Шема повезивања светлосне диоде на мрежу 220 волта

Индукција светла - је саставни део електронике, кроз коју особа може лако да разуме тренутно стање уређаја. У кућним електронским уређајима улогу индикације врши ЛЕД инсталиран у секундарном струјном кругу, на излазу трансформатора или стабилизатора. Међутим, у свакодневној употреби и многим једноставним електронским структурама нема претварача, индикатор у којем не би био сувишан додатак. На пример, уграђена ЛЕД дугмад на ЛЕД зиду би била одлична референтна тачка за пребацивање прекидача ноћу. И ЛЕД у телу продужног кабла ће сигнализирати присуство његовог укључивања у електрични систем 220 В.

Испод су неке једноставне шеме по којима ће чак и особа са минималним електротехничким знањем моћи да повеже ЛЕД на АЦ мрежу.

спојна кола

ЛЕД је врста полупроводничких диода са напоном и струјом која је много мања од оне у домаћинству. Када се повеже директно на мрежу од 220 волти, одмах се поквари. Према томе, диода која емитује светлост нужно се спаја само кроз елемент ограничења струје. Најјефтинији и најједноставнији у склопу су склопови са редукцијским елементом у облику отпорника или кондензатора.

Важна ствар која се мора узети у обзир приликом повезивања ЛЕД на АЦ мрежу је да се ограничи повратни напон. Са овим задатком, било која силиконска диода се лако може носитидизајниран за струју која није мања од струје у кругу. Диода је спојена у серију након што је отпорник или поларитет супротан ЛЕД-у.

Постоји перцепција да је могуће расподелити обрнути напон без ограничења, јер електрични квар не оштећује диоду која емитује светлост. Међутим, обрнута струја може узроковати прегријавање п-н пријелаза, што резултира термалним сломом и уништењем кристалне ЛЕД.

Уместо силиконске диоде, могуће је користити другу светлосну диоду са сличном истосмјерном струјом која је повезана са реципрочним поларитетом паралелним првом ЛЕД-у.

Негативна страна кругова са отпорником ограничења струје је потреба за дисипацијом велике снаге. Овај проблем постаје посебно релевантан у случају повезивања оптерећења са високом струјом потрошње. Овај проблем се рјешава замјеном отпорника неполарним кондензатором, који се у таквим круговима назива баласт или гашење.

Неполарни кондензатор укључен у АЦ мрежу понаша се као отпор, али не троши потрошњу енергије у облику топлоте.

У овим дијаграмима, када је напајање искључено, кондензатор остаје празан, што ствара ризик од струјног удара.Овај проблем се лако решава спајањем на кондензатор шант отпорника са снагом од 0,5 вати уз отпор од најмање 240 кОхм.

Израчунавање отпорника за светлећу диоду

У свим горе наведеним шемама саограничавања текућих прорачун отпорник импеданције се врши према Омовим законом: Р = У /И, где је У - представља напон, И - погонска струја ЛЕД диоде. Отпорник расипа снага је П = С И. * Ови подаци се могу израчунати коришћењем онлине калкулатор.

Важно је. Ако планирате да користите круг у случају ниског конвекције, препоручује се да се повећа максимална вредност отпорне снаге дисипације од 30%.

Прорачун кондензатор за ЛЕД гаси

Обрачун пригушује капацитета кондензатор (у уФ) врши према следећој формули: Ц = 3200 * И /У, где - је струјно оптерећење, У - напон напајања. Ова формула је поједностављена, али његова тачност је довољан да се повеже са ЛЕД кола са напона до 20 волти.

Важно је. Да би заштитили кола од напонских прелазне и импулса буке, апсорбује кондензатор да изаберете напон од најмање 400 В.

Кондензатор је боље користити керамичке-типа К10-17 са оперативним напоном изнад 400В или увезена колега.Не користите електролитски (полар) кондензатора.

Потребно је знати

Главна ствар - да се сетим сигурност. Шема поверед би 220 В АЦ, као што се захтева у припреми ?? посебну пажњу.

Лед Повезивање са мрежом мора бити изведен у стриктном складу са принципом шеми. Одступања од споја или немара може довести до струјног удара или неуспех појединачних компоненти.

Када се први пут активира, препоручује се да се монтира неко време како би се осигурала стабилност и одсуство јаких грејних елемената.

Да би се повећала поузданост уређаја препоручује се коришћење претходно проверених делова са залихама на максимално дозвољеним вредностима напона и снаге.

Прикупљање трансформатора без напајања треба бити пажљиво и запамтити да они немају галванску везу са мрежом. Готови круг мора бити сигурно изолован од сусједних металних дијелова и заштићен од случајног додира. Може се демонтирати само са искљученим напајањем.