Савјети за жице и каблове: врсте и примјене

Како изабрати тип за држање?

Пробијање жице је у посљедње вријеме добило на популарности. На крају крајева, овај једноставан и брз начин омогућава вам да креирате квалитетне везе за напонске и нисконапонске мреже.

И као што знате, у сваком електричном систему, висококвалитетна веза обезбеђује поузданост од скоро 90%. Стога смо у нашем чланку одлучили да демонтирамо постојеће типове савјета, њихове предности и недостатке, и наравно, обим примјене.

Типови врхова за притискање

Терминали жица могу се поделити у два главна типа - то су спојни врхови и врхови за повезивање жица један с другим. Прве се користе за стварање квалитативног контакта приликом повезивања жице или кабла са било којим терминалом, а друга дестинација је јасна из наслова.

Савети за повезивање

Да бисте се повезали са терминалима, користите савете који обезбеђују поузданост везе, омогућавају вам да се повежете са другим терминалом, чији тип морају да одговоре.

У овом тренутку не постоји много различитих савета:


ринг типс

Најпопуларније су биле тзв. Они су дизајнирани за спајање на вијчани терминал.

Њихове предности треба да укључују максималну могућу контактну површину и поузданост таквог контакта. Користе се у свим случајевима константног ипривремена веза у нисконапонским мрежама.


Савети као што је "кука"

Још једно поуздано име је врх типа "куке". Његова контактна површина је обично укључена? испод, али такав врх се може спојити на терминал без потпуног отпуштања вијка за причвршћивање.

С тим у вези, ови врхови се углавном користе као привремени, као и на терминалу, где је немогуће или је тешко потпуно одврнути вијак.


Тип типа вилице

Врх жице од виљушкастог типа има контактну површину од само 50% прстена, али је веома погодан за рад са честим повезанима.

Према томе, он је пронашао највећу дистрибуцију у лабораторијским и релејним круговима, који захтевају честе контакте да би се поново повезали.


пинхеад

Горе су наведене три главне врсте савјета, али у другим случајевима се користе и други типови. Прво, то је такозвана равна игла - или како их исправно именовати: игла.

Користи се претежно у кремама са специјалном стезаљком. Повезивање са таквим типовима за повезивање три главна типа једноставно неће радити.


Врх је округла игла

Други тип тип је игла. Користи се само за специјалне терминале. Али, због свог дизајна, може се користити практично за све врсте терминала.

Међутим, користи сеприлично ретко због мале контактне површине.


Слееве тип

Па, наравно, с обзиром на типове савјета за жице, не може се занемарити такозвани цјевасти или жбунасти врх.

Користе се са скоро свим врстама терминала. Посебно су популарни у последње време, када су активно почели да се примењују како би заштитили вишежилне жице од лома живих, током стезања вијчаних стезаљки.

Главна разлика између ових типова врхова од других је та што је контактни део директно тачка савијања жице. То значи да се врх може користити чак и без претходне компресије, иако се то не препоручује.


Савјети за каблове

Да бисте прекинули кабловски вод, у упутству се препоручује коришћење специјалних напојних каблова. Они имају цилиндрични део за савијање кабла и контактни део са отвором испод вијка или вијка.


Савети за кабл од 90? савијање

У неким случајевима, специјални напојни напон од 90? савијање Такво савијање може бити потребно за хоризонталну уградњу погонских постројења.

Наравно, то се може урадити сопственим рукама од обичног напојног напона, али у овом случају његова електрична проводљивост може да се смањи, и са естетског становишта то неће изгледати тако лепо.

Савети за повезивање жица

За повезивање жица користите посебнерукавима и врховима. Могу се поделити у две подврсте.

У једном од њих, веза се врши директно у производу. У другом случају, завршетак две жице се изводи са различитим врховима, а затим су крајеви спојени заједно. Погледајмо све ове опције детаљније.


Навлаке за прешање

\ т
 • Започнимо наш разговор са врховима и рукавима, који вам омогућавају да повежете жицу између себе тако што ћете је поставити у једном комаду.Као прво, то су чауре. То су цевасти производи, у које се са сваке стране умеће жица у одговарајући одељак. Тада се рукав стисне, а испоставља се непотпуна и довољно квалитетна веза.


Навлаке за пресовање бакарних и алуминијумских жица различитог попречног пресека

\ т
 • Постоје специјалне спојнице за спајање алуминијумске и бакарне жице.Њихова карактеристика је да су направљени од месинга - материјала који је неутралан у смислу електролизе за жице.


Врх рукава за двије жице

 • Слично томе, за спајање жица између других, користе се посебне округле или, како се називају, чахуре.Из уобичајеног чворишта се разликују не само по цијени, већ и по облику. На тим врховима, изоловани део има не-заобљен, прилично трапезоидни или правоугаони облик, који омогућава да се две жице одмах доведу до споја.

