала тежина;
 • кратко вријеме рада - у просјеку 1 минут;
 • је релативно ниска површинска температура јединице, која искључује сагоревање;
 • бешумни рад;
 • одсуство фактора сагоревања кисеоника у ваздуху просторије;
 • приуштивост - од 2,5 хиљаде рубаља.

минус:

 • низак интензитет загревања објеката унутрашњости на њиховој удаљености од радијатора више од 3 м;
 • могућност гријања само у просторијама јединице;
 • сложеност садржаја у чистоћи - кроз перфориране зидове пећи на грејач добија прашину, сагоревање које је праћено непријатним мирисом;
 • модели високих цијена врхунских руководилаца.

Питање "митертермални грејач или конвектор" нема категоричан одговор, јер постоји неколико типова грејача који покрећу конвективне токове. Њихове карактеристике су такве да неки параметар, који је недостатак у специфичним условима, може испасти достојанство удругу ситуацију. Често, недостаци су само карактеристике гријача, за разлику од других уређаја који се не узимају у обзир приликом куповине и не задовољавају захтјеве рада у специфичним увјетима.

Објективан одговор на ово питање може се дати само у вези са одређеним станом за који је потребно набавити неколико уређаја за грејање који треба упоредити.

Оперативна правила за Мицатхермиц Хеатер

Пошто је процена електричних апарата за домаћинство на првом месту безбедност њиховог рада, наводе се правила руковања микатермичким грејачима:

 • употреба јединице треба извршити у складу са упутствима из упутства за употребу;
 • не укључују у мрежу грејаче са видљивим оштећењем кућишта или кабла за напајање;
 • да се искључи могућност контакта уређаја са отвореном влагом;
 • Енергетски кабл грејача мора бити визуелно изван поклопца
 • налази се у зони опасне близине агрегата (мање од 1 м), запаљива супстанца је строго забрањена;
 • стављање предмета на уређај за сушење је забрањено;
 • не усмеравају грејач на унутрашње елементе, подложни су деформацијама под утицајем повишене температуре;
 • да се искључи продор у уређај кроз перфориране зидове од растреситих материјала који могу да запале или затварају унутрашње ожичење;
 • ради спречавања значајног унутрашњег загађења, грејач мора бити повремено обрисан од прашине, а пожељно -очистити усисивачем, претходно искључити уређај из мреже и сачекати његово хлађење;
 • Употреба абразива у чишћењу кућишта ће оштетити заштитну боју и корозију челичних делова.

закључак

Микротермални грејачи - погодни за употребу у кућним условима електричних уређаја. Али, као главно средство за гријање стамбеног простора зими, погодни су само у малим становима. Али на почетку грејне сезоне иу пролеће, када се периодично хлађење, ове грејне јединице поуздано исплате трошкове своје куповине, пружајући могућност искључивања главног система аутономног грејања на основу котла.

Основна тачка чланка

 1. Микротермиские грејач - комфорни кућни апарати линија уређаја који користе најновија техничка достигнућа.
 2. Мицанитни гријач - главни елемент дизајна микатермичког гријача, који дефинира његово име. Главне карактеристике уређаја за грејање су карактеристике емитера.
 3. Унутрашњи распоред и, према томе, капацитет гријача, овиси о правилном смјеру ИР зрачења и локацији јединице: гријач за подове има два или један гријач тињца, зидни распоред - једна грејна плоча.
 4. Микротермални грејачи - уређаји који троше електричну енергију и из безбедносних разлога њихово функционисање треба да буде у складу саупутства и упутства за руковање кућним електродама.