Саморезни вијци за поликарбонат - типови, величине, упутства за употребу

Од модерних полимерних материјала, поликарбонат је можда најпопуларнији. Подручје његове примјене је изузетно широко - од изградње лаких и трајних конструкција до остакљења разних конструкција. Међу баштованима и баштованима поликарбонат је одавно постао јефтин и практичан материјал за изградњу пластеника, надстрешница и пластеника.

У процесу рада на отвореном, листасти материјал је изложен јаком напрезању. То могу бити удари вјетра, туче или значајне тежине (сњежни покривач, сусједни објекти, итд.). Један од најважнијих фактора који осигурава трајање рада цјелокупног дизајна је поузданост причвршћивања поликарбонатних плоча на оквир стакленика.

Саморезни вијци за поликарбонат

типови поликарбоната

Модерна индустрија нуди потрошачима два типа овог листа полимерног материјала.

 1. Монолитни. Плоча овог материјала у својим квалитетама подсећа на стакло, а поседује неупоредиво боље карактеристике. Монолитни поликарбонат се савршено савија, има велику издржљивост и може трајати деценијама. Издати као стандардни листови различитих боја и дебљина.

  монолитни поликарбонат

 2. Ћелија. Нешто слабији од монолитне чврстоће и издржљивости. То су два танка слоја полимера, спојена бројним уздужним ребрима крутости. У изградњи стакленика најчешће се користи поликарбонат.

  целуларни поликарбонат

  \ т

типови вијака

Због технолошких карактеристика полимерног материјала, нокти, металне обујмице или заковице не могу се користити за фиксирање. Најбоља опција је употреба саморезних вијака. У зависности од материјала из којег је направљен стакленик, могу се користити специјални вијци за дрво или метал.

На слици је приказано како је поликарбонат причвршћен на оквир помоћу вијака

Опћенито, вијци су подијељени на неколико категорија (овисно о њиховој крајњој дестинацији).

 1. Саморезни вијци за метал. Најчешће имају пречник од 3,5-3,8 мм и 4,2-4,8 мм. Разликују се од других чешћих корака конца и мање фреквенције окрета на резбарењу.

  Метални вијци

 2. Оштри цинк вијци. Може се користити за причвршћивање лима на метални оквир. Не треба претходно бушити рупе у металу. Присуство велике подлошке за пресовање може значајно повећати силу притиска. Дужина таквих вијака може бити од 13 до 75 мм.

  Селф-цут витх пресссхаибои 4.2х51, оштар, поцинкован

 3. Резачи дрва. Типично, најприступачније. Имају резбарије са великим корацима и стандардном дужином од 11 до 500 мм.

  Дрвени вијци

 4. Кровни саморезни вијак. Дизајниран за монтажу крова. Имају различите боје, што им омогућава да подигну вијке за боју материјала. Дужина таквих производа може бити од 19 до 100 мм, а пречник је 4,8, 5,5 или 6,3 мм.

  Кровни вијци

 5. Вијак за намјештај (иначе - Цонфирмат). Користи се у процесу склапања намјештаја.

  Вијак за намјештај с равном главом и унутарњим шестоугаоним кључем СВ4

Који вијци су погодни за поликарбонат?

Поликарбонат се сматра материјалом високе осјетљивости и релативно високе крхкости. За квалитетну монтажу на оквир стакленика треба користити специјалне производе, укључујући бртву, бртву и самопомоћ.

Саморезни вијак за поликарбонат

Процес причвршћивања, по правилу, састоји се у претходном бушењу материјала и увртању правилно одабраног саморезног елемента. У овом случају, бртвена бртва се чврсто приања уз материјал, пружајући чврсту фиксацију, а бртва помаже да се осигура непропусност контактне површине, што је врло важно за вањске стакленике.

Схема причвршћивања поликарбоната

Који би требао бити пречник вијка за поликарбонат?

На основу искуства стручњака, можемо закључити да је оптимални монтажни пречник полимерних плоча 4,8 или 5,5 мм. Ако узимате веће предмете, можда ћете имати проблема са инсталирањем Тхермосхаке-а. Широк вијак једноставно неће проћи у уски отвор Тхермосхаке-а. Осим тога, ако је оквир стакленика направљен од дрвених греда, превелики вијци могу довести до пукотина. Мање маказе се такође не препоручују због њихове крхкости.

Пречник вијка мора бити унутар 4,8-5,5 мм

Важно! Важно је запамтити да стајање на отвореном мјесту стакленика треба да буде у стању да издржи јаке ударе вјетра, тако да се штеди на самотискању није вриједно тога.

Пре уградње потребно је унапријед одредити мјесто будућих отвора на оквиру и избушити их бушилицом. За пречник вијка од 4,8 мм вреди узети бушилицу пречника 4 мм, а за производе пречника 5,5 милиметара потребна је бушилица од 4,5 мм. Пречник рупе мора бити нужно мањи од пречника вијка, тако да при увртању потоњи обезбеђују поуздан контакт између две површине.

