Садња садница у пелене - 3 најбоље праксе са упутствима!

Садња садница у пеленама је најбоље решење у случајевима када простор у прозору за култивацију очигледно није довољан. Језик у овом случају је примена филма за садњу семена. Одмах ћемо изјавити да је метода необична и да су је први пут тестирали становници Москве. Што није изненађујуће, јер у главном граду, квадратни центиметар слободног простора је прескуп да би се затворио стан контејнерима са садницама.

Садња садница у пелене

О томе како сијати и диктирати биљке у филму, говориће се у данашњем чланку. За почетак, размотрите карактеристике методе, њене предности и слабости.

О карактеристикама садница расадника, предностима и недостацима

Ако ви, када се припремате за предстојећу сезону, чујете о садницама у расадницима, онда не мислите да је то питање листа седишта за бебе, нека принцип "сужавања" буде исти за оба случаја. Под пеленом за биљке односи се на ПЕТ филм - на пример, онај који покрива пластенике и пластенике. У неким случајевима, умјесто филма, може се користити једноставан прозирни пакет, просјечне величине 20к30 центиметара. Такви пакетићи се, иначе, не препоручују, јер могу значајно смањити квалитет узгајаних садница.

Узгој садница у пеленама - добар начин за уштеду простора на прозорској дасци

У сваком случају, употреба филма спречава стезање прозора са бројним пластичним чашама, посудама иликутије за саднице.

Обратите пажњу! С обзиром на то да је први описан у чланку овај метод је цењен од стране самих становника Москве, једне од неколико варијанти и почео се звати "у Москви". Али сада се не ради о томе.

Што се тиче предности методе, оне укључују:

 • значајне уштеде у садњи семена;
 • погодност сакупљања садница;
 • смањење потребне количине хранљиве смеше;
 • могућност коришћења (метода) као "плана Б" у случају да се ништа није догодило са главним садницама;
 • заштита садница од болести које се преносе кроз земљиште (нпр. Из црне ноге);
 • једноставност провере сличности семена (нарочито прошле године).

Саднице у расадницима ће уштедети простор на прозорској дасци

Међутим, постоје недостаци које такође треба имати на уму; Посебно се могу споменути сљедеће точке:

 • саднице добијају мање светла, и зато се развија полако;
 • након појаве степеница може бити потребно брање (овдје много тога овиси о одређеној врсти биљака);
 • , упркос интензивном расту стабљика, корени се развијају прилично слабо.

Обратите пажњу! Употреба пелена може се користити за већину хладно отпорних биљака (не само цвјетања већ и поврћа). У будућности, таквим биљкама неће бити потребне трансплантације у одвојеним контејнерима пре коначног укорјењивања. Што се тиче термофилних култура, оне ће морати да буду трансплантиране у сваком случају.

Какораније поменуто, постоји неколико начина да се "семе" саднице. Неке биљке се узгајају у филму са земљом или кокосовом подлогом, док друге не раде без њих. Такође, у филму је могуће паковати само семе ради њихове накнадне трансплантације у појединачне посуде са земљом. И тако да сте у могућности да одаберете најпогоднији начин за нас, упознаћемо се са свим постојећим опцијама.

Сејање у потиљак

Успут, без обзира на изабрани метод, увек можете прибећи малом трику. Узмите траку љепљиве жбуке и напишите на њој број разреда, а затим ставите на пелену. Такође можете директно да пишете на филм, користећи маркер воденог жига (овде је потребно чекати да се натпис осуши). У овом случају, не само да не будете збуњени, већ ћете моћи да посматрате сличност различитих сорти.

Чаше са садницама нумерисане

Први пут. Користимо већ проклијала семена

За почетак, морате припремити све што вам је потребно:

 • ПЕТ филм;
 • кутија;
 • жвакаћа гума за новац;
 • мешавина земљишта;
 • лепљиви малтер;
 • маркер;
 • маказе;
 • заправо, семена (можете користити парадајз, купус, краставце, патлиџане).

Саднице у расадницима са земљом

Корак 1. Прије свега, припремите и проклијате сјеменке (специфичан начин на који се овдје појављује посебна улога не игра).

клијање семена

Корак 2. Узмите припремљени филм и изрежите из њега правоугаоне, чије величинеблизу величине листа из школске бележнице.

Корак 3. Узмите један такав правоугаоник, ставите у ваш лијеви горњи кут жлицу влажне глине.

Садња клице у полиетилену

Корак 4. Ставите клице изнад тла, али листове треба ставити преко филма.

