Шема трептања светла на ЛЕД и АТтини2313

Између десетина различитих ЛЕД трепћућих светала, АТтини2313 микроконтролер има достојно место за рад. Помоћу њега можете креирати различите светлосне ефекте: од стандардног наизменичног сјаја до шареног равног раста и слабљења ватре. Једна од опција како направити ватру властитим рукама на ЛЕД-овима под контролом МЦ АТтини2313, размотрите специфичан примјер.

Свјетла за трчање срца

Чињеница да АВР микроконтролери Атмел имају високе перформансе - добро позната чињеница. Њихова мултифункционалност и лакоћа програмирања омогућују вам имплементацију најнеобичнијих електронских уређаја. Али упознавање са технологијом микроконтролера је боље од скупа једноставних кола у којима И /О портови имају исту сврху.

Једна од ових шема је покретање лампица са избором програма на АТтини2313. Овај микроконтролер има све што је потребно за имплементацију сличних пројеката. У исто вријеме, није преоптерећена додатним функцијама за које би било потребно преплатити. Доступан АТтини2313 у случају ПДИП и СОИЦ и има следеће спецификације:

 • 32 8-битна регистра опште намене;
 • 120 операција извршених у једном циклусу циклуса;
 • 2 кБ ин-систем фласх меморије која може издржати 10 хиљада циклуса писања /брисања;
 • 128 бајтова ЕЕПРОМ-а у систему који може да има 100.000 циклуса писања /брисања;
 • 128 бајта уграђене меморије;
 • 8-битни и 16-битни бројач /тајмер;
 • 4 ПВМканал;
 • уграђени генератор;
 • Универзални серијски интерфејс и друге корисне функције.

Енергетски параметри зависе од модификације:

 • АТтини2313 - 2.7-5.5В и до 300 μА у активном моду на фреквенцији од 1 МХз;
 • АТтини2313А (4313) - 1.8-5.5В и до 190 μА у активном моду на фреквенцији од 1 МХз.

У стању мировања потрошња енергије се смањује за два реда величине и не прелази 1 μА. Поред тога, ова фамилија микроконтролера има низ посебних својстава. Комплетна листа АТтини2313 карактеристика је доступна на званичном сајту произвођача ввв.атмел.цом.

Шема и принцип њеног рада

У центру принципа је АТЦ2323, са до 13 ЛЕД диода. Конкретно, за потпуну контролу осветљености, порт Б (ПБ0-ПБ7), 3 порта Д (ПД4-ПД6), и ПА0 и ПА1, који су остављени слободни због примењеног унутрашњег осцилатора, су потпуно активирани. Први закључак ПА2 (Ресет) не преузима активно учешће у кругу и преко отпорника Р1 је прикључен на струјни круг напајања. Плус, напајање 5В се напаја на 20. излаз (ВЦЦ), а минус - на 10. излаз (ГНД). Да би се елиминисала интерференција и прекид у раду МЦ-а, на напајање је инсталиран поларни кондензатор Ц1.С обзиром на мала електрична оптерећења, свака ЛЕД диода треба бити повезана на ЛЕД диоде, пројектоване за номиналну струју не већу од 20 мА. Може бити изузетно светао ЛЕД у ДИП кућишту са транспарентним објективом и смд3528. Сви они у овој шеми раде 13 ком. Отпорници Р6-Р18 дјелују као граничник струје.

Нумерирање ЛЕД диода у дијаграму је означено фирмваре-ом.

Преко дигиталних улаза ПД0-ПД3, као и помоћу тастера СБ1-СБ3 и прекидача СА1, контролише се рад круга. Сви су повезани преко отпорника Р2, Р3, Р6, Р7. На софтверском нивоу, постоји 11 различитих варијација трепћућих ЛЕД диода, као и секвенцијални преглед свих ефеката. Избор програма се врши помоћу СБ3 тастера. Унутар сваког програма можете промијенити брзину његове имплементације (трепери ЛЕД диоде). Да бисте то урадили, пребаците СА1 у затворени положај (програмска брзина), а дугмад зума (СБ1) и смањење (СБ2) постижу жељени ефект. Ако се СА1 отвори, типке СБ1 и СБ2 ће контролирати свјетлину ЛЕД диода (од слабог треперења до сјаја при номиналној снази).

Детаљи штампане плоче и склопови

Посебно за почетнике нудимо двије варијанте треперавих свјетала: на моделу и на тисканој плочи. У оба случаја, препоручује се да се користи чип у ПДИП случају, који је инсталиран на панелу ДИП-20. Сви остали делови су такође у ДИП кућиштима. У првом случају, довољно је моделирати плочу 50к50 мм у корацима од 2,5 мм. У овом случају, ЛЕД диоде се могу поставити, како на плочу тако и на засебну линију, повезујући их са плочом модела са флексибилним жицама.

Штампана плоча у формату .лаи6 може се преузети овде.

Ако се очекује да ће се активна светла на ЛЕД-у касније активно користити (на пример, у аутомобилу, бициклу), боље је саставити минијатурнештампана плоча Да бисте то урадили, требаће вам једнострана текстура величине 55 * 55 мм, као и радио елементи:

 • Ц1-100 μФ-6,3;
 • ДД1 - АТтини2313;
 • ХЛ1-ХЛ13 - ЛЕД било које боје пречника 3 мм;
 • Р1 - 10 кΩ-0,25 В ± 5%;
 • Р2-Р18 - ​​1 кΩ-0,25 В ± 5%;
 • СБ1-СБ3 - дугме сата КЛС7-ТС6601 (слично);
 • СА1 - тространи моторни прекидач ЕСП1010.

За оне који имају искуства у производњи ПЦБ-а, најбоље је да користите СОИЦ облик фактора АТтини2313 као и смд отпорнике. Ово ће смањити величину уређаја за око 2 пута. Такођер можете узети супер свијетле смд ЛЕД диоде и смјестити их у засебну јединицу.

фирмваре

За фирмвер МК АТтини2313 треба користити самоусмјен програмер који се спаја на РС-232 рачунара и познат је многим ПониПрог2000. Пре фирмваре-а, морате подесити осигурач према табели.

Фирмвер за трчање светла на АТтини2313 можете преузети овде.