Међутим, употреба сувише малих бушилица ће такође бити погрешна. Приликом увртања вијка у превише уском отвору може се формирати много металних струготина, које ће пасти у саће, погоршавајући изглед и ефикасност стаклене баште.

Која би требала бити дужина саморезног вијка за поликарбонат?

Најоптималнија мјера дуљине вијка је вриједност од 30 до 40 мм. Тачан избор дужине производа у сваком појединачном случају одређује се појединачно. У многим аспектима, дужина вијка ће одредити дебљину елемената оквира. У поједностављеном прорачуну, дужина самонарезивања треба да буде нешто мања од дебљине агрегата поликарбонатне плоче, висине подлошке и дебљине оквира.

Пожељно је придржавати се овог стања тако да вијак не излази из унутрашњости оквира. У супротном, оштре ивице вијака могу се озбиљно озлиједити. И даПосебна лепота унутрашњег уређења стакленика неће се додати.

Табела минималне дужине вијка за причвршћивање ћелијског поликарбоната

Табела минималне дужине вијка за причвршћивање поликарбоната

Ако приступите случају са научног становишта, избор дужине вијка (Л) можете смањити на једноставну формулу која узима у обзир неколико параметара:

 • Х1 - висина машине за прање;
 • Х2 - дебљина полимерног листа;
 • Х3 - дебљина зида оквира стаклене баште;
 • Н4 - мала залиха (2-3 мм).

Тада формула изгледа овако: Л = Х1 + Х2 + Х3 + Х4.

Ако узмемо стандардни лист целуларног поликарбоната дебљине 6 мм, просечна дебљина дрвене или металне ивице конструкције је 10 мм, дебљина 6 мм термосила и мала маргина 3 мм, добијамо идеалну дужину вијка за овај случај: + 3 = 25 мм.

Наравно, резултирајући број неће се увијек подударати са стандардним дужинама вијака које нуде произвођачи. Најтачнија ствар је да се добијени број заокружи на најближу доступну на продају. Заокруживање је боље на мањој страни, тако да се крајеви вијака не лијепе у стакленик.

Такође треба имати на уму да дужина самоизлучивања директно утиче на њену вриједност. Што је производ дужи, то је скупљи. Дакле, правилан избор дужине вијка помоћи ће не само да се изврши фиксирање по свим правилима, већ ће и власнику стакленика уштедјети много новца.

Да би се олакшао процес бројања, можете користити податке одстолови

Табела. Зависност минималне дужине вијка од дебљине поликарбонатне плоче.

\ т \ т
Дебљина поликарбонатног лима (мм) Минимална дужина одвијача пречника 4,8 (мм) Минимална дужина пречника само-вијка 5,5 (мм)
1 19 \ т
1.5 19 \ т
2 19 \ т
3 25 \ т
4 25 \ т
5 25 \ т
6 25 32
8 32 32
10 32 32
12 32 32
15 38 38

Стандардна навојна капица за поликарбонатску инсталацију

Опћенито, поклопац мотора је изведен у облику крњег стошца. За једноставну инсталацију, поклопац мотора има неколико технолошких површина за алате. То је попречни отвор који вам омогућава да користите стандардни одвијач одговарајућег калибра. Осим тога, поклопац мотора је шестерокутног облика који вам омогућава да користите зупчасти или кључ.

Главне врсте шешира

Употреба електричног (нпр. Одвијача) такође није забрањена. Само подигните одговарајућу млазницу и поставите најнижу брзину. Ово је веома важна ствар, јер у процесу уградње поликарбоната (посебно целуларног) вреди посветити посебну пажњу на снагу саморезног вијка. Ако је опструирана, писмо ће висити и под јаким повредама вјетра је довољнобрзо ће постати бескорисно. Ако је вијак, напротив, уврнут јачи него што је потребно, онда можете сломити целуларну структуру листа, што ће неминовно довести до пукотина, продирања влаге кроз њих и, као резултат, до краћег трајања материјала.

Коју улогу има Теросхаиби?

Правилно причвршћивање плоча од поликарбоната на оквир стакленика нужно подразумијева употребу термосака.

ТЦ-6 хладњак

Ови елементи су направљени од гумиране пластике и обично се састоје од три конструктивна елемента:

  \ т
 • гумена заптивка;
  \ т
 • поклопци;
 • подлошке са пролазним отвором за пролаз саморезног вијка.

Термошира дла поликарбоната фото

Типично, термоскупља се испоручују са завртњима и не морају се појединачно бирати. Ипак, потребно је узети у обзир неке карактеристике. Дакле, ако је одлучено да се за изградњу стаклене баште користе дебеле полимерне плоче, било би боље користити посебну термосалицу са ногом. Таква подлошка дубље дубље у тијелу листа, пружа поуздану монтажу и омогућава значајно смањење притиска структуре причвршћивања на лим.

