Шема за расвјету у случају нужде: размотрите детаљно

Емергенци лигхтинг

Шеме расвјете у хитним случајевима за различите просторије значајно варирају. То зависи од њихове величине, снаге система за расвјету у случају нужде и, у ствари, од захтјева за самим освјетљењем. Дакле, у овом тренутку постоји много различитих шема, које вам омогућавају да решите проблеме било које сложености и са различитим нивоима улагања.

Када треба да се инсталира расвјета у нужди и који су захтјеви за то потребни

Пре него што размотримо шеме и области примене, погледајмо питања у којима би уопште требало да буде осветљење у случају нужде. Поред тога, неопходно је размотрити питање стандарда за расвјету у случају опасности. Све ово је детаљно описано у СНиП-у 23-05-95, ау нашем чланку ћемо само покушати да објаснимо све ове захтеве на једноставном језику.

Објекти који захтевају осветљење у случају нужде

Расвјета за хитне случајеве је подијељена у два главна типа - евакуацију и сигурносно освјетљење. Први је да се обезбеди безбедно кретање људи у ванредним ситуацијама, и друго, минимални ниво осветљености у областима управљања критичном инфраструктуром.

Контролне плоче за расвјету у случају нужде

Сходно томе, расвјета у нужди мора се проводити на топлинским точкама, електранама и подстаницама, црпним станицама за водовод и одводњу, просторијама за вентилацију и климатизацијским суставима, ако је неуспјех у радуови објекти могу довести до заустављања индустријских или стамбених зона.


Хитно осветљење радних места

Као нужно, сигурносна расвјета треба бити обезбијеђена у просторијама чије искључење може довести до експлозија или пожара. Чак и ако заустављање рада у одређеној просторији доводи до дугог времена празног хода цијелог технолошког ланца, онда је потребно опремити сигурносно освјетљење.


Осветљење пролаза за евакуацију

Светла за евакуацију треба да буду доступна у свим индустријским зградама без природног светла. Осим тога, мора се монтирати у свим главним пролазима ако се више од 50 људи креће приликом евакуације. За помоћне просторије ова норма је нижа и износи 100 људи.


Хитно осветљење високоградње

Обавезно је да расвјета за евакуацију буде у кући с бројем катова од 6 или више у домовима за медицинску скрб и његу. За спаваонице треба да буде опремљен дужином коридора већим од 25 метара, или ако у њему живи више од 50 људи.


Хитно осветљење трговачких хала

У пословним просторијама, норма за уградњу такве расвјете је површина од 90м2. Поред тога, осветљење за евакуацију мора бити инсталирано изнад касете


Евакуација у теретани

Ова врста расвјете у случају опасности треба да буде направљена у спортским, купалишним, медицинским и превентивним објектима,радионице, свлачионице, кухиње и друге јавне зграде. У монтажним и конгресним дворанама треба да буде постављен са више од 100 седишта.

Захтеви за осветљење у случају нужде

Разговарајмо сада о захтјевима које регулаторни акти доносе за нужну расвјету. Штавише, у зависности од врсте расвјете у нужди, ови захтјеви су прилично различити.


Типови расвјете у нужди

 • Почнимо наш разговор са сигурносним осветљењем. Као што је наведено у упутству, требало би да обезбеди најнижи ниво светлости од 5% од нормалног минималног осветљења. На пример, имамо собу у којој је минимална стопа осветљења 200к. Према томе, минимално сигурносно светло треба да буде најмање 10 фунти.

Минимални услови осветљења за различите просторије

Обратите пажњу! У свим случајевима, минимална сигурносна расвјета не смије бити мања од 2лк унутар зграда. На територији предузећа ова норма износи 1 лук.

 • Али са осветљењем за евакуацију, све је мало компликованије. А то није због норме минималне расвете, која је за просторије 0,5лк, а за локације ван просторије 0,2лк, и са правилима постављања самих лампи.
 • Батерије за евакуацију треба да буду постављене на сваких 25 метара у евакуационом путу. Осим тога, они морају нужно бити на сваком кораку и испред сваког врата.
 • Али чињеница је да правила забрањују разлику измеђуНајвише и најмање осветљених површина од више од 1к 40. Овај захтев често одређује употребу уређаја са максималним дифузним светлом, као и смањење удаљености између уређаја.


