Схема осветљења поплава

Осветљење у стану

Електрокемија осветљења у стану зависи од многих фактора. То је укупно оптерећење стана, како врста потрошача, тако и локација уређаја за ожичење, те врста књижења и ваши захтјеви за електричном сигурношћу. Али упркос сложености питања, сасвим је могуће да се њиме бавимо сами, а да бисмо поједноставили овај задатак, покушаћемо да објаснимо главне аспекте.

Електрична шема разводне табле

Свака шема осветљења стана почиње од централе. Уређај има аутоматски аутоматски прекидач, метар електричне енергије, групу аутоматских машина и, по потреби, аутоматизовану јединицу за даљинско управљање (сигурносни уређај за искључивање). Ако се бројач налази на мјесту слијетања и тамо није могуће смјестити групна возила, тада се у неким случајевима ствара још једна дистрибутивна јединица - штит за стан. Има групу аутомобила и аутоматизовани УЗО.

Улазни аутомат и бројач

Почнимо са уводном машином. Ово је уређај за пребацивање који ће ваш стан повезати са подземном електричном мрежом.


На фотографији уводна машина и бројач

 • У идеалном случају, он је инсталиран испред пулта и мора осигурати да се цијели ваш стан искључи ако једна од група машина није искључена на кратком споју.
 • Али ово је идеално. У пракси, све што се налази на шалтеру и сам мерач управља компанија за снабдевање енергијом. Интервенирати у шемубез њиховог знања, суочава се са знатним новчаним казнама. Због тога, улазни аутомат можете поставити на шалтер, само подношењем одговарајуће пријаве.
 • Понекад, да не би био у контакту са организацијом за снабдевање енергијом, једноставно инсталирајте улазни аутомат после пулта. Ово није забрањено и ви штитите свој стан, а ланац од овог уводног строја, још увијек управља компанијом за напајање енергијом.

Обратите пажњу! У становима совјетске градње умјесто уводних стројева постављени су пакетни прекидачи. Ови уређаји немају уграђену заштиту и у суштини су исти као и прекидач. Искључивање таквих склопних уређаја под оптерећењем је строго забрањено. Ако морате да га онемогућите, прво морате да онемогућите све машине групе, а затим користите само батцх прекидач. У супротном може запалити у вашим рукама.

 • Сада у погледу номиналних параметара уводног аутомата. Према одредби 9.6 ВСН 59-88, називна струја аутоматизације улаза мора бити 25А. Ако стан има електрични штедњак, улазни аутомат би требао бити на 40А. Истовремено, у упутству се напомиње да номинални параметри бројила одговарају номиналној струји машине.
 • Што се тиче прикључка бројила, то ће у сваком случају обавити компанија за снабдијевање електричном енергијом, тако да нећемо обраћати пажњу на ово питање.

Дистрибутивни панел и склоп за аутоматизацију групе

Након уводне машине, морамо бити инсталиранигроуп аутоматс Њихово повезивање са уводним аутоматом врши се помоћу џампера, џампера или гума.


Варијанта шеме разводног стана стана

 • Али прије растављања електронских схема освјетљавања станова, узмимо мало дубље у теорију. За храну нашег стана, потребно нам је присуство три проводника. Један од њих је фаза, друга је нула или неутрална, а трећа је заштитна или неутрална заштита. Према ПУЕ стандардима, нулти проводник мора бити означен плавом, а заштитно жуто-зелена. Фазни водич у овом случају може бити означен било којом другом бојом.

Обратите пажњу! У старим совјетским зградама користе се два проводника за електричну мрежу - фаза и нула. Заштитни водич се не користи. Али ако ћете у потпуности променити ожичење код куће, онда се правила и саветујемо да спојите заштитну жицу.

 • Съгласно параграф 7.1.36, ПУЕ нула и заситние проводници се забранават съедините. Ово се односи и на групе и на станке. Истовремено, та иста та ~ ка ПУЕ забрањује унификацију нултих проводника разли ~ итих група.
 • Сада идемо директно на групне аутомате. Свака од њих би требала бити униполарна. То значи да искључите само фазне жице. На крају крајева, у складу са тачком 6.2.1 ПУЕ, нула и заштитне жице не смеју имати прекидачке уређаје. Ово се не односи на РЦД машине у којима је потребна нула жица за мерење и исправну заштиту.
 • Због тога, да би се испунио овај услов, фазна жица из улазног аутомата мора бити повезана са проводном сабирницом. Сада ћете наћи много таквих гума у ​​продавницама, а њихова цена је сасвим разумна граница. Ако желите да сачувате, онда можете да повежете све групне машине у петљу. Од уводног аутомата за увођење првог групног аутомата. Од увођења првог групног аутомата до другог и тако даље.

Обратите пажњу! Приликом повезивања петље група машина, треба имати на уму да ће први краткоспојник имати исту струју у свим групама. Друга струја је једнака струји у свим групама осим прве и тако даље. На основу тога, потребно је изабрати ожичење одговарајућег одељка. Према табл. 7.1.1 ПУЕ мора бити најмање 2,5 мм2 бакарне жице.