Термопрекидачи са ножицом за фиксирање

Употреба саморезних вијака из Термосхаиба вам омогућава да дизајнирате неколико важних предности одједном.

 1. Поузданост. Када налазите поликарбонат на отвореном (међутим, као и сваки други материјал) је склон температурним деформацијама -ширење у врућој сезони и сужавање на хладном. Термошејци вам омогућавају да оставите неопходан простор, што не спречава лагано "ходање" материјала. То помаже да се избегне деформација зидова стаклене баште и повећа њен век трајања.
 2. Термичка заштита. Веома важан индикатор је за стакленике, чији је главни задатак не дозволити да се биљке замрзну прије почетка топлих сезона. Термостери обезбеђују практично чврсти контакт на месту монтаже вијка, спречавајући продор хладног ваздуха у конструкцију.
 3. Чврстоћа. Обезбеђује заштиту од влаге. Термо-осовина помаже у заштити од пријевременог уништавања листа полимера, као и од дрвеног или металног оквира на мјесту контакта од корозије или оштећења.

Топливник за поликарбонат

Термосхаја звани специјални причврсни делови који се користе за тачкасто фиксирање плоча од поликарбоната. Ови елементи се користе за металне, дрвене и пластичне конструкције. За више информација погледајте овај чланак.

Универзални хладњак са ЕПДМ-заптивачем

Ако се побринете за естетску страну питања, најбоље је одабрати боју Тхермосхидеа, најближе боји поликарбоната. Велики избор модерних грађевинских радњи омогућава вам да то урадите са лакоћом. Цена бојења пластичних елемената, по правилу, не зависи.

Схема причвршћивања поликарбоната уз помоћ само-вијка и термосатела

У којојкутије за поликарбонат погодније за кровне вијке са подлошком?

Ова врста саморезног вијка се најчешће користи за постављање визира или надстрешнице. У случају стакленика, кровни вијци са металном подлошком могу се савршено уклопити у конструкције с одвојеним кровом с двије оштрице, скривеним листовима полимера.

кровни вијци

Комплетан сет оваквог самостојећег вијка садржи посебну подлошку за пресовање, која омогућава да се у процесу инсталације равномерно расподели оптерећење на материјал. Контакт слоја поликарбоната са оквиром постаје јак и лишава власника стаклене баште од правилног завртања вијака.

Важно! Избор дужине таквог самозатварајућег вијка не разликује се много од методе прорачуна вијака из Тхермосхаке-а. Такође, овде треба узети у обзир и дебљину поликарбонатног лима и елемената оквира, висину подлошке (обично око 4 мм) и малу маргину.

Карактеристике кровних вијака

Степ-би-степ упутства за причвршћивање плоча од поликарбоната са завртњима

Корак 1. Пре свега, потребно је у потпуности саставити оквир будућег стакленика, било да се ради о домаћој згради или монтажном комплетном сету фабричке производње.

Оквир за стакленику

Корак 2. Фабрички оквир треба сакупити, строго поштујући упутства. Приликом састављања сопственог пројекта треба пажљиво израчунати растојање између уздужног и попречног оквира шине. С обзиром да стакленик треба да буде довољно јак да издржи удар вјетра итежак слој снијега зими, удаљеност између трачница би требала бити око 30-40 цм, а већа удаљеност може изазвати вибрације свјетлосних полимерних плоча и довести до отпуштања цијеле конструкције.

Корак 3. Затим морате прецизно означити поликарбонатне дијелове и изрезати их одговарајућим алатом. По правилу, у пластеницима који имају облик лука, за покривање крова користе се цели лимови, који се слажу у преклоп или чипку уз употребу посебног пластичног профила, док се за крајње елементе изрезују делови одговарајућег облика.

Пример означавања поликарбонатом

Корак 4. У областима будуће монтаже материјала, бушити рупе, које би требало да одговарају пречнику термосака.

Прикључне тачке поликарбонатних плоча

Вијак рупа

бушење рупе

Рупа је избушена у дрвеном оквиру

Корак 5. Бочни положај првог листа је прецизно поравнат, након чега је могуће започети процес његове инсталације.

Корак 6. Најједноставније причврстите материјал, крећући се од горње ивице листа до доњег лијевог на десно. Таква монтажна шема је изузетно једноставна и ефикасна, избегава надимање и пристрасност материјала.

Корак 7. Точке за причвршћивање могу примити мале еластичне јастучиће.

Термостали са капицама и еластичним јастучићима

Корак 8. Вијци морају бити увијени у кораку од 30-40 цмможе да доведе до вибрација поликарбонатних плоча под утицајем јаких удара ветра. Ако чешће поставите вијке, то неће посебно побољшати дизајн, али ће сигурно довести до повећања трошкова изградње стакленика.

вијак вијака

Корак 9. Када користите електрични алат, важно је имати на уму мере предострожности. Приликом завртања вијака, треба пазити да се не оштети врло мекана поликарбонатна плоча.

Процес навијања за поликарбонатни вијак

Видео - Како поправити поликарбонат