Шема постављања трособног стана: детаљно ћемо размотрити

Дијаграми ожичења у стану

Схема полагања ожичења у стану зависи од многих параметара. Прво и најважније, ово је начин полагања каблова.

Може бити отворен или скривен. Следећи веома важан параметар је процијењено оптерећење електричних апарата у нашем стану.

Па, посљедњи важан фактор је природа и захтјеви апарата у вашем стану. Размотривши све ове параметре у нашем чланку, моћи ћемо да изаберемо оптималну шему ожичења у сваком стану.

Методе инсталације ожичења

отворено ожичење

Отворено књижење се не сматра најбољом опцијом за станове и куће. Али као изузетак, може се добро применити.

Стога ћемо се укратко осврнути на основна правила за инсталацију ове врсте жица, њене предности и недостатке.

 • Назива се отворено ожичење, које се полаже директно на површину зидова, плафона и других грађевинских конструкција. Изводи се у цевима, металним рукавима, кутијама, тацама или на изолаторима и конопцима. Избор увјета полагања зависи од жеља и техничких карактеристика просторије. У становима се обично користи заптивка у кутијама или пладњевима, а одвојене гране могу бити направљене на ваљцима или изолаторима.
 • У складу са правилима ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација), став 2.16.6, кутија и пладњеви морају бити одабрани тако да сума укрштања свих жица у њима не прелази пресек кутије за више од 40%.Поред тога,Према СНиП 3.05.06 -85, кутија и пладњеви морају бити израђени тако да се спријечи могућност накупљања влаге.


отворено ожичење

Када инсталирате кутије, ваша схема ожичења у стану мора узети у обзир следеће факторе:

 • Када се поставља паралелно са цевоводом, размак између њега и пладња треба да буде најмање 100 мм.
 • Приликом полагања паралелно са гасоводом, растојање између њега и ожичења мора бити најмање 400 мм.
 • Приликом полагања електричних ожичења ближе од 250 мм од цевовода, неопходно је обезбедити заштиту жице од механичких оштећења.
 • Када се прелазе незаштићене жице цјевовода, потребно је осигурати размак између њих најмање 50 мм.
 • При преласку жица са гасоводима, размак између њих не смије бити мањи од 100 мм.

Полагање жица у кутијама захтева следеће услове:

 • Жице се могу монтирати у снопове или снопове.
 • Одвојени каблови или снопови морају бити причвршћени на кутију. У овом случају, неопходно је обезбедити диелектричну флексибилну заптивку између причвршћивања и жице. Обично је то гума.
 • У подручјима гдје авиони путују кроз зидове, жице морају имати и незапаљиву бртву. Ово је неопходно како би се искључио развој могућих пожара. У овом случају треба предвидети могућност замјене жица.

На одвојени поглед на ожичење, наша упутства се такође односе на полагање жице у основним плочама. Овај тип заптивке је недавно постао све популарнији, али има низ ограничења.

БПрво, то је повезано са малим бројем жица које се могу монтирати на подлогу. Стога се овај тип инсталације може користити само као ожичење у просторији.

Погледајмо сада предности и недостатке отворене методе књижења.

Недостаци укључују следеће:

 • Већа цијена потребних материјала. Уосталом, поред саме жице, требаће вам и тацне, металне ребрасте црева, заптивке и још много тога.
 • Инжењерске комуникације се увијек покушавају сакрити. Отвореним начином полагања жице, то значи да не оплемењује изглед вашег стана. Осим тога, кутија и пладњеви краду слободан простор.
 • С обзиром на чињеницу да зрак око жице, са отвореним начином уградње, нема најбољу топлотну проводљивост, донекле смањује карактеристике оптерећења жице. Због тога вам можда треба жица већег дела.

Предности отвореног ожичења укључују:

 • С обзиром на чињеницу да се уградња кутија и жица може извести властитим рукама, а то није тешко, брзина рада је значајно повећана.
 • Инсталација на отворен начин може се обавити без даљње поправке простора.
 • Побољшања у електричним инсталацијама због њихове доступности.
 • Једноставно повезивање нових електричних пријемника.

скривено ожичење

Скривене инсталације - најчешћи тип ожичења у становима. Он нема толико ограничења као видарски путали прилично напорно у смислу инсталације.

У овом одељку размотрићемо основне захтеве за латентно постављање, његове предности и недостатке.

скривено ожичење

 • Скривено ожичење је врста инсталације у којој се жица поставља унутар грађевинских елемената као што су под, зид и строп. Израђује се у грађевинским удубљењима или у посебном стубингу са накнадним малтерисањем. Осим тога, на скривену поставља се и ожичење, монтирано на спуштеним плафонима, који је затворен у флексибилне металне чауре.
 • Главни захтев ПУЕ за скривене електричне инсталације је забрана уградње у вентилациона окна и канале. Дозвољен је само пресек ових канала појединачним жицама.
 • Према СНиП 3.05.06-85, све жице, затворене палицама и припремљене за даљње жбукање, треба причврстити на зид. То треба да се уради не мање од сваких 1,2 метра.
 • Исти нормативни документ успоставља правила за монтирање разводних кутија за скривено ожичење. Не морају да се издвајају из зида. Ако је структура зида таква да је могуће да се кутија помакне унутра, треба је оставити на нивоу од 30 - 35 мм.
 • Дебљина заштитног слоја жбуке мора бити најмање 10 мм при монтажи скривеног водича.
Сада ћемо погледати предности и недостатке које пружа скривена шема повезивања жица у стану.

