Селективни УЗО - Шта је то?

Постоји много познавања сигурносног уређаја за искључивање (РЗО). Модерна електрична мрежа није без овог елемента заштитне аутоматике. Основна сврха његове инсталације - да заштити особу од утицаја струје и од опекотина изазваних пропуштањем струје. Такви хитни случајеви могу настати због дотрајале старе изолације проводника или лошег квалитета ожичења. У циљу благовременог откривања таквих незгода и не дозвољавају им да прерасту у пожар или електричну трауму, морају се инсталирати уређаји заштитног искључивања. Приликом уградње двостепене заштите примените селективни ултразвук. Шта је овај уређај? Како се разликује од обичних? Које друге врсте и врсте ПЛВ постоје? У наставку ћемо одговорити на сва ова питања.

Шта је селективност?

Основна сврха селективности је селективност, односно аутоматизација безбедности бира само оштећено подручје и одваја га од радне мреже. У овом случају треба искључити нежељене поремећаје других потрошача.

Да вам то буде јасно, размотрићемо га на једноставан начин.

Да би се обезбедила селективност, заштитна аутоматизација у разводној табли се серијски повезује према следећој шеми:

 • Након уводног строја, на улазу је постављена општа изборна бравица.
 • Такође, неколико засебних заштитних уређаја је монтирано као групна заштита. Овде се кола могу разликовати. Постоји могућност да се одвојено инсталира даљински управљач за сваку просторију. Можете подијелити заштиту за Росеттацх и Лигхтинг групе. Најчешће се користисхема, када је за сваки елемент моћног кућног апарата (бојлер, машина за прање веша, електрична пећница, клима уређај) успостављен посебан уређај заштитног искључења.

Уводни селективни ултразвук треба да има одређено време (од 0,06 до 0,5 с).

Очигледно о селективности УЗО на видеу:

Ако машина за прање веша има ванредну ситуацију, на пример, квар изолације, онда ће на његовом телу бити потенцијала. Када у стану постоји трожична електрична мрежа, односно, постоји заштитно тло, УХФ ће одмах реаговати и искључивањем ће престати да се храни из мреже до машине за прање. У случају дво-жичне мреже (без заштитног уземљења), РЦД не реагује на ову ситуацију док особа не додирне тијело перилице.

У овом тренутку, он ће почети да игра улогу проводника за пропуштање струје у земљу, а затим је уређај искључен.

Селективност у овој ситуацији је рад УЦС-а, који је ближе месту оштећења, односно групи која штити саму машину. Уређај за уметање мора остати у радном положају. То је принцип селективности. Дакле, селективност дозвољава минималне губитке, тј. Само је машина за прање рубља остављена неразвучена, а остатак опреме у стану наставља са радом. Такође, на штету селективности, лакше је пронаћи оштећену локацију - коју је УЦС искључио, у тој групи постоји квар.

Осигурање селективног рада

Обезбедитиселективност неколико РЦД-ова повезаних у серију, потребно их је правилно изабрати према вредностима струје и времена. Главну улогу играју УЦА параметри као што су време и тренутна подешавања. Ови уређаји се разликују од остатка аутоматизације, тако да њихова селективност може бити изложена не само у смислу времена, већ и струје.

Полазећи од временског интервала, селективни УЗО има две варијанте:

 • Тип "С" са временским кашњењем од 0.15-0.5 сек.
 • Тип "Г" са временским кашњењем од 0.06-0.08 стр.

Имајте на уму да се конвенционални РЦД без функције селективности активира кроз 0.02-0.03 с након детектовања струје цурења. Такав уређај је подешен за напуштање групних потрошача, а тип "С" или "Г" је погодан за инсталацију на улаз (близу извора напајања).

Метод за осигуравање селективности УЗО на видеу:

Упамтите да виши РЦД треба да има три пута већу изложеност у времену од уређаја који штите повлачеће линије. Слична разлика је потребна у случају када је селективни рад конструисан на номиналној диференцијалној струји пута. Ова вредност у улазном уређају би требала бити три пута већа од струје заштитне групе.

Једноставно речено, уводни ЕЛВ у случају цурења одређује разлику у вредностима улазне и излазне струје, али не реагује. Изгледа да даје могућност да се развију уређаји нижег нивоа. И само ако, из неког разлога, ови уређаји нису радили (због кварова самог УЗО-а или грешака почињених приликом пребацивања кола), кроз одређенивреме ће искључити селективни РЦД на улазу. То је нека врста скупљања уређаја.

Постоји још један случај када уређај за унос ради - ако дође до цурења струје између њега и групе УЗО која се налази испод. Да будемо јаснији, објаснимо пример. Претпоставимо да је улазни уређај заједно са мерачем електричне енергије и генералним аутоматом монтиран у разводној табли која се налази на улици. А уређаји за напуштање линија су инсталирани у штиту, који се налази унутар куће. Ако између два штита на каблу постоји цурење струје, тада ће селективни УЗО на улазу реаговати и прекинути везу.

Селективност - добра или лоша - на видеу:

Класификација уређаја у облику текућег цурења

Скоро све карактеристике су приказане на случајевима заштитних уређаја. Означава номиналне параметре, шему повезивања и неке симболе слова. Већ смо размотрили горе, што значи енглеска слова "С" и "Г", а шта карактерише ознака "Б", "А" и "АС"? Ова ознака УЗО означава различите облике цурења струје, на које уређај реагује:

 1. Врста "АУ" је најчешћа и доступна у финансијском плану. Ови УЗО-и се искључују када се у мрежама јављају тренутни или глатко повећани извори синусоидних облика измјеничне струје.

