Схема прикључка Двокружни прекидач

Без обзира на то како је сватко од нас упознат са законима о електричној енергији и електротехници, свима је познат једноставан прекидач. За цео дан их користимо више од кашике или вилице - код куће, на послу, на јавним местима. Стога је толико важно упознати се са овим уређајем ближе, сазнати од чега се састоји, које сорте, на чему се заснива принцип рада и како га исправно спојити на електричну мрежу. У овом чланку предлажемо да детаљно говоримо о уређају који се налази у средини између најједноставнијег и најкомплекснијег. Ово је прекидач са два кључа. Они који се баве кућном поправком електричне мреже, сигурно ће бити заинтересовани за шему повезивања прекидача Двухклавсхни.

именовање


типови прекидача

Упркос разноврсној контроли расвете (дугме, кабл, ланац, клизач, пригушивач, даљински прекидачи, тајмери), опција тастера остаје класична. И принцип деловања је исти: погонски механизам има два главна положаја ("укључен", "искључен") и обавља две главне функције - да закључа електрични круг и примени напон на елемент осветљења, отвори струју и уклони напон из лампе.

Прекидач са два кључа је инсталиран у кућним електричним мрежама напоном до 1000 В, основна сврха његове примене - укључивање и искључивање лустера, сијалица, прибора. Главна предност два кључна прекидача су два терминала на излазу, који се могу спојити на дванезависне групе расветних уређаја.

Инсталација прекидача за кућанство са два круга се користи у следећим случајевима:

  1. Када постоји засебно купатило у стану и обје собе се налазе уз зид. У овом случају, биће веома погодно повезати двоструки прекидач за светло и поставити га само на зидну преграду између врата обе просторије. Један кључ ће укључивати лампе у купаоници, други кључ ће упалити свјетло у тоалету.
  2. Повезивање Двоструки прекидач се препоручује када је лустер монтиран на пет или више рогова у великом салону или канцеларији или на плафонским светиљкама. Није увек неопходно да све сијалице, понекад прилично пригушене светлости, одмах трепере у објективу. На пример, напон можете применити само на две лампе тако што ћете укључити један тастер. Други кључ ће остати искључен, остале жаруље у лампи неће горјети, а тиме и уштеда енергије. Уосталом, у случају једно-прекидача, када се притисне, све лампе у лустеру се одмах упале. А ако рачунате колико сваки вишак трепери свјетло троши киловате, онда ће мјесец дана добити пристојан износ у рубљама. Зашто платити додатно?
  3. У кућама се често користи двоструки прекидач на две сијалице. Најпогодније је инсталирати у просторијама у близини излаза на улицу. Један кључ укључује светло у овом ходнику, а друго - улично светло.

врсте

Приједа бисте повезали прекидач, неопходно је јасно одредити који уређај за пребацивање треба. Конструктивним извођењем су унутрашња и спољашња инсталација. На први поглед изгледа да нема разлике - ни у једном ни у другом два кључа. Ако погледате детаље, схватићете да се разликују по многим параметрима - опсегу примене, начину инсталације, врсти електричне инсталације.

За унутрашњу инсталацију

Ово је најчешћи тип прекидача за свјетло, још увијек се назива "утопљен", монтиран је у зид, користи се у стамбеним зградама и пословним зградама.

Схема повезивања такве двоструке склопке омогућава употребу скривених електричних жица. То је када се жице полажу у посебне бразде, направљене у зиду (електричари их називају стробии) или унутар оквира зидних гипсаних плоча.

Да би се такав уређај причврстио, неопходно је додатно монтирати подјединицу, која је монтажна кутија. Подморница је уметнута у рупу у зиду, у коју се уклапају кофери са жицама, ау њој се налази и радни део прекидача. Под-брокери, са своје стране, имају и два типа: за суве и бетонске зидове.

Наравно, можете погодити колико прљавштине и прашине може бити у стану, када уз помоћ Бугара исече дебла у зиду и рупа за помоћног чувара избије. Због тога би требало комбиновати инсталацију скривених каблова и инсталацију интерних прекидачаопште поправке у соби.

За спољашње инсталације

Када је отворено ожичење, прикључен је екстерни тип прекидача. То је када су електричне жице положене на зидове. Могу се полагати у металне, пластичне или флексибилне ребрасте цеви, у посебне кутије или кабловске канале од пластике. И могу проћи директно на зидове на порцеланским изолаторима. Може се рећи да је ова метода застарјела, да није превише популарна, али сада постоје ситуације у којима се није могуће сакрити у зиду.

Најчешће, коло за спајање двоструког прекидача на две лампе се користи у колибама. А пошто су сеоске куће често направљене од дрвета, онда су овдје и нашли најширу употребу комутацијског апарата вањског погона. Овај начин ожичења и тип прекидача користе се у комерцијалним зградама, шупама, подрумима, подрумима, гаражама, као иу подружницама и индустријским просторијама.

Наравно, не треба упоређивати са естетиком скривеног и отвореног ожичења, спољашњих и унутрашњих прекидача. Наравно, соба изгледа лепше када су све жице скривене и не висе на зидовима. Али у погледу брзине и лакоће инсталације, ожичења и повезивања прекидача, побеђује спољашњи тип.

Имајте на уму! Ако вам изненада треба нерезиденцијални простор, на пример, у ново купљеном новом дому или стану, хитно направите барем неку врсту осветљења за почетак поправки, користите отворено ожичење и прекидачспољна инсталација као привремена опција.

Опције и савети о избору

Пре повезивања прекидача светла са две стезаљке, било би сувишно да се упознате са главним карактеристикама овог склопног уређаја. На модерном тржишту електричних производа, њихов избор је толико велик да се можете изгубити.

