Садња хризантема и нега на отвореном

Вртне хризантеме су цвијеће које инспирира оптимизам чак и код најскримитијих песимиста. Они украшавају не само башту, већ и живот особе која је заробљена узгојем дивних биљака и цвијећа. Читајући било који опис вртних хризантема на новонабављеној врећици са новонасталом сортом, питајући се колико је ова успјешна биљка, која има дуго вријеме цвјетања и разноликост боја, висину грма, облик латица и ступањ сумрака. Једно од првих ботаничких имена културе - Цхрисантхемум, нешто касније се променило у Дендронтхема, а од недавно је постало познато цвећарима као хризантема вртна трајница. Култура је подељена на велике, фротирне и равне форме. Постоји класификација према условима цветања, боји цвијећа, њиховој величини и декоративности. Постоје сорте намењене искључиво за гајење и сечење. Данас ћемо говорити о искрцавању и бризи о кризантеми на отвореном.

Облик цветова у кризантеми

Вртне хризантеме имају пет различитих типова цвијетних облика: цвијеће помпона представља збирку језика, који су састављени у лопту која подсјећа на помпоне. Анемовеоус цветови се састоје од великих латица, које се скупљају у један, два или три реда.

Цветови су мали по величини и веома слични цветовима анемона. Једноредни и дворедни цватови омеђени су цветовима, сличним језицима. У средишту ових цватова расту мале цвјетне цијеви. Шарена боја се може поставити у један или два реда. Цветови од пола цвета се састоје од тринизови језика који се налазе око централног цвијета. Терри цветови су слични полуокерима, али су цвијеће бујније јер су различити по изгледу и форми.

Приликом садње хризантема

Саднице се могу садити тек када опасност од ноћних мразева остане иза, по правилу у другој половини маја или почетком јуна. Неки баштовани преферирају да засаде и негују хризантеме у јесен. У овом случају, мора се осигурати да у наредних 15 дана након садње у тлу неће бити мраза.

Одабир места за цвећаре, чија ће главна декорација бити хризантеме, вредно је преферирати добро осветљене просторије. Такође морате осигурати да кризантеме не пате од пропуха, вјетрова и стајаће воде у земљишту. Пожељно је да земљиште у саставу буде слабо кисело или неутрално, богато хранљивим елементима у траговима. Ако је тло исцрпљено, онда прије садње кризантема у њега додајте биохумус или хумус, зарасли крављи гној је боље избјегавати, јер се цвијет не свиђа.

Репродукција хризантема на отвореном тлу

Пошто се размножава семеном, сортни карактери се не складиште, семенске кризантеме множе се сечењем, раздвајањем грмља или материјала коријена, који је одвојен од грма материце. У сваком случају, садња и пресађивање кризантема требало би да буде у пролеће, у мају, када су промрзлине и хладно смрзавање пролазили. Претпоставимо да на почетку љета - неће утицати на развој кризантема.

Слетањекризантеме у отвореном тлу

Садња кризантема је обично у мрачном, чак и кишном времену. Ако је дно сунчано, слетите или ујутро или пре заласка сунца. Рупе испод хризантема не копају довољно дубоко - тако да се коријени уклапају у њих без продубљивања. Ако се посади висока земља, неопходно је одмах ископати потпорње за биљке, тако да се коријен касније не може оштетити.

Посађене кризантеме на растојању од 25-50 центиметара, у већини случајева прецизније бројке се одређују сортним својствима. Земљу није потребно трести од коријена, тако да резнице и диелков укоријењене много брже. Након садње, земљиште око резница (деленок) је пожељно да стимулише формирање корена, тако да ће ускоро бити формиран снажан коренски систем, а од јесени биљка ће стати јака и здрава. Први пут саднице морају бити покривене нетканим материјалом. Склониште ће их заштитити од врућег сунца или од неочекиваних прољетних прехлада.

Нега хризантема у отвореном тлу

Хризантема - која није најзапаженији цвет, за бригу о њој на отвореном терену, још увијек треба познавање неких тајни. Тако, на пример, када се на садницама појави осми лист, врх биљке и млади бочни изданци треба да буду пригњечени да би ваша хризантема имала леп облик грмља.

Што се тиче главних тачака бриге за дугогодишње хризантеме, оне су следеће:

 • залијевање треба бити у изобиљу, с водом треба бити кишно или удаљено, и тотреба да се баци под корен - киша не воли кризантеме;
 • После сваког наводњавања, земљиште испод грма треба да се олабави ради боље пропустљивости ваздуха;
 • и не заборавите на уклањање корова који могу сузбити раст хризантема и учинити биљку слабијом.

Хранидба хризантеме на отвореном тлу

Вишегодишња хризантема може да ради фино без ђубрива, али захтева комплетну ђубрење у сложеном ђубриву. Може се кувати сам: 2 (натријум): 1 (фосфор): 1 (калијум). Прва обрада се врши након укорјењивања резница и почиње њихов раст, који се пажљиво ставља под сваки грм. 14 дана након уношења ђубрива, биљке се хране кравом и птичјим оком. Други прелив треба обавити током формирања пупољака. Погодан је за фосфор-калијум ђубрива која утичу на обилно цветање и повећавају отпорност хризантема на животну средину.

Болести и штеточине кризантема

Најчешће болести и штеточине кризантема:

 • Сива трула;
 • цвјета роса;
 • Русти лишће;
 • Рак бактерије коријена;
 • перје лишћа;
 • уши;
 • Меадов буг;
 • Цхрисантхемум нематоде.

Пошто у сваком тлу живи много различитих микроорганизама, биљка повремено треба третирати специјалним препаратима који ће поуздано штитити од болести и штеточина, трулежи коријена. Оштро заливање ће спасити културу од гриња и лисних уши које не толеришу влагу. Од пужеваЛишће и гусенице ће спасити грмље кризантеме Ратибор, Актар, Фитомер, друге лекове.

Већина проблема настаје због неправилне бриге о кризантемама, посебно недовољног или прекомјерног наводњавања. Болести могу бити узроковане високом влажношћу ваздуха. Хризантема је непретенциозна биљка, али да бисте добили бујни грм, морате се придржавати одређених услова. Храњива тла и јака свјетлост су главни фактори за велике свијетле цвјетове.