 1. Тип "А". Ови уређаји реагују, као и "АЦ" на синусоидно цурење наизменичне струје, плус константне пулсирајуће облике струје. Цена ултразвука типа "А" је већа због чињенице да не контролишусамо варијабле, али и константно цурење.
 2. Тип "Б". Ови уређаји у стамбеним становима и кућама практично се не користе, чешће се уграђују у индустријске просторе. Они обављају контролу одједном за три облика цурења струје: константно пулсирајуће, исправљено и наизменично синусоидно.

Сви добро знамо да наша кућна мрежа има варијабилни синусни облик. Чини се да је довољно инсталирати УЗО "АС", зашто још треба "А" и "Б"? Али ако пажљиво прочитате карактеристике модерних кућних апарата, открит ћете да је већина уређаја опремљена напајањем из полуводича. Када синусоид дође до овог елемента, он постаје полу-период импулса. Ако дође до оштећења на том месту, уређај "АЦ" неће детектовати цурење константне струје и неће радити.

Препоручујемо да пажљиво проучите пасош за кућне апарате пре него што одете купити УЗО. Произвођач често наводи који тип ("А" или "АС") је потребан за извођење везе.

Врсте РАС на принципу дјеловања

По принципу дејства постоји ултразвук електронски и електромеханички.

За рад електронског уређаја, нема довољно појављивања струјног цурења, неопходно је да се и даље напаја мрежа. Његов круг је допуњен електронским уграђеним појачалом које прима енергију од спољашњих извора напајања. А ако из неког разлога овај напон није примењен на ово појачало, уређај неће радити. Из тог разлога, електромеханички ултразвук се сматра вишепоузданији од електронских и постали су све раширенији.

Размотримо како је структурално уређен и на основу чега функционише електромеханички ултразвук. Састоји се од четири главне јединице: механизам се одваја и електромагнетни релеј (они раде у снопу), сам трансформатор, диференцијална струја и верификациони елемент.

Супротна фаза и нулти намот су повезани са трансформатором. У нормалном режиму мреже, ове жице промовишу индукцију магнетних флукса у језгру трансформатора, имајући супротан смер један у односу на други. Због супротног правца, сума ових токова је нула.

Електромагнетни релеј је прикључен на намотај секундарног трансформатора, ау нормалном режиму мрежа је у мировању. Чим дође до цурења, разне фазе струје протичу кроз жице фазе и нуле. Као резултат тога, магнетна поља на језгру трансформатора ће се разликовати не само у правцу већ и по величини. Количина магнетног флукса више није нула. Струја која се појавила у намоту секундарног трансформатора у некој тачки достиже вредност на којој ради електромагнетни релеј. У складу с тим, он одмах реагира на растављање механизма и УЗО је искључен.

Ипак, механика је још пожељнија од електронике, па ако купите, изаберите електромеханички ултразвук.

Корисни савети за избор уређаја

 • При избору, имајте на уму да постоје други типови ГВЕ, различити у конструктивном извршењу. Уређаји са два пола су монтиранитреба изабрати једнофазну мрежу, трофазни УПС са четири пола.
 • Ако финансијске могућности то дозвољавају, онда ће бити прикладније користити диференцијалне аутомате. Овај уређај представља два заштитна елемента, комбинована у једном случају (РЦД и прекидач).

Као што је речено више пута, уређај заштитног одзива мора се увек ставити у коло у серији са аутоматом. Ако их инсталирате за сваког појединачног потрошача, централа ће бити велика, биће незгодно направити распоред таквог броја елемената, а машина ће требати два пута мање.

 • Опис практично свих карактеристика уређаја које ћете наћи у случају. Приликом избора треба обратити пажњу на параметре номиналне радне струје - величину коју УЗО дуго пролази. Друга важна карактеристика је вредност номиналног прекида диференцијалне струје у којој се уређај активира.

Да би заштитили људе, одаберите РЦД на 6, 10, 30, 100 мА. УЗО од 300 мА ће ефикасно штитити од паљења, монтирати га на улаз, а затим инсталирати уређаје са већом осетљивошћу. Да би заштитили одводне и расветне групе, можете користити УЗО од 30 мА, за опрему за купатила и снажне кућне апарате (котлови, котлови), купити уређаје са називном струјом од 10 мА.

 • Ако дозволите финансије, покушајте да купите уређаје познатих европских фирми ("АББ", "Легранд", "Сцхнеидер Елецтриц", "Сиеменс" и"Моеллер") Разлика у цени, наравно, је опипљива, али гарантује поузданост и квалитет. Међу руским произвођачима можете саветовати производе "КЕАЗ", "ИЕЦ", "ДЕКрафт". Не купујте УЗО на тржишту да бисте избегли куповину фалсификата, само идите у специјализоване продавнице.

Више о одабиру УЗО на видеу:

Пре него што почнете да инсталирате сигурносну аутоматику у стану, утврдит ћете с којим ћете уређајем то учинити - аутомат или УЗО. Ради поузданости, користите двостепену заштиту са инсталацијом на улазу селективног уређаја. Дали смо вам основне савете о избору. Ако нешто остане нејасно, онда је боље да се за помоћ обратите професионалним електричарима, јер чак ни продавци у трговинама електричном робом не могу увек да пруже неопходне савете у избору УЗО.