садња кромпира

За многе прољеће - није само зелено дрвеће, пјев птица и нагли пораст температуре. Почетак рада на терену - то је главни знак прољећа. Завршава смијешан и безбрижан викенд, а на њихову промјену долази викенд с алатом у рукама. Посебна пажња се посвећује кромпиру.

Припрема за пролећни рад

Пре садње кромпирапотребно је земљиште даче довести у радно стање. Зима је оставила свој отисак на тлу, сада треба да буде "срушена" како би садили поврће. Када се проведу све припремне процедуре, можете наставити са даљим радом. Можда постоји питање - " како купити кромпир за слетање ?". Није неопходно да се то погорша, јер постоји много опција за куповину: од куповине бака на тржишту, затим специјализованих продавница и велепродајних база. Морате изабрати којеврсте кромпираћете садити у земљи. Сви кромпири се могу поделити у неколико врста:

- трпезарија - користи се за јело. Гомољи таквог кромпира су велике и средње величине;

- технички - је главна сировина за производњу скроба и алкохола;

- храна - користи се за исхрану домаћих животиња;

- универзални - који комбинује својства свих ових група.

Различите сорте кромпира

Туристи, који садњују само викендом, често су заинтересовани за столни кромпир, јер седе за себе и своје породице. Због тога је неопходно знати не самоврсте кромпира , већ и какву врстубоље да се сади Наравно, сви ми живимо у различитим дијеловима земље, тако да је састав земљишта различит. Међутим, ово морате размотрити пријекако купити крумпир за слетање . Можете одабрати неколико најпогоднијих сорти:

- Жуковски рано - ова сорта може донети до 500 кг усева за сто квадратних метара. Садржи до 12% скроба, што му омогућава да буде веома пријатан на укус. Штавише, ова сорта је веома отпорна на разне бактерије и болести кромпира, а такође може да расте на различитим типовима земљишта.

- фреске - представљају другу сорту кромпира раног грожђа, која може донети до 450 кг усева за сто квадратних метара. Скроб садржи нешто више него у претходном разреду (до 17%), али не утиче на укус.

- Брианск рано - рана сорта која даје до 600 кг усева, док се може узгајати на готово сваком земљишту. Садржи 15% скроба, укусно и отпорно на велики број болести. Поред тога, веома је добро очуван.

- срећа - још једна укусна сорта, са занимљивим насловом. Даје до 800 кг на стотинке, са просечном масом кртола од око 100 г. Остаје добра и садржи 14% скроба.

То је само мали дио листе свих сорти које су на располагању за узгој. Пожељно је проучити их и покупити под њиховом земљом прије садње кромпира . Ако ћете се побринути за своју жетву, онда глад у зими није страшна.