Слетање у пелену

Корак 5. Поново ставите једну жлицу поново са влажном земљом.

Корак 6. Можете ли започети "засијавање" садница. Да бисте то урадили, морате подесити доњу ивицу правоугаоника, а затим развалити филм. Слободно окрећите ролну, иначе унутрашњост неће добити кисик.

пример вртложења

Корак 7. Остаје само да се филм фиксира тако да се не открива. Користи жваку за новац за ово.

Обратите пажњу! Можете ставити "замотане" саднице у претходно припремљену кутију. Поставите саму кутију на прозорску даску, бирајући добро осветљено место за то. Користећи лепљиви малтер, направите налепнице за саднице.

Готови ваљци у ладици

Друга кутија може бити прекривена филмом за храну са претходно пробушеним отворима за вентилацију у њему. Као опцију, можете једноставно отворити филм сваких 20 минута.

Картриџи за саднице

Картуша за саднице - блок који се састоји од одвојених капацитета различитих запремина (од 20 до 500 мл). Број ћелија у касети може бити различит - од 4 до 390. Свака ћелија се ставља у посебан изданак. Више негопрочитајте овде.

Други начин. Ми растемо "у Москви"

Овај метод не захтева прелиминарну клијавост семена. Али место у исто време ће бити значајно сачувано - да, један прозор може да има око 100 сејалица.

Узгој садница "у Москви"

Пре него што почнете да радите, морате да кувате:

 • семена;
 • маркер;
 • полиетиленски филм;
 • маказе;
 • тоалетни папир;
 • малтер;
 • мали капацитети (одлична опција - пластичне чаше за једнократну употребу);
 • гума за новац;
 • пиштољ за прскање.

Након што сте припремили све што вам је потребно, можете наставити директно са радним процесом. За практичност посетилаца, инструкција је представљена у облику малог стола.

Табела. "Москва" начин узгоја садница - корак по корак водич.

Кораци, илустрације опис активности

Корак 1

Изрежите ПЕТ филм са тракама ширине 10 цм. Да бисте олакшали резање, филм можете раставити преко бијелог тоалетног папира. Дужина сваке траке треба да буде око пола метра (све зависи од броја семена). На врх готових трака поставите један слој истог папира.

корак 2

Лагано блиједи тоалетни папир. Ако постоји пиштољ за прскање, можете га прскати папиром.

корак 3

Пресавијте семе у корацима од око 5 центиметара у око 1,5 центиметараод ивице. Користите пинцету за ово, као на слици.

корак 4

Одозго покријте исту траку ПЕТ филма.

корак 5

Затим скините издату вишеслојну траку у својој врсти. У исто време покушајте да смањите померање филмских слојева.

корак 6

Фиксирајте ролу са гуменом траком за новац. Ако је потребно, потпишите га.

корак 7

Ставите ролну у пластичну чашу, а затим сипајте слој воде од 4 центиметра.

корак 8

Ставите стакло у паковање, пробушите у последњим малим отворима. Након степеница донесите мин. ђубриво (концентрација хранљивог раствора треба да буде два пута мања него за стандардно храњење). Оптимална опција је хумусна садница. Одржавајте почетни ниво воде у чашама. Након појаве првог правог листа, урадите други прелив.

корак 9

Одрасле саднице морају имати пикник. Лук, на пример, је период појаве развијених корена, ау лиснатом поврћу - време првог правог листа. Прво окрените ролну, а затим уклоните горњу траку филма.

корак 10

Одвојите саднице директно од папира, док сечите, покушајте да не оштетите нестабилне корене. Ако неко сјемење није имало времена да се спусти, оставите их за даљње дотјеривање, тј.ролне

степ 11

Посадите биљке у касете или лонце заједно са тоалетним папиром. Када је реч о луку, може да се посади директно у земљиште због хладне отпорности. Сходно томе, услови сетве треба да се израчунавају са највећом прецизношћу (негде средином априла, али тај термин може да варира у зависности од времена слијетања у одређеном региону).

корак 12

Сипати засађене саднице са мало воде.

Обратите пажњу! Даљња нега се у овом случају не разликује много од узгоја обичних садница. Према томе, прелазимо на следећи метод "повијања".

Трећи начин. користити супстрат

Овај метод је веома сличан претходном, међутим (због употребе мале количине земљишта током сетве) филм ће бити сачуван до укорјењивања садница у штали. Ова фаза се може прескочити ако ће саднице бити посађене касније у неком склоништу и рано. Слично томе, саднице се саде у пелену након роњења.

