Саднице су повучене - шта да радимо? Само најбоље!

Сви који су бар једном покушали да узгајају саднице, знају колико је хировит и осетљив на спољашње факторе. Ако вам није свеједно, саднице могу исцурити, осушити и савити ... Али најчешћи проблем је извлачење садница. У овом случају, у тренутку слетања, добијамо чврсте и компактне биљке, као и меке фрагментиране изданке, чија дужина понекад не дозвољава да се стабљика држи усправно.

Чак и ако такве биљке преживе и укорењују се у земљишту, оне ће се изузетно полако развити, слабо плодне и подложније болестима. Да бисте се бавили извлачењем садница, морате разумети узроке феномена и његове особине за специфичне култивисане врсте.

Саднице подигнуте - шта учинити

Правило Голд Мид

Парадоксално, два главна разлога за извлачење садница су недостатак и вишак брига. Наш задатак је да створимо удобне услове за клице, али не да их проспемо у фазу квара биохемијских заштитних система биљака. Важно је одржавати оптималну равнотежу четири основне компоненте: расположивог простора (унутар земљине коме иу ваздушном окружењу), нивоа и трајања осветљења, протока нутријената, температуре и атмосферских услова.

Саднице су прекомерно искоришћене као резултат неких негативних фактора

Стамбено питање

Прво што треба да размислите је компетентан избор капацитета, што је посебно важно угрупна садња садница.

Капацитет садница

Потребно је обраћати пажњу на:

 • материјал за производњу - мора бити јак, отпоран на влагу, нетоксичан;
 • облик - предност се даје квадратним и правоугаоним посудама;
 • дубина - 2-4 цм већа од предвиђене дужине кореновог система биљака;
 • присуство дренажних рупа - оне ће штитити земљу од закисељавања;
 • величине - довољне за смештај 6-30 биљака, ако би саднице биле веће, боље је користити неколико контејнера.

Употреба премалених капацитета неминовно ће проузроковати извлачење садница кроз конкуренцију између суседних биљака. Употреба превеликог угрожена је непотпуном потрошњом влаге и хранљивих материја које могу изазвати закисание земљишта, истезање и труљење биљака, развој болести.

Информације о сјеменкама и садницама биљака које се узгајају путем садница

Сјетву треба обављати на удаљености једна од друге тако да листови садница спремни за пресађивање у отворено тло не прекривају лишће сусједних биљака, већ су им најближи. За врсте које се активно развијају у ширини кореновог система, важно је не дозволити преплитање корена.

Табела. Препоручена густина садње за неке биљке.

биљне врсте Густина, види
краставац 8к8
купус 6к6
Парадајз од 7к7 до 10к10 (зависно од сорте)
патлиџан 8к8
бибер 8к8

Густина слетања зависи од одређене културе

Место под сунцем

Светлост је основа живота и развоја биљака, катализатор свих интрацелуларних процеса. Више од 60% случајева истезања садница настаје због недостатка или неправилног протока светлости.

Саднице се могу извући због неправилног осветљења

Да би се оптимизовао проток светлости, саднице би требало поставити на добро осветљене прозоре за већину светлосног дана, у јутарњим и вечерњим сатима користити пристајање (посебно релевантно за зимску садњу).

дасвецхивание саднице

Табела. Главни узроци и начини отклањања проблема узрокованих кршењем свјетлосног режима биљака.

.
проблем Узрок начин рјешавања
Саднице расту споро, дебљина стабљике је просечна, јако је извучена Биљкама недостаје осветљење, са параметрима температуре светлости и периодичности утицаја протока у нормалном Појачајте дневну светлост, у јутарњим и вечерњим сатима, осветљавајући са флуоресцентним или ЛЕД лампама
Саднице расту споро, стабљика је танка и слаба, јако је извучена, бледа боја Биљкама недостаје светлост, светло је превише топло, недовољна периодичност утицаја Ојачајте дневно светло, максимизирајте "хладноћу" илиултраљубичасте лампе најмање 6 сати дневно
Саднице расту брзо, стабљика је танка и слаба, јако је извучена Светлост је довољна, али је превише топла, а периодичност прелази норму Да би подржао дневно светло, осветлити плавим или љубичастим сијалицама спектра; укупан прилив светлости - не више од 14 сати дневно
Саднице расту нормалном брзином, дужина и дебљина стабљике су нормалне, али је слаба, а коријени слабо развијени Има довољно светла, али је веома хладно; Фреквенција у норми Да бисте подржали дневно светло, осветлите црвеним сијалицама

Обратите пажњу! За истицање садница, обичне светиљке са жарном нити су неефикасне. У зависности од жељеног циља треба користити луминесцентне, ЛЕД или специјалне лампе хладног (4500 ... 15000 К) или топлог (1000 ... 4500 К) сјаја.