 • Увођење нултог аутомата требало би такође бити повезано са аутобусом, као што је приказано на видеу. Затим ћемо из ове сабирнице повезати нулте проводнике за сваку од група. Исто важи и за заштитни проводник. Само је за њега да монтира одвојену гуму без нуле.

Подела терета у групе

Сада размотримо једно од најтежих питања за обичног лаика - како расподијелити оптерећења у групама? Дистрибуција се заснива на укупном оптерећењу и на основу типа корисника. Размотримо сваку од ових питања одвојено.

Подела по групи оптерећења

Основна тачка за наше шеме електронске расвете је 9.6 ВСН 59-88.називне струје групног аутомата. Не би требало да буде више од 16А.

На основу овог броја, вршимо нашу даљу поделу рада на групе:

 • Прије свега, потребно је одредити број испуста и број расвјетних свјетиљки у цијелом стану. Неопходно је исцртати приближну мапу о томе шта и у ком ће утичници бити спојено. Затим наставите са израчунавањем укупног оптерећења.
 • Нажалост, немају сви уређаји номиналну струју. То донекле компликује обрачун. Међутим, сасвим је могуће да то урадите сопственим рукама користећи табелу у нашем чланку.


Табела капацитета различитих електричних апарата

 • За прецизније израчунавање, можете користити закон Омме. У овој формули И - наша номинална струја, П - активна снага уређаја, која се обично наводи у пасошу, и У - напон напајања, који је за једнофазну мрежу једнак 220. Одвојено постоји фактор снаге цос? Може се наћи у пасошу уређаја или узети као једнака јединица, што ће створити одређену границу сигурности наше електричне мреже.
 • Додавањем номиналних струја електричних апарата морате формирати неколико група са укупним оптерећењем од само 16А. Као резултат тога, можете имати пет, шест или више група. Не плашите се. Уосталом, добијена шема повезивања расвете у стану је формирана уз истовремено функционисање свих електричних уређаја.
 • У идеалном случају, морате створити број група које сте примили, али то је далеко од рационалног. Акожелите да сачувате, а затим трезвено процените који електрични апарати могу бити укључени уз максимално оптерећење групе. И на овој основи, формирајте групе. Једнособан стан мора да напусти - 2 - 3 групе, а за двособан апартман до 5 - 6 јединица.

Груписање по типу оптерећења

Следећа фаза поделе на групе је њихова формација на основу типа оптерећења. Поред тога, одређена ограничења уводе регулаторне документе, које такође треба узети у обзир.

Схема електричне мреже за једнособни стан

 • Многе локације се саветују да креирају електронска кола за осветљавање стана поделом група осветљења и група излаза. Свакако има смисла, али постоји неколико али. Према члану 6.2.10 ПУЕ, свака група треба да садржи највише 20 лампи. Чак и ако користите сијалице са жарном нити са по 100 вати, онда ће укупна струја такве групе бити у подручју 9А.

Обратите пажњу! У складу са клаузулом 6.2.10, ПУЕ мулти-лампе у овој клаузули сматрају се једним приступањем. То јест, лустер се рачуна као 1 лампа.

 • По мом мишљењу, рационалније је комбиновати расвету и утичнице у једној групи. На овај начин можете креирати једну групу за 1 - 2 собе. Чак иу случају оштећења струја неће бити само у овим собама. Ако се ради одвојено група расвјете, онда је једна довољна за цијели стан. Као резултат тога, својим оштећењем свјетло неће бити у цијелом стану.
 • Други аргумент у корист комбинације утичница и расвјете у једној групи је једноставност схеме.Иначе, у свакој соби ћете имати најмање две групе. Да би их поделили морат ће се створити двије разводне кутије. Или спојите у једну, што повећава шансе за грешку током инсталације и током поправке.
 • Съгласно точка 7.2. ВСН 59-88 Електро-шема осветљења станова треба да садржи најмање две групе. У овом случају, у случају мјешовите расподјеле утичница у кухињи и ходнику треба бити у истој групи, а утичнице у дневним собама у другој.
 • Важно је напоменути и могућност инсталирања утичнице у купатилу. Према П.1.7.151 ПУЕ треба га инсталирати само преко машине УЗО и иако је дозвољено коришћење утичница из УЗО, боље је инсталирати их у разводну таблу.
 • У овом случају, боље је спојити ову утичницу на групу излаза у кухињи. Уосталом, додатна заштита кухињских апарата неће бити непотребна.


Схема електричне мреже за трособни стан

 • Још једна ствар коју бих желео да вам скренем пажњу су електрични уређаји за грејање. Према параграфу 13.15 ВСН 59-88, номинална снага таквих уређаја у становима не би требала прелазити 2 кВ. Њихова храна треба да буде из појединачних група.

закључак

Као што видите, шема осветљења у стану није толико компликована. Најважније је разумети основне концепте и прописе. Али на групним машинама то се не завршава. Од њих, жице допиру до разводних кутија, где се већ одвија дистрибуција и дистрибуција крајњим потрошачима. Али о схемама повезивања у разводним кутијама миреците нам у следећем делу нашег чланка.