Сваки модел је креиран за одређену количину радне струје, по правилу је 4А, 6А и 10А. У случају да требате спојити лустер са пуно свјетиљки, за поузданост је боље одабрати уређај с номиналном радном струјом од 10А.

За спајање прекидачког уређаја на електрично напајање, жице се обично користе у пресјеку од 1,5 до 2,5 мм. Сада постоје модернији модели са еластичним терминалима, у којима је инсталација жице много лакша, довољно је само уметнути очишћени врх у уређај за стезање. Саветујемо вам да престанете да бирате ову опцију када купујете прекидаче.

Можете питати продавца, на којем механизму раде тастери - цам или свинг. Такође, из које се израђује база прекидача, она може бити метална или керамичка, друга је боља и сигурнија због ниске топлинске проводљивости керамике.

Сада је лако покупити модел који одговара вашем интеријеру, тржиште представља велики избор прекидача у било којој схеми боја.

Када купујете, обавезно ставите кључеве, они морају радити јасно, добропоправите, укључите /искључите да бисте произвели карактеристични звук.

Модерни модели су често направљени са позадинским осветљењем. То је веома згодно, можете храбро престати да бирате ову опцију. У мраку, након уласка у просторију, лако можете одредити локацију уређаја за лаке елементе.

Избор прекидача са становишта дизајнера ентеријера (видео):

Савет! Покушајте да купите прекидаче и материјале за спајање у продавницама електричне робе. Не постоји само велики избор већ и продајни консултанти који могу објаснити све параметре, спецификације и техничке могућности одабраног модела.

Конструктивна структура и принцип деловања

Уређени прекидач са 2 тастера је лак.

Основни дел је механизам за рад који је инсталиран у подјединици. Његова фиксација у монтажној кутији се одвија на два начина, у зависности од модела прекидача:

  • помоћу металног оквира у којем су за то израђене посебно обликоване рупе;
  • уз помоћ размака.

Главни део радног механизма је три контакта:

  • један улаз, који мора бити повезан жицом са напајањем;
  • два одлазе, од њих жице иду до две групе светлосних уређаја (или две различите просторије - тоалет и купатило).

Сви ови контакти су непокретни, а веза између њих врши се уз помоћ мобилних контаката који се налазе у радном дијелу.

Други прекидач има заштиту која се састоји од два кључа и оквира од пластике. Сваки кључје прикључен на један погонски механизам, притиском на њега ће се закључати и извући контакти, чиме се напаја једна група склопова. Диелектрични оквир је причвршћен за врх како би се искључила могућност додиривања руке на радни дио прекидача. Обезбеђен је помоћу квачица или помоћу два вијка.

Сада ћемо сумирати мало овога. Из кутије долази жица на улазни бесконтактни прекидач прекидача, на њега долази напон напајања. Притиском на један тастер, уз помоћ покретног контакта, фиксног непокретног (укључен и један одлази), на примљеном затвореном кругу напон долази до једне групе сијалица и жаруље у њој се пале. Слично томе, притисните други тастер и ставите у рад другу групу уређаја.

Обрнути процес је управо супротан. Притиском на тастер у супротном смеру, мобилни контакт проширио је ланац између улаза и одступио са фиксним контактима, напон на подераном ланцу се не може примити, а лампе на уређајима не горе.

Шема повезивања

Схема спајања Прекидач са два прекидача на две жаруље претпоставља да су просторије већ монтиране:

  • Разводна кутија. Треба да се налази испод плафона (испод је 10-30 цм). Можете инсталирати нову кутију или користити постојећу, што је најважније, погодно је да радите у њој.
  • Укључите 2 тастатуре. Не постоје посебни захтеви за његову локацију, сада, по правилу, инсталирајте уређај на нивоу спуштеногруке одрасле особе.
  • Светиљке су инсталиране у две просторије (на пример, купатила и тоалети). Главни посао ће се обављати са патронама.

Дакле, опрема је инсталирана, потребно је само да се све електрично повеже једна с другом, да се напајање напуни двоструким прекидачем, а већ је на лампи.

Прије свега, не заборавите искључити аутомат у стану како би се елиминирала могућност пада у напетост!

Двожични кабл, који напаја "фазу" и "нулу" из напајања, погодан је за разводну кутију.

Три жице су положене на двоструки прекидач. Једна од разводних кутија, која ће примити "фазу" на долазном стационарном контакту, још две фазе жице, које повезују фиксне покретне контакте са касетама лампе.

У кертриџу лампе постоје два контакта, "фаза" је повезана са једном, нулта језгра је причвршћена на другу, која се повезује са "нулом" напајања у разводној кутији.

У разводној кутији, жице се повезују увијањем или употребом посебних квачица. Ако користите прву методу, увек је потребно правилно поставити изолацију и ставити је на ПВЦ цев. Веома је важно да су сви контактни контакти што поузданији. Лош контакт доводи до загревања и квара опреме.

Најважније! Повезана жица на улазном прикључку прекидача мора бити само "фаза", а не другачије. Ако спојите "нулу", то неће бити оно што је погрешно, већ опасно. Када замените сијалице можетепод притиском. Пратите ово веома пажљиво!

Склопљени круг двоструког прекидача испитује се укључивањем уводног аутомата у стан, затим наизмјеничним прекидачем кључа и провјером радног стања жаруља (морају се упалити).

За потпуније разумевање везе прекидача, препоручујемо да погледате овај видео:

Сада знате како повезати двоструки прекидач, упознати са његовим карактеристикама, параметрима, варијацијама и условима избора. Све што преостаје је осигурати да се уређај правилно користи. Не ударајте кључеве који су силе, а прекидач ће вам служити дуги низ година.