Компаративна анализа фитолампа

Карактеристике "исхране"

Као и сваки живи организам, саднице захтевају периодичну и уравнотежену исхрану, чији вишак није ништа мање опасан од несташица. Основа за прихватање органске материје и елемената у траговима у биљним ћелијама је тло, тако да је прави избор врсте тла изузетно важан за формирање чврстих и здравих садница.

узгој садница

Већина биљних и цветних култура у првим данима живота се активно развија у растреситој мешавини хумуса или тресета са земљом и песком у пропорцијизависи од врсте биљке. Али чак иу идеално припремљеној земљишној мешавини, саднице се могу пратити.

Алтернативна опција је употреба супстрата кокоса

У овом случају, могући су следећи узроци.

 1. Коришћене су "љубичасте" компоненте са недостатком хранљивих материја - најчешће се примећује када се користи баштенско земљиште или замена садница у прошлогодишњој мешавини.
 2. Тло се редовно реевалуира - закисание тла, труљење коријена и развој болести нарушавају нормалан раст, присиљавајући саднице да се протежу, увијају или се протежу преко земље.
 3. Саднице су храњене ђубривима - може уништити природне интрацелуларне механизме. Симптоми прегријавања, поред истезања, могу постати значајни и неуједначени задебљање стабљике, увијање лишћа, куповина биљке отровне зелене нијансе.

Ђубриво за саднице мора нужно укључивати: азот (Н), калијум (К), фосфор (П или П2О5), мезо- и елементе у траговима (магнезијум, гвожђе, бор, цинк итд.)

Контрола климе

Најважнији показатељ који одређује параметре раста садница је температура околине. У природи, температура је блиско повезана са нивоом осветљености, која је у биљкама формирала низ биолошких аксиома, чије кршење може довести до истезања садница, заустављања раста, па чак и смрти.

Препоручује се да се предвиди могућност подешавања температуре на локацији посуде са садницама.Најједноставнији начин да се изврши такво подешавање је лоцирање биљака у хладној просторији недалеко од укључивања у право време грејача. Међутим, таква процедура је сложена и скупа, тако да се саднице већине поврћа могу боље пренијети с топлог мјеста на хладно (на примјер, из дневног боравка на веранду или балкон).

За саднице које се узгајају без осветљења, оптимална дневна температура ће бити + 18 ... + 24 Ц, ноћу + 12 ... +14 Ц. За саднице које примају пуно светла током дана, дневна температура се одржава на +22 ... + 28 Ц, ноћу пад на + 14 ... + 20 Ц.

Температурни режим растућих садница за отворено земљиште

Чак је још теже одржавати, мјерити и одржавати фактор влажност зрака. Оптимална влажност се разматра у распону од 60-80%. Сушење ваздуха је неизбежно пуњење за употребу грејача, а резултат је акумулација штетних соли у биљци, сушење и падање лишћа. Али квасац може изазвати труљење клице и болести.

Ниво влажности без посебне опреме може се контролисати сувим и влажним термометром. Извести два контролна мерења са живиним термометром у сувим и влажним условима, а затим одредити влажност на основу референтне табеле. По правилу, у просторији иу хладној сезони, бит ће знатно нижа од нормалне.

Узмите обичан термометар за мерење температуре ваздуха. На пример, температура у просторији је 19 степени. Оперите марамицу водом у просторијитемпературу и замотајте у 1 слој са дном влажне крпе термометра. На пример, он ће показати 17 степени, пошто испаравање доводи до хлађења. Разлика је 2 степена. Користи ову табелу. У левој колони је индикација влажног термометра. У горњој линији - разлика у очитавању сувог и влажног термометра. Сада се постављамо заједно (као у Питагориној табели) и добијамо влагу. У овом случају, 82%.

