Садња семенки паприке на садницама видео снимка

Да бисте добили шик усек слатке паприке, потребно је код куће узгајати јаке саднице. Поступак узгоја усјева за добијање садница је у великој мери сличан парадајзу, али постоје кардиналне разлике. Ова култура акутно реагује на погрешан режим наводњавања, температурне флуктуације и неуспјешну трансплантацију, што драматично смањује његову виталност и полако расте. Стога, пре него што наставите са садњом, треба да се упознате са особинама и правилима гајења. Затим ћете наћи корак по корак упутства о томе како се узгајају саднице слатке паприке код куће, као и корисни савјети и видео материјали.

Најбоље паприке за узгој

Приликом узимања паприке за узгој, важно је узети у обзир неколико услова. Прво, потребно је узети у обзир климу у подручју локације вртног простора. Осим тога, паприке неких сорти су непогодне за конзервацију, слабо очуване итд. Неке сорте су погодне за узгој у стакленицима, друге добро расту на отвореном тлу.

Ране сорте паприке:

 • нежност;
 • Цорветте;
 • Чудо од лимуна;
 • латиница Ф1;
 • Принц Силвер.

Наведене сорте су високо продуктивне, период сазревања од 90 до 100 дана. Њежност, латински Ф1 узгаја се само у стакленицима, Корвет се препоручује за узгој на отвореном терену, а лимун и сретан принц сребро погодни су за узгој и на отвореном иу затвореном тлу. Принос ових сорти паприке - од 2 до 2,5 кг воћа из једног грма.

Средње сорте:

 • Краљ наранче;
 • златни бик;
 • Црвени слон.

Све ове врсте паприке су високородне, крупно цветне, отпорне на болести, са зрелости 110-115 дана. Наранџасти слон је намењен за узгој у пластеницима, црвени слон - на отвореном терену, златно тело расте иу затвореном иу отвореном тлу.

Касне паприке са високим приносом са зрењем од око 130 дана:

 • Парис Ф1;
 • Хоттабицх Ф1;
 • Коцка К;
 • Руби;
 • ноћ;
 • Црни кардинал;
 • Аристотел Ф1;
 • Цапро Ф1.

Све горе наведене сорте касног грожђа су хибриди отпорни на болести. Као и сви хибриди, они имају побољшану одрживост и добар принос. У средњој лагуни Русије и на северу препоручују се касне сорте грожђа да расту само у пластеницима, јер плодови немају времена да дозре до почетка хладноће.

Када се сади саднице слатке паприке

Чак и најнапреднија сорта бугарске паприке има вегетацијски период до 140 дана, а вријеме од љестава до сазријевања усјева је најмање 90 дана. Плус, сличност сјемена - вријеме за клијање је од 10 дана до 1 мјесец.

Дакле, ако имате семена раних или средњих година, посијте бугарску паприку на саднице не касније од средине фебруара (северне области), почетком марта (средњи појас).

Стопа клијања семенки бугарске паприке, у зависности од температуре ваздуха:

 • 26-28? Ц - 8-10 дана;
 • 20-24? Ц - 13-17дана
 • 18-20? Ц - 18-20 дана;
 • 14-15? Ц - до 1 месец.

Да би се убрзао процес клијања семена може бити њихово претходно намакање и припрема.

Сетва семенки паприке на саднице

Садња паприке на садницама почиње са избором семена и њиховом обрадом, посебно ако су набављени од различитих семенара, који их производе на неиндустријски начин. Семе задржава способност да личи не више од три године, под условом да се чувају у загрејаним просторијама, степенице се појављују 10-15 дана, проценат клијања варира од 60 до 70. Постоје многе методе које утичу на сличност и будући развој биљке: намакање , деконтаминација, третман са микроелементима, мјехуриће, отврдњавање.

За жетву паприке, веома је важно одабрати праву мешавину земљишта. Земља треба да буде лагана, плодна, засићена киселином од 6.0? 6.6. Можете користити већ припремљену земљишну мешавину која је већ напуњена ђубривима и бундевом.

Унапред упаковане посуде могу бити или опште кутије или појединачне чаше, испунити претходно упаковану земљу са размаком од 2-3 цм.

Паприка има слаб коренски систем и не воли трансплантацију, па је корисно садити семена одмах у одвојеним посудама. Земљу треба навлажити водом на удаљености од 2 сата прије слијетања.

Садња бибера на садницама се изводи на дубини од 1 цм, плус или минус 3 мм, засађена дубље ће бити слаба, а фино продубљена може пресушити, што ће повећати време њихових степеница. Одозгосеме треба лагано посути земљом, мало компактно.

Ставите лонце и чаше на палету, затегните филм или стакло и уклоните га на топло место, оптимална температура за пријатељску садњу и клијање семена је 25-27 степени.

