Схема гријања једнокатне зграде с присилном циркулацијом

Чак и пре изградње своје куће треба да одреди врсту система грејања, јер ће зависити удобност током зиме. Уређај је двоспратна зграда грејање би требало да глатко ради и служи потребан износ, тако да се посебно опрезан приступ да пројектује стварање, избор материјала и инсталација свих компоненти. Озбиљан приступ свакој фази гарантује дуг кола живот грејање, без потребе за поправку и замену неких од његових елемената. Најпогоднији опција за грејање зграде са два спрата уређаја са кружења воде.

Врста загревања воде

Често, двоспратна кућа продата физичко или принудно грејање. Избор начина природна циркулација је веома погодно, јер је снабдевање топлотом је независна од напајања, као и непредвиђеним ситуацијама у кући увек ће бити топло. Кретање протока воде на штету великих пречника цеви испод пристрасности. У вишеетажне зградама популарнији приморан циркулацију. Њени основни елементи су:

  • котао;
  • радијатори;
  • сакупљач;
  • експанзиони;
  • Пипелине Систем.

У шеми грејања са принудном циркулацијом двоспратне куће креће вода греје помоћу посебног пумпе. У зависности од врсте котла може да се користи гас, керозин, дрва или угаљ загревање.У ту сврху се могу користити алтернативни извори енергије или електрична енергија.

Цеви за грејање двоспратних зграда

Ако пројекат укључује употребу челичних цеви, мора се узети у обзир да они имају значајан недостатак - малу отпорност на корозију. Ако током инсталације користите поцинковане цеви или производе од нерђајућег челика, онда се овај проблем може избећи. Снажна веза ће пружити кружни навој на крајевима елемената. Међутим, за узгој грејних тела ретко се користе метални материјали.

Једна од најпоузданијих опција за инсталацију гријања двоетажних зграда - бакрених цијеви. Неосетљиви су на ефекте влаге и корозије, лако се толеришу због високих температура и притисака. Повезивање елемената се врши методом лемљења на високим температурама, јер се као лемни материјал користе сребросодерзхасцхие материјали. Мали пречник вам омогућава да поставите цеви директно у зидове, што није само згодно, већ и веома естетски. Главни недостатак таквих елемената је висока цијена, али због своје поузданости и трајности, овај фактор цијене постаје мање значајан. Правилном инсталацијом, систем гријања ће служити вјери и истини не само вама, већ и неколико генерација ваше дјеце и унучади.

Цеви од полимерних материјала су веома погодне за употребу у процесу инсталације. Инсталацију таквог дизајна може извршити чак и особа која нема посебне вјештине и образовање, што значајно штеди буџет. Лака и јакацеви имају апсолутно глатку унутрашњу површину, тако да се не таложе на њима. Пластика није подложна корозији, стога се широко користи у инсталацијама водоводних система. Причвршћивање се врши помоћу навоја или преса, а заваривање није потребно. Недостаци укључују релативно малу отпорност на температурне флуктуације, снажно загревање може довести до цурења.

Приликом пројектовања гријања приватне двоетажне зграде, важно је направити прави избор врсте водоводног уређаја, како би се размотрила доступност хитног или алтернативног гријања.

Наравно, у већини случајева избор одређује не само потребу, већ и материјални фактор, али грејање је сегмент градње, на који се не исплати штедјети, јер од квалитета система грејања зависи како ћете провести зиму: замрзнути или живе топло и удобно.

Дистрибуција грејних инсталација

У двоспратним зградама, примењују се следећи планови:

  • једнострука цијев;
  • две цеви;
  • колектор.

Шема загревања једноспратне зграде са принудном циркулацијом једноцевног типа не дозвољава регулацију температурног режима у широком опсегу. Овај проблем настаје због непостојања преклапајућег радијатора при раду на свим другим уређајима за гријање. Зато се вода, када се пребацује са једног радијатора на други, све више хлади.

Шема двоцевног типа релевантнија за имплементацију у двоетажномдомова Овде, свака грејна јединица је опремљена са два елемента циркулације, од којих је један топла вода, а са друге - остивсхаиа. Разлика двоцевног система од једноспратне је у сасвим другом реду расподеле грејних тела. Препоручује се уградња регулационих резервоара пре радијатора.

Да би се обезбедила нормална циркулација, потребно је посматрати растојање између горњег нивоа директне линије и центра котла, а експанзиона посуда се може налазити на другом спрату, а не на тавану. Погодно је монтирати елементе за снабдевање у прозорску клупу или испод плафона.

Ако се за природно загревање користи дводелни систем за напајање, потребно је дуготрајно загревање да би се постигла оптимална температура у просторијама. Да би се тај процес убрзао, препоручује се уградња додатне обилазнице и циркулационе пумпе, уз уштеду на времену које се троши на гријање, а таква модернизација доприноси равномјернијој расподјели топлог зрака у просторијама.

У двоспратној згради опремљеној пумпом и котлом за гријање, поред радијатора, могуће је истовремено повезати уређај "топли под", сушаче за пешкире и другу опрему за омотавање на свим етажама.

Током инсталације, може се користити систем снопа или колектора. Истовремено, сваки грејни елемент је опремљен усисном и одводном цијеви, која омогућава загријавање два спрата и регулацију температуре у свакој просторији. Сакупљачи морају бити постављени за двојеподова, пожељно је користити посебан ормар, који ће бити сви запорни вентили.

Систем колектора у двоспратној згради

Овај тип грејања је најоптималнији за реализацију у приватним двоспратним зградама. Круг грејања дозвољава да се цеви носе директно унутар зидова. У овом случају, инсталација је релативно лака, вођена видео записима или упутствима за обуку, чак може инсталирати особу која нема посебне вјештине.

Радијатори према кругу колектора могу бити постављени истовремено на два спрата, али се препоручује да се котао инсталира само у приземљу, други је ближи експанзионој посуди. Цеви са топлом водом је боље држати на местима где је највероватније цурење хладног ваздуха: плафон, прозор. Сваки радијатор је обавезно опремљен контролном дизалицом.

Приликом одабира система гријања за властити дом, потребно је пажљиво размотрити могућности и потребе, јер овиси о удобном боравку свих чланова обитељи у хладној сезони, као ио вијеку трајања свих гријаћих елемената. Жеља за уштедом или неправилним одабиром компоненти може довести до честих кварова, цурења у систему, па чак и потребе за замјеном опреме - а то је додатни трошак.

Обратите пажњу на квалитетне радијаторе, цијеви, тако да ћете платити једном и живјет ћете у топлим годинама.