Да бисте повећали влажност ваздуха, можете ставити влажан пешкир са једним рубом на врући радијатор централног грејања, а други - у посуду са водом. Остаје само периодично сипати воду и контролисати ниво влаге.

Пример најједноставнијег овлаживача

Како добити квалитетне саднице патлиџана

У овом чланку наћи ћете детаљне упуте, као и стручне савјете о узгоју квалитетних садница патлиџана! Такође препоручујемо да прочитате чланак о томе како правилно сакупити семе парадајза на садницама.

емоције

Није добро проучена, али, према увјеравањима многих научника, не само физичко, већ и психолошко окружење становања није ништа мање важан фактор у развоју сваког живог организма, било да је ријеч о човјеку или биљци. Да ли је могуће дати конкретне савјете, али често искусни вртлар и вртлари укључују биљке класичне музике, покушавајући да заштите од испољавања негативних емоција од стране људи, чак и разговарајући са њима.

Током лабораторијске студије установљено је:
1. Биљка бр. 1 под утицајем класичногмузика се добро развијала и цветала раније од контролне биљке број 3 на 10 дана.
2. Погон бр. 2 под утицајем роцк музике развијао се полако, листови су били жути и испали, цвет се појавио 15 дана касније од контролне биљке број 3.
3. Контролна јединица број 3, на коју није створена никаква музичка позадина, незнатно се разликовала од спољних карактеристика постројења број 1, који је створио класичну позадину.

Оперативна интервенција

Ако приметите да саднице почињу да се заглављују, губе боју и снагу, не очајавајте - ситуација се може потпуно исправити.

Шта учинити ако се саднице испруже?

Корекција раста садница се састоји од три главне фазе:

 • заустављање раста;
 • анализу стања и идентификацију штетних фактора;
 • елиминација штетних радњи и обнова раста.

Да би се раст садње одложио до откривања штетног фактора, потребно је смањити број и интензитет наводњавања, спречити потпуно сушење тла, зауставити исхрану гнојива. Ако су саднице старије од 4 недеље, могуће је смањити дневну температуру на +16 ° Ц, код младих садница може изазвати трулеж корена. Досвецхивание се не зауставља, осветљава биљке до 16 сати дневно.

Да би се спријечио раст садница, потребно је смањити учесталост и интензитет наводњавања

.

Након престанка раста треба упутити на референтну литературу, проучити биолошке карактеристике врсте, анализирати усклађеност са условима које је створила референца. На основу изведених закључака потребно јебрзо прилагођавати систем одржавања живота садница.

\ т

Поновљени почетак механизама раста (повећање температуре, учесталост наводњавања, рестаурација оплодње) треба спроводити постепено током неколико дана, редовно посматрати биљке и контролисати резултат.

Штета и користи од роњења

Роњење је претовар младе биљке из опћег или малог појединачног капацитета, у којем је сјеме пресјечено, у већи индивидуални капацитет. Однос према роњењу у баштованима је двосмислен - неки га сматрају губљењем времена, што штети биљци и због појаве микротраума у ​​процесу трансплантације, док други тврде да овај поступак развија коријенски систем клица, промовише имунитет и укупну одрживост.

Сакупљање садница парадајза

Што се тиче извлачења садница, овде је све врло једноставно: рано роњење, као што је касније, води до њега, правовремено - спречава и чак поправља екстракцију.

Препоручује се диктирање биљака у случају:

  \ т
 • већа од планиране, сличности;
 • ризик од плексуса коријена сусједних биљака;
 • појава болести (карантин);
 • извлачење клица (као начин да се заустави раст).

Просечно време роњења садница - 15-20 дана након појаве прве мердевине. Диктати неких сорти парадајза и паприке препоручују се 25. дан, а патлиџани - 12. дан.

берба садница

Слетањезарасле саднице у отвореном тлу

У култивацији здравих, чврстих садница, као и на многе друге начине, искуство се даје на рачун многих покушаја и грешака. Важно је имати теоретске основе, бити у могућности да одабиремо сјеме, капацитете и гнојива, да формирамо тло, конструирамо системе за освјетљење, гријање и влажење, а да не заборавимо да узмемо у обзир специфичности врста. Али, поред свега овога, овде можете да радите без радозналости, ентузијазма и љубави према својој ствари. И онда ћете га сигурно добити!

Видео - Шта урадити ако се саднице повуку