Сентполиа: заливање деликатне затворене биљке. Идеје за бригу о цвету (64 фото-идеје)

Ова мала и невероватно лепа цвећа могу се видети у многим домовима. Они добро расту на прозорима наших станова и уз правилну негу скоро годину дана да нас задовоље својом величанственом цватњом.

Постоји мноштво боја сензуалних или "Узамбарских љубичица", различитих величина, облика и боја. У овом чланку ћемо говорити о карактеристикама ове биљке и правилној њези.

Прије свега, немојте се бркати са снаполеом с једноставном фиалцо собом. Ове две врсте љубичица припадају различитим породицама и имају различито порекло.

Сентполиа је тропска биљка, а породица којој припада припада Геснерие. Али соба љубичица, која има другачији назив, "Броодс", узгаја се као обична вртна биљка и припада породици љубичица.

Узамбарска љубичица откривена је крајем 19. века, и од тада је постала раширена широм света. У нашем времену број варијанти таквих љубичица прелази 30 хиљада, од чега око 2 хиљаде - домаћих.

опис сафира

Ова мала биљка има зелене меснате листове округлог или дугуљастог облика, прекривене вуном. Листови панполе су распоређени на краткој стабљици која формира розетну утичницу.

Њени цветови имају пет латица окупљених у кисту. Њихова боја и облик су веома разноврсни и зависе од сорте биљке.

У природном окружењу, ампелија често расте из водопада и дуж река, у условимамагла и висока влажност.

Начини раста и правила бриге

Узгој хомозиготних љубичица код куће захтева пажњу и поштовање одређених правила.

Прво, за добар раст сенсороле, температурни режим је веома важан. Ови цветови не трпе оштре скокове температуре, тако да температура у просторији треба да буде једнака.

Оптимална температура у просторији у којој се налазе биљке, од +19 до +24 степени.

За добар раст плесног подија, потребно је много светла, најмање 12 сати дневно. Међутим, морају бити заштићени од директног сунчевог зрачења.

Ако је љубичица на сунцу, треба је прераспоредити у сјену или затворити. Посебну пажњу треба посветити онима са прозорима окренутим према јужној страни.

На кратак зимски дан јавља се још један проблем - недостатак свјетла. Стога, зими, сензорни сензори могу захтевати додатно осветљење са флуоресцентном лампом.

Свјетлост дана биљака ће остати дуга и они ће наставити да цвјетају зими. Ове биљке такође не подносе хладноћу и јаку промају.

Вода за наводњавање панпилена мора се обавезно бранити. Ове биљке захтевају и наводњавање, испод корена. Неопходно је да горњи слој земље у лонцу буде увек влажан, а да будете опрезни да не напуните цвеће.


 • Екетер - како се бринути за затворене сукулентне биљке? Залијевање и посебности одабира тла (55 фотографија +видео)

 • Ецма: биљна цветна биљка. Грооминг анд Узгој (54 пхотос)

 • Циперус - захтјеви за температуру, влагу и тло за брзи раст. 51 фотографија фабрике

Ако се у палети накупи прекомерна вода, она се мора испразнити. Сентинел не воли прскање, када удари у воду може почети да трули лишће.


Да бисте узгајали сафир, потребно вам је специјализовано земљиште које можете купити у продавници. Ако не бисте могли купити такво тло, земља би била погодна за узгој свих цвјетница.

Саднице добро расту иу керамичким иу обичним пластичним посудама. Пречник лонца треба да буде око 9 цм, за велике биљке - 10-11 цм, а за девојчице и младу чекињу мањи капацитет - пречник 5-6 цм.

Трансплантација (подмлађивање) сафира

Узамбарске љубичице захтевају честу трансплантацију (подмлађивање). Ово се обично ради сваке две године, а неке цветове треба пресадити годишње. Помладите љубичице из неколико разлога.

Прво, коријени цвијећа налазе се у малој количини земље, која на крају губи своју структуру и хранљиве састојке.

Друго, у бубњу, бачва експлодира прилично брзо, или како се назива "нога", биљка почиње да се савија на страну на којој се креће средиште чауре.


 • Епипремнум: расплод, врсте, нега, болести и штеточине (52 фотографије)

 • Непентес - биљне врсте, храњење и наводњавање. 69 фотографија неопходне неге
 • \ т
  Иукка: како посадити у лонац и држати корак с растом. 76 фотографија узгоја биљке

Листови љубичице постају мали, а биљка постепено губи свој леп изглед. Ово је знак да се љубичици морају трансплантирати (помладити).

Најбоље је пресадити у прољеће када се дан повећава, али вријеме још није јако вруће, а биљке су у активном расту. Одређени период за трансплантацију је и почетак јесени (септембар).

Код вештачког светла дозвољено је пресађивање љубичица у било које доба године. Пресађивање сафира може бити у истој посуди.


Обично, након трансплантације, љубичица се брзо апсорбује и, након правилне неге, након мјесец или два, може вас задовољити новим цватовима.

пропагација сафира

Постоји неколико начина за допуну водоземаца. Најчешћи од њих је репродукција писмом. Да бисте то урадили, потребно је узети јак и формиран лист сенполија, пожељно 2-3 реда утичница, и док формирање коријена не остане у води.

  \ т

 • Фиттониа - 66 фотографија о бризи о биљци код куће

 • Циклама - како расти из семена и луковица? Правила за бригу о кући (50 фотографија)

 • Дендробиум: корак по корак инструкција за бригу о луксузном затвореном цвету (82 фотографије + видео)

Можете одмах ставити листсенполе у ​​растреситом земљишту. У исто време, становник треба да буде лепо засађен и да ствара влагу, покријте га пластичном кесом.

Неколико недеља касније, деца ће се појавити. Неопходно је сачекати да одрасту, након чега свака беба треба пажљиво одвојити од мајчиног листа, пресадити у посебну посуду и ставити у топлину 2-3 недеље. Мајчино писмо се може поново користити за укорјењивање.

Узамбарску љубичицу пропагирају и пасторци. Тенисице су мали клице које не расту из средишта грла, већ са стране, које ће се на крају развити као независне биљке.

За његово укорењење, треба да сачекате док маћеха не одрасте и има најмање 3-4 лишћа. Затим, скалпелом или пинцетом, пажљиво одваја госпођу од излаза, покушавајући да не повреди одраслу биљку.

Након тога, потребно је укоријенити у посуду са специјалном подлогом. А за добру адаптацију и брзи раст треба ставити пашу на 3-4 недеље у топлу собу.

пхото оф тхе сценополи