Стандарди за локацију расвјетних тијела за евакуацију

 • Такође је вредно поменути светиљке које би требало користити за системе за осветљење у случају опасности. Чињеница је да регулативна документа забрањују употребу натријумских, ксенонских, ДРЛ и металхалогених лампи, које су прилично дуго загрејане и могу угасити у процесу рада.

Шематски дијаграми за системе за осветљење у случају нужде

Имајући у виду типове и захтеве који се намећу овим системима осветљења, можемо говорити о самим шемама. У овом тренутку им се нуди прилично велик број, а постоје и шеме за прилично велику мрежу расвјете, те за мале по броју расвјетних сустава.

Шема за осветливање у случају нужде из другог извора напајања

Најједноставнији распоред мреже за расвјету у случају опасности са техничке тачке гледишта је њено напајање из независног напајања. Али, хајде да будемо искрени, таква шема се ретко примењује због чињенице да чисто технички услови ометају економску изводљивост.

Трошак друге везе са електричном мрежом у многим случајевима приморава напустити такву опцију. У међувремену, он је један од најудобнијих.


Схеме прикључака из других извора енергије: а) - из различитих подстаница, б) - из различитих система гумаједна подстаница

 • Суштина ове варијанте своди се на следеће. Просторија или група просторија има једно главно напајање из јавне електричне мреже. За повезивање хитне расвјете у просторију се напаја још једна енергија. Главни услов ове линије је њено напајање из другог извора - то може бити други систем гума на станици за храњење или генерално другој подстаници.
 • Резервни вод за напајање може имати нижу називну снагу. Главно је да је довољно да се напаја читава мрежа хитне расвете и друге прикључене на електричну опрему.

У будућности постоје две могућности:

 • Опција број једанје када се сва електрична опрема собе напаја из главне линије у нормалном режиму. Када нестане напон на главној линији, мрежа за расвјету у случају нужде почиње примати енергију из резервне линије.


Схема осветљења са неколико независних извора напајања

 • Друга опцијаје када се линије хитне расвјете стално траже од резервне линије, а мрежа за расвјету у случају нужде ради континуирано, без обзира на расположивост главног напајања. У овом случају, неопходно је бити у могућности да повежете мрежу за расвјету за случај опасности са главном линијом за поправке и решавање проблема резервне линије.

Снага из дизел генератора

Али као што смо већ поменули, цена варијанте са везом две независне линије далеко је од увек уразумне границе. Стога је понекад лакше да урадите најбоље што можете и сами креирате аутономни извор напајања. То може бити бензин, бензин или дизел генератор.


Дизел генератор

 • Овај генератор се може инсталирати у посебну просторију. Поред тога, биће потребно и складиште за гориво. Обично је његова запремина довољна за радне сате генератора, осим ако није другачије предвиђено захтјевима за вашу собу. Повезивање генератора ће омогућити да се гориво директно доводи из мотора у мотор. Аутоматски систем ће омогућити укључивање генератора без вашег учешћа.
 • Дакле, за ову шему у нормалним условима, сва храна се узима из главне линије. Ако напон на њему нестане, дизел генератор се укључује. Омогућава напајање мреже за расвјету у случају нужде.
 • Али постоји неколико, али. Да бисте покренули генератор, потребна вам је посебна аутоматизација и он се напаја електричном мрежом. Али ако је храна већ нестала, како онда ради аутоматски?


Дијаграм повезивања дизел генератора као другог извора напајања

 • Постоји неколико опција за ово. Најлакша и најјефтинија опција је употреба специјалног кондензатора, који може имати довољно снаге за једнократну команду за укључивање.
 • Али ако генератор није укључен од првог пута, онда се може укључити само ручно. То није баш згодно, посебно у хитним случајевима. Дакле, чешће се стичу додатномала батерија која ће омогућити рад система за аутоматизацију у хитним случајевима.

Струјни кругови напајања помоћу акумулатора

Уопштено говорећи, употреба батерије је једна од најчешћих. Уосталом, лако га је имплементирати властитим рукама и, у неким случајевима, мало је јефтиније.