У овом стању, саднице би требало да се налазе директно на степеницама, по правилу се појављују у данима 10-15, ако се суво семе користило, раније је клијав.

Пажљиво пратите влажност тла! Након тога, филм се мора уклонити, а температура након неког времена смањити дан за три до 16-18 степени ради бољег развоја кореновог система и спречавања екстракције. Затим се враћају у уобичајене услове неопходне за раст биљака.

берба паприке

За разлику од многих других поврћа, паприка није само необавезна, већ и непожељна: не воли непотребне повреде коријена. Али класични пицк-уп је штипање доњег сегмента централног корена како би се обезбедио раст латералних корена. Међутим, ако постоји таква потреба, могуће је водити пиктерије, али на вријеме и по правилима.

Брање паприке се врши у фази од три или четири правих листова, што је отприлике 3 седмице након појаве првих љестава. Дан прије бербе саднице треба обилно полирати. Можете копати сејалицу са било којим погодним малим алатом. Није неопходно снажно скратити централну кичму, само мало стиснути.

Имајући у руци малу рупу у земљишту, потребно је спустити Сојанце тамоскоро на истој дубини као што је одрастао на истом месту: за разлику од парадајза, значајна шупља, на листовима котиледона, није неопходно. Само у случају када је садница успела да се извуче, она би требало да буде дубље посађена, али није превише дубока.

Након пресађивања потребно је благо исциједити корење и добро испећи топлом водом. За три до четири дана, саднице бибера треба уклонити са јаког сунца и мало подићи температуру.

Садња садница паприке у земљи

Можете слетити након што се појаве први пупољци, и има најмање 8 листова. До тог времена стабљика достиже око 2,5 цм. Главни увјет - загријаном тлу (тако отворени тло папар је посађено од краја свибња до почетка липња). Биљке се узимају из лонаца (или не, ако се користе тресетне посуде) и стављају у бунар до првих листова. Након тога се прскају земљом.

Нега паприке у отвореном тлу

Брига о слаткој паприци није јако тешка. Све процедуре су прилично једноставне:

 • заливање;
 • ђубрива;
 • веединг;
 • Подвезица.

Током вегетације, предузимају се мјере за резање. Дуги избојци се скраћују, крхотине се уклањају, налазе се испод главног стабла стабљике. Поступак укључује уклањање обољелих листова, неплодних избојака. Ово се ради како би се формирао разгранати грм и побољшао принос. Од развијајућих пепела из пепела оставите 4-5, на којима ће се развити плод. Уклањање бочних грана посебно одоздоИстина је, ако је време врело и влажно на улицама. Али у сушним периодима, овај поступак се не препоручује, јер доњи листови задржавају влагу у земљишту. Након жетве поново исећи. Централни цвет који расте из прве гране, многи вртлари штипају да повећају принос. Високе оцене бибера требало би везати.

Вода треба да буде правилна, јер папар има хидратантни ефекат. Превише суво раздобље може довести до уклањања јајника.

Потребна паприка и периодично храњење. Први се изводи 2 недеље након пресађивања садница, следећи се јавља током периода цветања бибера, а затим појавом плодова. Од ђубрива је добро направити органску храну, наизменично са минералним супстанцама, које се могу прерадити биљком и ендокрином методом. Калијумова ђубрива су веома корисна, али их треба употребљавати са опрезом да не би дошло до предозирања биљке. Течна органска једињења су такође ефикасна, али свеже ђубриво није погодно за ђубрење.

Берба паприке

30-45 дана након формирања јајника долази техничко сазревање плодова, касније - биолошко.

Брање плодова паприке у фази техничке зрелости. Сматра се да су технички зрели плодови у потпуности формирани: дужина плодова издуженог облика није мања од 6 цм, а промјер плода није мањи од 4 цм, са дебелим меснатим зидовима. У фази техничке зрелости плодови имају типичну боју за ову сорту (светло зелена, зелена, жута). Семе са овом зрелости су у млеку или воскузрелост Постоје бројне сорте које се бере и користе у фази биотичке зрелости када долазе у карактеристичној боји боје: крем, црвена, жута, љубичаста.

Плодови у фази биолошке (физичке) зрелости су укусни, сочни и садрже више витамина, јер у том периоду зрно сазрева у плодовима. Али обично се плодови слатке паприке уклањају у фази техничког сазревања, а када се чувају 25-30 дана добијају боју, карактеристичну за физичку зрелост.

Берба паприке - вишеструка. Редовна берба воћа доприноси повећању приноса, смањује губитке овација. Након сакупљања плодова који остају на биљци, јајници почињу да брзо расту. Када се ручно очисте, технички зрели плодови се бере сваких 5-10 дана, а биолошки се паре - као зрели, са петељкама.

Што се плодови чешће сакупљају, што их не омета на биљци, то ће бити већи усев, јер је јајник формиран и неразвијене плодове ће добити више хранива након жетве великих плодова.