На фотографији је стан тип "мама"

Стантип "тата"

 • У конструкцији аутомобила, када се стварају акустични системи и друге мреже ниског напона, често се користе два кабла за повезивање жица међусобно. Они се називају конектори.
 • Прва врста су тзв. Равни конектори.Две су врсте - "папа" и "мајка". "Папа" је по структури веома сличан врсти равног типа игле, због чега су често збуњени. "Мама" је равна површина са специјалним стезним плочама. "Тата" се убацује у конектор "мама" и обезбеђује се прилично квалитетан контакт.

Обратите пажњу! Постоје савети који имају контакт са "мама" и "тата" у исто време. Ови конектори су дизајнирани за повезивање три жице, али се могу користити и за повезивање две жице. У овом случају, додатни контакт се или поквари или остаје у стању мировања.

Округли тип "тата"

 • Користи се и округли врх за жицу. Њихов принцип уређаја је веома сличан оном описаном горе, само у овом случају "тата" је округли врх, а "мама" је посебан отвор са клиповима за "тату".

Карактеристике различитих типова савјета

Погледали смо главне типове жичаних врхова, али постоје и различите подврсте. Они зависе од дизајна, додатних атрибута и неких других аспеката које произвођачи користе за вашу удобност. Погледајмо најчешће од њих.


Цутпрстен

 • Као прво, то је врста жичане везе са врхом. Он може бити солидан, али може бити исечен. Шта то значи? Тип пресека врха указује да се тачка монтаже жице на конектор састоји од два дела, који се чак и квалитативно могу стиснути обичним пролазима. За непрекидну везу боље је примијенити, осим по први пут.
 • Сљедеће могуће разлике су присутност изолације.Овде постоје две могуће опције. У првом случају, за жицу врх има изолацију само на месту спајања жице са конектором. У таквој ситуацији, прије увијања, изолацију треба уклонити, а затим затегнути на мјесто спајања.


Потпуно изоловани равни врх

 • Друга могућа опција је потпуна изолација врха.Пре свега, овај метод се користи за конекторе дизајниране за повезивање две жице. Ова изолација може бити одвојива или чврста. Овде избор зависи од ваше жеље - предности и недостаци су очигледни.
 • За врхове каблова постоје чак и производи са изолационим простором.Али ови савети се могу користити само за мреже до 1000В. За каблове виших класа, употреба као главна изолација није прихватљива.

савијање врхова

И на крају, хајде да погледамо пар речи о процесу ожичења. Није толико компликовано, али постоје нијансе на које треба обратити пажњу.

Пинцете за жичане жице

\ т
 • Дакле, имамо сет савјета за жице, или само савјете за жељени попречни пресјек. Зашто је важно да је раскрсница потпуно иста, јер можете да стиснете врх и већи пречник? Чињеница је да се у овом случају шупљине формирају у рукавцу или на врху. Наравно, они се могу напунити резом жице, али квалитет ове везе пада.
\ т

Обратите пажњу! Такође није дозвољено коришћење рукава или врхова мањег пречника. Уосталом, у овом случају, требат ћете смањити дио жице, што ће смањити његову електричну проводљивост и, посљедично, повећати загријавање. Затим, мислимо да није потребно објашњавати.

 • Стога користимо рукавац или врх само за жељени попречни пресјек. Носи се на жици на такав начин да је раван или незнатно извучен из дела за увијање. Изолација жице мора бити уклоњена до самог дела за увијање. Није дозвољено да жица има изолацију на месту компресије.

Изузетно је важно да се повеже пресек жице и врха

 • Након тога, уз помоћ специјалног алата: стезних крпеља или гњечила, производимо јастук. Можда постоји неколико врста криминалаца. Неки имају главе које се не могу уклонити са јасно дефинисаним пресеком закривљених жица. И могу имати покретне главе, које се разликују у зависности од попречног пресека рана. Мислимо да је јасно да глава треба да одговара пресованом пресеку жице.
 • Обично се изводи савијање врхова с једне стране, рукави се стисну за дваистисне се са супротних крајева. Штавише, компресију треба изводити противонаправленними, као у видео, то јест, ми радимо једну компресију, а затим проширити рукав за 180? и направи други стисак.

Обратите пажњу! Приликом употребе кертриџа није дозвољено да их се преполови ради уштеде, или неким мотивима. На крају крајева, такве половине нису у стању да обезбеде довољно квалитетан контакт и компресију жице. А рад са таквим "кратким хлачама" није баш згодан.


Фазе ублажавања рукава

  \ т
 • Бакарни врхови за жице користе се само за бакарне жице. Ако радите са алуминијумским жицама, боље је да користе врхове од месинга, јер контактни делови машина за напајање, терминала и других склопних уређаја обично имају бакарне излазе.

закључак

Пробијање жице је један од најлакших и најбржих начина за повезивање. Штавише, важно је да му се дозвољавају правила ПУЕ. Главна ствар овде је да правилно покупите врхове - у складу са вашим условима, жељама, врстом жице и њеним раскрсницама.