Недостаци укључују:

 • Висока комплексност извршења ударца и потреба за даљимроом репаир.
 • Сложеност поправке и одржавања ожичења. Уосталом, у најбољем случају имамо приступ само разводним кутијама и мјестима прикључења на електричне уређаје.
 • Сложеност инсталирања додатних прикључака. У суштини, то је могуће учинити без икаквог даљњег поправка само на отворен начин.

Предности скривеног ожичења укључују:

 • Атрактиван изглед, јер су кабловске везе потпуно скривене од очију.
 • Веће брзине преноса топлоте жица монтираних у зиду омогућавају употребу мањих делова.

Обрачун очекиваног оптерећења стана и избор шеме

Обрачун очекиваног оптерећења стана

Израчун очекиваног оптерећења стана нема правила и норме. Дакле, овдје треба укључити фантазију или видјети план поправке и, почевши од тога, направити даљње рачунање.


Фотографија приказује приближну снагу разних електричних уређаја

 • За боље објашњење овог питања, узмимо за пример једну просторију, на пример, халу. У сали се налазе ТВ, клима уређај и остала видео и аудио опрема. Могуће је прикључити и привремени електрични пријемник. На пример, може бити гвожђе. Износи око 2 кВ.
 • Поред тога, имамо и мрежу расвјете у ходнику. Претпоставимо да је то 300В лустер и шест 60-ватних рефлектора. Као резултат, добијамо укупну снагу мреже расвјетеоко 660В.
 • Коначни капацитет за нашу дворану, испоставило се да је једнак 2660В. Сада направимо такав прорачун за друге просторије и сумирамо добијене вредности. Као резултат, добићете 10 кВ, или чак и више.

Обратите пажњу! Не плашите се тако великих количина. Уосталом, израчунали сте могуће оптерећење вашег стана у опцији, када сте укључили све могуће електричне уређаје. У стварности, то је практично немогуће, а убудуће ми користимо ову калкулацију за равномјернију расподјелу терета у групама.

Избор шеме снабдевања стана

 • Сада морамо подијелити терет на групе. Али за то морамо признати номиналну струју, а не моћ. То ће нам помоћи са законом ома, где је П номинална снага, а У номинални напон наше мреже, односно 220.
 • На основу ове формуле налазимо да уређај снаге 1 кВ троши електричну струју од 4.55А. Да би се поједноставио прорачун и створила резервна снага, прихваћамо ову вриједност једнаку 5А.
 • Сада морамо да распоредимо терет. То треба урадити на основу тачке 6.2.6 ПУЕ, која каже да се за напајање електричном мрежом осветљења и утичница користе аутоматски прекидачи номиналне струје не веће од 25А. Треба имати у виду да ставка 6.2.3 ПУЕ не допушта напајање више од 20 свјетиљки и утичница са једне машине. Због тога се група осветљења обично напаја аутоматским прекидачем са номиналном вредношћу 16А.


Шема ожичења у стану

Обратите пажњуТреба напоменути да П.6.2.3 ПУЕ-а предвиђа израчунавање броја лампи које се сматрају више лампе за лампе као једна веза. Поред тога, желео бих да напоменем да подела на групе за осветљење и излазну групу - не нужно. Многи дистрибуирају групе по групама или другим карактеристикама. Овдје је главна ствар приближно равномјерна расподјела оптерећења.

 • Поделимо терет на 1-2 групе осветљења које покреће аутоматски прекидач у 16А, и 2-3 групе утичница које се напајају аутоматским прекидачима у 25А, наш струјни круг у нашем трособном стану почиње да се појављује.

Сада напомињемо нека правила за групну дистрибуцију:

 • Будући да је могуће уградити зидну утичницу у купатилу само преко УХФ машине, прикладно је спојити зидну утичницу на излазну групу кухиње, гдје ће таква заштита бити сасвим успут. Ако инсталирате УЦА машине у свим групама, онда то није важно.
 • Ако имате грејну опрему у кући са снагом од 2,5 и више кВ, онда је препоручљиво да их напојите из засебног аутомата одговарајуће снаге.
 • Ако имате мрежу од три фазе, различите групе треба да се напајају из различитих фаза. Али то би требало урадити само ако сте сигурни да нећете бити зајебани. Ако сумњате у ваше знање, најбоље је да се ограничите на храњење једне фазе.

закључак

Схема ожичења у трособном стану није толико компликована и укључује присуство до 5 различитих група.

Ово чини неке прилагодбе у процесу инсталације, јер је вероватноћа да се збуниприлично висока. Дакле, да би се такве појаве искључиле, групи је боље да се монтирају један по један.