Сензори покрета за свјетлосно укључивање: тајне избора и инсталације

Уређаји који имају могућност да детектују покретне објекте сада се универзално користе за обезбеђивање сопствене безбедности. Сензори покрета за укључивање светла активирају кућно осветљење ради несметаног кретања у мрачном делу куће, обавештавају о присуству аутсајдера, преносе сигнал даљинској контроли безбедносне организације, у одсуству власника.

Једном речју - ствар је неопходна и корисна. О типовима, предностима овог или оног типа уређаја, само-монтажа - описана је у наставку.

Суштина дизајна - принцип сензора покрета, врсте, предности и недостаци

Рад сензора је снимање кретања помоћу уграђених сензора. Они су, пак, повезани са уређајем који има функцију светла или звука - лампу, батеријску лампу или другу опрему. Након ударца "у видном пољу", осјетљиви покретни елементи су у опасности да буду откривени у првим секундама, о чему власници најављују прикључени сигнални уређај.


Важно!Функција детекције је ограничена опсегом или углом гледања. Због тога је важно правилно инсталирати сензор уличног светла за укључивање светла на такав начин да покрије што је могуће више простора.

Различити типови сензора:

 1. По локацији - спољашња, унутрашња.
 2. По типу - ултразвук, на бази УХФ, инфрацрвеног и комбинованог.

екстерни

За заустављање продора у подручје помоћи ће вањски сензори кретања да упале свјетло.Они покривају и контролишу већину сусједне територије, стога, по правилу, стјечу неколикокомада за праћење подручја дуж периметра.Радијус одзива - до 500 метара

интерни

Слаби су за спољашње временске манифестације. Јаки ветрови, киша, туча и друге падавине могу онемогућити уређај или смањити њихову ефикасност. Унутра, у опуштеној атмосфери, умјерена влажност - сензори су активни и ефикасни.Дизајниран првенствено за укључивање светла у тамну просторију, осветљење степеница, браве и других места без активирања главног електричног напајања.

ултразвук

Ови улични сензори кретања за заштиту периметра заснивају се на принципу рефлексије таласа који људско ухо не опажа околним објектима. Наравно, фреквенција пулса живих се разликује од осталих. Сами промени се фиксирају помоћу сензора.Недостаци уређаја су сљедећи: они сметају кућним љубимцима, постоји само реакција на брзо кретање објеката, фиксирање "гостију" флоре и фауне - изазива иритацију, посебно ноћу, малим покривањем територије.Међутим, сензори су буџетски и одрживи према спољашњим манифестацијама опције.

инфраред

Осјетљиви сензори покрета за укључивање свјетла. Температура људског тела је висока у односу на остатак околине. Разлика је у томе што се сензорски сензор хвата са сочивима и огледалима, затим шаље сигнал светлосном или звучном уређају. Квалитет уређаја је одређен бројем фотосензитивних сочива - што су више, то је боља "уловна" способност. Врлине сензора за безбедностдомаћинства и ученика, добра прецизност и опсег детекције.Међутим, уређај може да "збуни" топлоту људског тела и котао за кување, на пример. Многи власници примјећују лошу регулацију и непромјењивост објеката чији премаз не пролази инфрацрвеним зракама.

Микроталасни сензори

Радња се заснива на принципу рада сензора покрета радарским методом - послани сигнали се примају назад. Ако се фреквенција промени, онда постоји ланчана реакција која укључује звучни или светлосни уређај. Прос: Висока осетљивост, чак и кроз препреке - зид или стакло.Мањак: висока цена, рад са најмањим разлогом, штетан утицај на људско тело или животињу.Такви уређаји се углавном користе за надзор комерцијалних или складишних подручја.

комбиновани уређаји

У правилу комбинују инфрацрвено зрачење и УХФ. Предности су максимална осетљивост и широка покривеност зоне деловања. Практично, нема никаквих недостатака на његовом недостатку - високи трошкови.


Пре куповине се препоручује да се израчуна погодност сваке опције - безбедност и удобност изнад свега.

Преглед произвођача и цене

За правилан избор сензора покрета морате знати два параметра - радни услови (екстерни преглед или унутрашњи) и контролисано оптерећење (снага светлосног инструмента). Ради лакшег сналажења потрошача, нуде се појединачни сензори или склопови са уграђеним сензорима.Размотримо неке моделе:

\ т
Модел фото карактеристика
ЛЕД-ФЛ-10 Комбиновани уређај за спољашњи преглед у 120? Еуроелектрик (ЕУРОЕЛЕЦТРИЦ). Компактна величина ЛЕД сијалице - 100 * 125 мм - са уграђеним сензорима, омогућава вам да инсталирате уређај у невидљиво мјесто, невидљиво уљезима, што не поквари цјелокупни концепт интеријера. Снага светлосног флукса од 800 лм - само 0,1 кВ. Угао гледања модела од произвођача омогућава вам да купите и сензор покрета за укључивање светла на улици са захтевом од 180-360,, и једноставну конструкцију плафона за улазна врата са параметром од 20? Просечна цена је 940 рубаља.
Ферон /ЛКС19Б Не разликује се од кућног прекидача Повећана снага од 0,6 кВ омогућава сензору да ради на удаљености од 9 м и на 120? преглед Такав уређај, са својим малим трошак од 250 рубаља погодан за љетниковце са сезонским боравка. Лаконски дизајн модела не привлачи пажњу - изван сензора наликују обичним кућним прекидачима.
ЦОМТЕХ /ДД-ИЦ 301 Разноврстан модел, уклапа се у дизајн куће Модел вам омогућава да пратите територију у 180 °. Минус опција - на краткој удаљености - само 6 м. Недостатак је, међутим, више него компензиран коефицијентом заштите - 44. Такав уређај није застрашујућа природна манифестација. Занимљив дизајн који се уклапа у концепт модерне сеоске куће. Цена је мала - до 560 рубаља
Тецхнолигхт /СТ12 Најбољи избор завикендице и кућеПо аналогији са претходним моделом, овај сензор покрета за укључивање светла има угао гледања од 180 Бут, али са значајном растојањем до 12 метара, што повећава шансе за заштиту - прекршитеље ћемо прије примијетити. Интересантне перформансе у црно-белом дизајну. Прихватљив трошак - 520 рубаља - и висок ИП заштитни индекс - може се назвати оптималним моделом при избору.
АСД /ДД-020Б-В Прерушена у плафон од сувог зида је посебан унутрашњи објекат Стропни сензор са погледом од 360 °, у потпуности компензира малу удаљеност од 6 м. Висока цијена - 650 рубаља - је због ниске потрошње енергије и модерног дизајна (под уграђеном лампом).

"Када су изабрани, други параметри детектора су вођени извршењем (ако је потребна унутрашња монтажа) и заштитом од влаге (сходно томе и спољашњим)."

Како да поставите сензоре покрета да упалите светло сопственим рукама

Мала снага сензора омогућава њихово самостално монтирање, уз познату сигурносну опрему - искључивање напајања, присуство контролних инструмената (индикатора). Сваки уређај прати дијаграм сензора покрета за осветљење и инструкције са описаним фазама повезивања. Пратећи их, инсталирање и подешавање уређаја је лако. Со:

 1. Ако је купљен сензор са уграђеном батеријом, онда је инсталација прави избор места за монтажу и, у ствари, сама фиксација на зид или плафонски носач. Са уређајима који раде са мреже на 220В - раде темељније.
 2. Пажљиво погледајтекућиште детектора. Слова Л и Н означавају радну и нулту фазу. Повезивање са лампом доводи се до прикључка радне фазе - жица се чисти и фиксира на терминалима. Чак и ако постоји конфузија, уређај неће бити оштећен, не само да ће радити.
 3. Пре инсталирања сензора покрета да би се упалило светло, потребно је применити напон. Ако индикатор не светли, има смисла чекати до 1 минут - У зависности од модела, потребно је време да се "разваљује". Ако све одговара, сензор је причвршћен на површину одговарајућим носачем.

Постављање инструмента

Кодер сензора покрета обично има дугме за подешавање са одређеном скалом или више прекидача - од 2 до 4 ком. Они имају своје слова и смер ротације. на пример:

 • ЛУКС.Праг осветљења. Да ли то значи количину дневне или електричне светлости на којој детектор не ради. Да бисте је проверили, подесите је на максимум, даље од потреба.
 • ВРЕМЕПериод рада и кашњење светлосног сигнала. Након подешеног времена, сензор се искључује. Ако се кретање настави, инструмент се поново укључује. Почетна поставка је минимална.
 • СЕНСиМИЦ . Сензори и микрофон. Подешавања се односе на инфрацрвене, ултразвучне и комбиноване моделе. Први параметар је конфигуриран за максималну вриједност, други је постављен на минимум.

"Ако желите да сензор буде нејасан, важно је да унапред изаберете место за њега." У случају погрешног положајапокрити или прикрити нечим - не препоручује се. Ово смањује осетљивост инструмента "

Табела са сликама пре инсталације:

\ т
имаге монтажна фаза
Избор локације за уградњу
Преглед приложене шеме
Очистимо жице и прикључимо се кућном осветљењу
Подешавање сензора помоћу тастера
Моунт

Корисни савети пре повезивања сензора покрета за осветљење

За издржљив и, што је најважније, квалитетан рад, важно је уочити неколико тренутака за повезивање сензора покрета за освјетљење и након:

 1. Пластични кућишта - крхка. Посебна осетљивост полимерне леће важан је елемент оптике детектора. Пре уградње и након тога са меким системом морате се пажљиво позабавити.
 2. Спољни сензори кретања за укључивање светлости често пукну на хладно или се деформишу од директне сунчеве светлости. Боље је избегавати таква места инсталације. Као и прекомерна влажност. Ако нема осигураних места, визири се инсталирају преко уређаја.
 3. Унутрашњи сензори немају близу радијатора или кућних апарата са УХФ технологијом, инфрацрвеним зрачењем и другим функцијама које могу створити препреке. Максимална близина је описана у приручнику.
 4. Не стављајте сензоре са сијалицама са жарном нити. Ефекат ће бити константан, јер се конац одмах не охлади, а уређај,дизајниран за промјену температуре, исправно ће послати сигнал за активирање струје. "Лигхт мусиц" је обезбеђен.

Основно подешавање кућног сензора покрета за укључивање светла - не гарантује потпуну безбедност. Биће неопходно да се систем потпуно прилагоди њиховом сопственом начину живота - присуству аутсајдера, а не животињама или узбуђењу лишћа на ветру. Ако нема поверења у њихове предности, боље је користити услуге професионалаца. Они ће дати поуздан резултат.

Видео преглед: како повезати сензор покрета