Санитарни лан: карактеристике избора и навијање на резбарење

У савременим условима постоји читав низ водоводних радова, укључујући инсталацију и поправку. Упркос појави иновативних колега, многи мајстори радије обављају рад користећи традиционалне материјале као што је санитарни лан. Препрека у исто вријеме није низ његових недостатака, јер приоритет остаје његова ниска цијена.

опције коришћења

Као што се може видјети из наслова, углавном се употребљава ланена санитарија када се спајају елементи водовода, канализације. Ради се о цевима, арматурама, крановима, као и другим саставним деловима. Међутим, може се користити у складу са техничком документацијом, укључујући ГОСТ и СНиП, у друге сврхе. Да, препоручује се да се користи приликом полагања инжењерских система, као што су гасоводи, као иу изградњи система за загревање паром и водом.

Посебна својства материјала користе народни занатлије. Они то називају комадићи лана, који се користе као еколошки прихватљиви гријач за купке и трупце саће. Не пропушта влагу, већ пролази кроз ваздух. Такође је пронађено да се користи као звучна изолација.

Принцип рада таквог заптивача заснива се на употреби особина хигроскопности. Лежи у чињеници да ће водовод бити на месту прикључка са навојем да прође влагу и под његовим утицајем, ланена влакна која се користе за намотавање физички ће се проширити, минимизујући празнине, чиме ће спречити даље ширење влаге, цурења и, као последица тога,формирање рђе.

Једноставно премотавање је олакшано великом флексибилношћу, која варира резањем дужине влакана.

Сорте, алтернативе и правила избора

Лан је добар код слагања готово свих металних цеви, укључујући ливено гвожђе, од нерђајућег челика, обојених метала, укључујући бакар, као и легура као што је месинг. Једини изузетак су алуминијумски и метално-пластични производи, као и полимерне композиције. За њих, професионалци препоручују употребу рибље траке.

У случају да је немогуће у потпуности задовољити резултат употребе дима, препоручује се да се он намота паралелно с њим. Они ће се међусобно допуњавати и надокнадити недостатке сваког материјала.

На тржишту постоје влакна различитог квалитета. Све су направљене на једној опреми - картичној машини. Разликујте их бројевима који садрже опис на етикети. Они се крећу у опсегу од 8 до 24. У овом случају, влакна са великим бројем ће имати мање нечистоћа и обрнуто. Они такође карактеришу степен флексибилности, који је мање важан у раду.

Напуните влакна у заливу, као и плетенице фиксне тежине и величине. Њихова боја може бити у распону од бијеле до свијетло сиве и беж до кориштења природних сировина.

Размажена влакна ће имати неугодан мирис трулежи. Дозвољени ниво влажности не прелази 12%, у супротном материјал губи својства.

Предности и достојанство

Материјал имаканал је лако допиран са влакнастом структуром и високом чврстоћом на руптуру, која се одржава чак и када су вентили увијени. Уз употребу одговарајућих пратећих материјала, максимална температура може достићи 140-150 степени.

У поређењу са другим материјалима, санитарна опрема за лан има најнижу цену међу сличним заптивачима, што им омогућава да их купе у килограмима. Ово је олакшано широком распрострањеношћу материјала.

Безбедност животне средине, због употребе природних сировина, омогућава да се материјал користи у инсталацији водоводних цеви. Али, упркос садржају природних компоненти, алергијске реакције не изазивају влакна.

Додатна предност се може сматрати вијеком трајања, који ће, у складу са правилима инсталације са санитарним ланом, бити 5 година.

Недостаци, негативни моменти

Упркос великом броју предности, недостатака, природни заптивач није лишен. Нарочито се очигледно крше технологија инсталације и поправке. Након кратког рада на пољу спојева, може се формирати рђа, што отежава демонтажу конструкција током даљњих поправки. Имајући то у виду, препоручује се да се врши редовна контрола прикључака за појаву цурења, да се предузму мјере за отклањање оштећења.

Да би се минимизирале грешке, препоручује се употреба мазива као што је солидол, силикон, заптивна паста.

Материјал је, дакле, веома осетљив на квалитет обављања послаКористити га само искусни мајстори.

Атрактивне физичке особине су компензоване ниском хемијском осетљивошћу материјала. Тако ће влакна лана бити уништена под утицајем антифриза ако су део мешавине која пролази кроз повезане везе.

Сматра се да је материјал осјетљив на високи тлак у цијевима и на вриједностима већим од 8 атмосфера, што може смањити квалитету бртвљења. Међутим, употреба санитарног лана за цевне спојеве не губи популарност.

Упуте за фазу примене и њихове варијације

Пре навијања лана на резбарење, проверите његов квалитет. Ако има фабрички окомите чворове, онда су цеви пројектоване за ову врсту везе. Иначе ће морати да се ураде сами. За то можете користити фајл, одвијач, длето или нож.

Неопходно је пажљиво радити како се не би потпуно огребао резбарење и, штавише, не уништити производ, на примјер, дизалицу ако је направљена од ломљиве легуре као што је месинг. Што су оштрији кракови лопатица, то ће бити ефикаснији. Оптимални угао раскрснице није већи од 55 степени.

Затим можете ићи на два начина - користећи маст или без. Друга опција се препоручује само као привремено рјешење, јер не дозвољава да лан буде потпуно санитарни.

У сваком случају, навијање лана на навоју ће се одвијати на истом принципу.

Пржити платно на резбаријама може само на један начин - насупрот његовом правцу. Иначе, приликом увртања дијела с матицом или дијелом фитинга спој ће бити пропустљив, а рањени слој влакана ће се на тај начин полирати.

Можете користити и мазива на два начина. У првом случају, он се наноси директно на навој, пре него што се лан покотра, ау другом, после намотавања, да се коси влакна и олакша омотавање дела фитинга. Такође је могуће импрегнирати влакнима за подмазивање пре него што се оне ране. Избор између опција условљен је само степеном удобности.

Као лубрикант можете користити алате као што су литхол, солидол, маслине у смеши са оловним сумпором, па чак и уљане боје. Али најбоља опција у савременим условима је заптивка за цеви, на пример, на силиконској основи или заптивну пасту.

Важно је напоменути да постоје и друге суптилности у томе како правилно одвртати цијеви на конац с ланом. Дакле, да би се избегло клизање ланене завојнице, препоручује се да се основни слој навије, да се заврши ивица конца на навоју, а са врха треба окретати влакна око ње. Слој влакана не треба да буде предебео - на пример, матица треба да се савија са малим напором.

закључци

Сада знате како да правилно пржите лан и које критеријуме треба да водите када га изаберете као заптивач. Тешко је назвати идеалном опцијом, али у ријетким случајевима, њено кориштење је свакако оправдано. Да, зацеви чији пречник прелази 20 мм, његова употреба је обавезна, као у случају парних цеви, у којима расхладна течност може имати температуру до 120 степени.

Без проблема, материјал се користи за паковање рукава, заптивање керамичких цеви и цеви од ливеног гвожђа.

У складу са правилима складиштења, овај потрошни материјал може се купити у резерви и користити по потреби током дужег временског периода.