Пуњиве батерије великог капацитета

\ т
 • Акумулатори електричне енергије омогућавају акумулацију и уштеду енергије. Али ако струја наизменично струји у нашој мрежи, онда је батерија способна да ради само са константном струјом. У том смислу, они захтевају уградњу специјалних уређаја - претварача, који претварају наизменичну струју у константну и назадну.


Инвертер

Постоји неколико варијанти шема које користе батерије за напајање мреже за хитне случајеве:

 • Опција број 1је када снага мреже за расвјету у случају нужде долази из претварача, а батерија је повезана на исту мрежу. Нормално, претварач је прикључен на АЦ мрежу. Његови излазни кругови са једносмерном струјом повезани су са штитом једносмерне струје (СЦПТ). У нормалном раду напаја све уређаје прикључене на мрежу за расвјету и напаја батерију, компензирајући самопражњење батерије.

У случају пада наизменичног напона, претварач престаје да ради. Сва снага мреже за расвјету у случају нужде лежи на батерији, која треба да осигура да њен рад није мањи одпола сата или неко друго време.


Схема напајања акумулатора од акумулатора у нужди

Обратите пажњу! За сва кола када се користи батерија, њен капацитет треба да буде изабран у складу са укупном потрошњом енергије. У овом случају, сама батерија мора бити периодично подвргнута контролним пуњењима-пражњењу како би се провјерила.

 • Друга опцијаје када је претварач прикључен директно на батерију. Сва светла у случају нужде повезана су са батеријом. Претварач константно пуни батерију, што јој осигурава константан капацитет. Када искључујете напајање АЦ мреже, претварач се искључује, а мрежа за хитне случајеве се напаја само на батерији, као што је то случај са видеом.
 • Трећа опцијаје када је претварач прикључен на батерију, а батерија се напаја из нужде, али је трајно искључена. Само када се угаси напон главног извора, мрежа за расвјету у случају нужде се одваја од главног извора и прикључује се на акумулатор.

Шема и хитно осветљење из батерија раде само у режиму за хитне случајеве

Али чињеница је да из горе наведених шема могу да се једу само одређене врсте лампи које могу радити на истој струји. Али мотори и неке врсте уређаја не могу да раде од једносмерне струје. За њихову снагу у шеми друге и треће варијанте могуће је инсталирати додатни претварач. Само сада ће претворити ДЦ у алтернативни. Као резултат тога, на излазу из пуњиве батеријебатерије добијамо наизменичну струју.

Прибор са уграђеном батеријом

Али таква сложена схема је далеко од увијек неопходна, а расвјета у случају нужде треба се напајати директно из појединачних група расвјете. За куће мале површине, за које постоји довољно до 50 лампи, много је корисније користити уређаје са уграђеном батеријом.


Лампа за хитно осветљење са уграђеном батеријом

 • Суштина ове шеме је следећа. Купујете специјалне лампе са уграђеном батеријом. Ова лампа већ има уграђени претварач који пуни батерију. Под нормалним условима, напаја се наизменичном струјом. Када се изгуби напајање, искључује се из напајања наизменичном струјом и почиње да ради на напајање из батерије. Обично не прелази 3 сата.
 • Распоред може бити различитих типова. Неке се стално напајају батеријом, а претварач их пуни. Други се стално напајају из струје, а из батерије се укључује само у режиму за случај нужде.
 • Постоје лампе са једном или више лампи које раде из мрежне променљиве и једне или више лампи које раде на батерији. То вам омогућава да изаберете лампу у складу са вашим жељама и захтевима.


Лампа за евакуацију са уграђеним батеријама

\ т
 • Слично томе, ове лампе се могу поделити у групе на месту уградње батерије. Неки имају батерију која се скида испод спуштених плафона, а други имајубатерију која је уграђена у саму лампу.
 • Гарантни рок за такве уређаје је обично 10-15 година. Али у стварности, ово време је ограничено на живот батерије. Због тога, након што га замените новим, лампа може да ради дуже.

заклучение

Расвјета за случај опасности и њена схема спајања имају много опција. Истовремено није потребно користити само једну од њих. Могуће је комбиновати варијанте на један објект од неколико различитих типова. То вам омогућава да постигнете оптималну снагу читаве мреже за хитне случајеве и минималне инвестиције.