Алгоритам акције ће изгледати овако.

Корак 1. Прво припремите влажну мешавину земље, као и филмске траке, као у претходној методи. Филм може бити покривен тоалетним папиром, иако у овом случају није обавезан.

Филм је покривен влажним тоалетним папиром

Корак 2. Посадите семе (било које, укључујући и проклијане) или диктирајте клице. Удаљеност би требала бити неколикоцентиметара

Семе се поставља на влажни тоалетни папир

Корак 3. Сипајте мало влажног тла одозго, а затим покријте папир и филм.

Корак 4. Окрените га у ролу, причврстите је гуменом траком и ставите је у лежиште.

готов ролни

Кључне карактеристике узгоја садница поврћа

Ако намјеравате узгајати саднице краставаца, сјеменке треба натопити прије "повијања", тј. Њихова кожа је предебела за папир, влаже уз помоћ капилара водом. Капацитет може бити од стакла или пластике, а на дну је потребно претходно омотати вуну или комад природне тканине. На врху семена је пожељно да се материјал (претходно намочен), након чега све остави на 48 сати.

Намакање семена краставаца

Што се тиче хибридних парадајза добијених из садница латица, они су веома разгранати, тако да можете заборавити на једнаке кости. Према томе, у филму је пожељно посадити само сорте парадајза, које чувају од генерације до генерације своје сортне знакове. Што се тиче приноса, то неће дати никакав резултат, али биљке неће изгледати кривудаво и неуредно.

Парадајз у пеленама

Корење које је посијано у пелене од пелена ће расти не у дубини, већ у ширини (због пренатрпаности). У овом случају није потребно наводњавање грмова који се пресађују у тло, јер коренски систем може добити влагу свугдје.

Саднице парадајза у пеленама

Али са паприком, све озбиљније - дугим коренимане пуштају, па чак ни у филму, периферија неће моћи нормално да се развија, па је потребно залити током читаве сезоне.

Паприка у пеленама

Обратите пажњу! Чак иу салветама је могуће узгајати зеленило током цијеле године (за продају или за властите потребе). Тло је практично непотребно, потребно је само ђубриво. У исто вријеме, зеленило готово да неће заузети простор.

Како се бринути о лисним ушима, диктатима

Брига у нашем случају не представља ништа компликовано само по себи и састоји се у сљедећим тренуцима:

 • благовремено уклањање кондензата;
 • редовно храњење (два пута недељно) са хуминским киселинама и двоструко мање од уобичајене концентрације раствора;
 • допинг (ако сунчева светлост није довољна);
 • редовно, али не и често наводњавање.

Ако говорите о потапању садница из пелена, то је такође прилично једноставна процедура. Узми свитак, преврни га и одреди гдје су коријени.

Експандирана ролница са садницама

Затим се повуците са овог нивоа неколико центиметара, након чега је Присцхеп корен. Затим уклоните други слој ПЕТ фолије, пребаците изданак у посебан контејнер заједно са папиром (који ће се у будућности брзо разградити).

Сакупљање садница у земљи

Видео - Брање парадајза у пеленама

Како засадити саднице расадника на отвореном терену?

Упркос практичности узгоја, саднице у филму су много горе него у појединачним посудама. Зато их требајушто је прије могуће трансплантирати у тло. Срећа ако на локацији има стакленик - у овом случају, трансфер се може обавити рано, без ризика од замрзавања садница. Али у одсуству стакленика, случај ће бити нешто другачији.

Саднице у филмској салвети

У случају ране садње лисних уши у отвореном тлу, биљке ће требати заштиту од хладноће, тако да под креветом ставите "јастук" помоћу папира, перја (стари јастуци ће се морати изгубити), сламе или пиљевине. Тако ће се саднице загрејати одоздо. Поврх тога, ако постоји опасност од мраза, покријте биљке филмом или користите пластичне боце за ту сврху. За покривање младих краставаца можете нанијети чичак.

Садња садница у отвореном тлу

Као резултат тога, напомињемо да сви привјесни методи мријеста за узгој садница описаних горе захтијевају минимално вријеме, тло и простор, и стога идеално за људе који не желе да троше пуно или раде. Наравно, биљке постају слабије, али уз одговарајућу негу дају исти квалитетни принос, као иу случају узгоја садница на уобичајени начин.

Видео - Садња садница парадајза, патлиџана и паприке у пелене