Савјети стручњака: каква би температура требала бити у стакленику

Због одржавања оптималне температуре у стакленику могуће је значајно побољшати квалитет усјева, а природа се оживљава из дотока довољне количине сунчеве енергије. Само соларна енергија има такву моћ да се све што живи на земљи протеже до ње. Један од показатеља сунчеве енергије је температура - зрак, земља и, наравно, температура у стакленику на дворишту. Која би температура требала бити у стакленику? Соларна енергија још није регулисана од стране човечанства, спољашња температура јој није подложна, али у затвореном стакленику је сасвим могуће да се регулише.

Оптимална температура у стакленику: дозвољена разлика између зиме и лета

Одређивање времена садње и правилног развоја биљака коришћењем једног од важних параметара температурног режима је просечна дневна температура. Састоји се од просечне температуре ваздуха, која се мери у одређено доба дана у редовним интервалима. Да би се биљке правилно развијале у стакленику, дневна средња температура не би требала бити нижа од 10 ° Ц. На таквој просјечној дневној температури земља се загријава до потребне величине за садњу усјева у стакленику.

Избор температуре за стакленика мора бити заснован на типу узгојене биљке

Када се сади биљке без просечне дневне температуре, биљка ће добити стрес, дуго ће се укоријенити и жетва ће се појавити касније од очекиваног времена, а принос ће бити смањен.

Хладно-љубавне биљке захтевају загревање мало изнад 10 степени. Термофилне биљке морају имати температуру од најмање 15 ° Ц. Треба имати на уму да се земљиште загријава спорије од зрака и треба узети времена за загријавање тла у стакленику. Температура ваздуха од 23 ° Ц и мање утиче на биохемијске процесе у биљкама, изазивајући неповољне промене, а промена температуре ће бити директно пропорционална интензитету фотосинтезе и раста биљака. Принос у овом случају ће бити мањи од очекиваног.

Температура ваздуха у току дана од 25-28 ° Ц обезбеђује подршку и активира фотосинтезу у биљкама, а управо се у том температурном режиму одвија складан развој усева. Ако је температура висока, више од 30 оС, фотосинтеза се потискује у биљкама и енергија се губи за дисање, активност култура престаје чак и тако да чак и цвијеће постане стерилно. У овом температурном режиму, мало је вероватно да ће домаћин убудуће задовољити жетву. Немогуће је не допустити да све прође гравитација, потребно је урадити неке радње и одржати температурни режим у стакленику што је више могуће.

Температура у стакленику може се прилагодити зими, успјешно примјењујући :

 • Додатно вештачко грејање на ниским температурама;
 • Вентилација за одржавање константне температуре;
 • Хлађење ради смањења температуре;
 • Регулатор и контролни сензор.

Континуирано пратити температурни режим и примијенити одговарајуће мјере за његаподршка, онда ће будућа жетва сигурно задовољити њену количину и квалитет.

Максимална и минимална температура у стакленику од поликарбоната

Ако се температура у стакленику благо смањи, онда то може бити само у корист младих биљака, јер у овом тренутку интензивно почињу да развијају коренски систем. Али ако температура достигне неприхватљиви минимум и задржи знатну количину времена, онда то свакако може имати штетан утицај на одрживост биљака у стакленику. Да би се ово спречило, користе се различите методе вештачког грејања пластеника.

Температура на којој је потребно да се узгаја једна или друга биљка је назначена на полеђини паковања са сјеменкама

Грејање стакленика се може обавити на један од следећих начина :

 1. Загревање ваздуха и његово ширење кроз целокупну запремину стаклене баште. Овакво загревање ваздуха може се обавити електричним грејачима са вентилатором.
 2. Наливање загрејаног ваздуха кроз цеви, које се полажу у пластеницима у земљишту.
 3. Кретање загрејане воде кроз цеви које су положене у стакленику, на пример, помоћу пумпе.
 4. Загревање стакленика уз помоћ спирале која се загрева од дрвета, угља, гаса, ложивог уља и других.
 5. Користи се за загревање скоро подземног слоја инфрацрвених зрака посебних уређаја.
 6. Ширење органских остатака који расту у подручју стакленика.

Грејање се може организовати на комбиновани начин, на основу могућности и приступачности имплементације. За правовременоукључивање грејања захтева стално праћење температурног режима. Ако је потребно, температура треба да се спусти.

Како отворити стакленик на повишеним температурама

За живот било којег живог организма на земљи, потребан је чисти зрак. Стакленик у затвореном стању може се прегријати или може постојати вишак влаге, која спречава доток свјежег зрака у биљке. Која је препоручена температура? Да би се смањила висока температура или смањио ефекат стаклене баште у стакленику, потребно је проветрити. Вентилација стакленика је због отварања врата, капија, додатне крменице, што вам омогућава да се не заглавите у ваздуху и смањите високу влажност.

Ако је температура у стакленику превисока, мора се проветравати отварањем прозора

Следователни фактори възпроизведуваат презирасето :

 • Присуство, број и положај закрилаца - вентилациони отвори се обично налазе са стране, на крајевима, на крову;
 • Положај саме стаклене баште на локалитету, односно, потребно је узети у обзир смјер вјетрова у подручју гдје се узгаја шумарак, уз објекте засјењења стакленика или густо засађене дрвеће.

Уређење измјене зрака може се обавити кориштењем разбијеног вентилатора или методом природне вентилације, отварањем одговарајућих заклопаца на одређену висину или врата. Код правилне циркулације ваздуха у стакленику, потребно је пратити да ли је благовремено промена висине отварања саме лопатицепрозори

Процес измјене зрака мора бити прилагођен 24 сата. За његову имплементацију могуће је користити системе аутоматске вентилације, чији рад је регулисан сензорима, унутар стакленика и изван њега. Аутоматски системи могу користити електричне, хидрауличне или биметалне механизме. Систем за проветравање може се налазити било где у стакленицима, обично су веома компактни.

Контролер за стакленику

Власник летње куће није увијек у стању да контролише све унутрашње параметре стаклене баште. Станодавац можда неће бити у могућности да присуствује 24-часовном присуству на градилишту или ће се само лијен ноћу и контролисати стање стакленика. И као што сви знају, лијеност је покретач напретка или потреба за увођењем плодова напретка, јер су специјални контролори већ дуго развијени за такве сврхе.

Регулатор је обично мала пластична кутија у којој се налазе електронске плоче. Контролери су повезани са улазним сензорима који генеришу сигнал за укључивање одговарајуће акције, а излази су повезани са механизмом који врши потребне радње.

Контролер за стакленика може се купити у специјализованој продавници

Акции кои се иницираат управителот моʻат да :

 • Контрола температуре ваздуха унутар и изван пластеника;
 • Контрола температуре земљишта у стакленику (може се смањити);
 • Отварање, затварање прозора на потребну висину;
 • Покретање аутопилота;
 • Покретање грејања;
 • Управљање расвјетом;
 • Итд.

Напредак не стоји мирно и, сходно томе, функционалност контролера се повећава, регулација са релејем је веома погодна. Контролери могу бити од најједноставнијих, направљени сами од себе, и само контролирати температуру зрака за организацију вентилације, највише на минирачунала са Ви-Фи. Ако правилно формирате микроклиму у стакленику, усев ће бити богат и квалитетан, као и уживање за дуго времена.

Стандарди: каква би температура требала бити у стакленику (видео)

Све биљке реагују на температуру појединачно. На улици или у стакленику, за саднице или одрасле биљке, цене ће бити различите. Могуће је регулирати властитим рукама. Користећи горе наведене савете, можете подржати идеалне услове, а биљкама ће бити гарантована заштита.