Садња љиљана у јесен када и како садити

Постоји много образложених одговора на питање када је боље засадити луковице љиљана у тлу. На једном месту читаоци покушавају да убеде да је најбоље време за слетање љиљана у рано пролеће, други извор сугерише да се не жури и сачекајте до маја. Трећи тврди да је пад слетања љиљана поузданији од прољећа. Са наше тачке гледишта, ово је потпуно поштена изјава. Током јесени, луковице имају времена да се укорене, зимују под заклоном, а у пролеће брзо одлазе у раст и цветају раније од љиљана, засађених у земљу у пролеће. Остаје само да се одлучи када ће зимнице засадити љиљане и како то учинити како треба. У овом чланку ћемо вам рећи и када ћете јесени посадити љиљане на ново мјесто.

Како изабрати место за слијетање љиљана у јесен

Приликом одређивања одговарајућег угла у башти за локацију љиљана, неопходно је узети у обзир раст биљке, као и боју цвијећа и њиховог облика, како би се створила складна композиција. Важно је унапријед обратити пажњу на то како засадити љиљане у јесен, када већ расту, дајући потомство.

Високе сорте се обично засађују на стражњим плановима цвјетњака или група на травњацима. Ниска изгледа сјајно у камењарима и алпским тобоганима. За пуноправни раст и развој, обилно цветање љиљана захтева јаку светлост или бар пенумбру. Али у врућем времену, без наводњавања, биљке се исушују. И капи воде које ударају у лишће на отвореном сунцу ће довести до опекотина и пораза са гљивичним болестима (на пример, сивотруљење).

Шта би требало да буде основа за спуштање љиљана у јесен

Земља за јесењу садњу љиљана треба да буде лабава. Тло не би требало да буде веома влажно, тако да подручје треба да буде далеко од подземних вода, иначе цвет може бити савијен. Такође, не би требало да буде много пилећег отпада или других органских ђубрива у земљишту, јер љиљан почиње да расте зеленило, уместо да производи светле и лепе пупољке. У земљиште можете додати тресет, пијесак, минерална ђубрива.

Процес слијетања љиљана у јесен

Како да учинимо ефектан љиљан за слетање, а не само трошити новац и снагу? Најважнија грешка почетника вртлара је да купи луковице у августу - септембру у продавници и засади љиљане у јесен у башти. Суптилност је да у јесен садњу и пресађивање љиљана умиру, након цветања, ископали управо то, ове године. Купите такве сијалице могуће је само од љубитеља вртлара, а не у трговинама. Углавном смо доносили слијетање из Холандије, која копа у октобру или чак у новембру, јер је клима потпуно другачија. Они су сортирани, сушени, охлађени и затим доведени у Русију. А ово је пролеће, не раније.

Стога, златно правило:

За пренос љиљана у јесен могуће је само за луковице које смо сами узгајали на свом подручју или купили од локалних вртлара.

Начини репродукције: трансплантација у јесен - грмови и гнезда се дијеле на јесен.

Припремите кревет и ископајте рупе за сијалице. Дубина бунара је 3 висине сијалице. Удаљеност између биљакаоко 15 цм, што је најважније - луковице не би требало да пресуше, тако да у бунару морате обавезно посути велики песак који ће задржати влагу. У суши је потребно залијевати биљке, али им није потребно да попуштају стабљике, што им се не свиђа. Сада ставите у здјелу пијеска с луковицама, прелијте пијеском, сипајте длан на врх и ставите показивач на који је написан или осликан, који је посађен овдје. Иначе, ископајте и поставите на ово мјесто, нешто друго. То ми се догодило више пута. Ево чланка - како направити добре напомене за биљке.

Шта урадити ако је проклијала сијалица љиљана

У јесен, таква сметња може настати ако луковице нису засађене, већ су припремљене за дестилацију. Ово се дешава када се купују у упитним неспецијализованим малопродајним мјестима, гдје непоштени продавци добро доносе робу лошег квалитета. Поред тога, може да проклија сваку сијалицу у присуству две компоненте - топлоте и влаге. Ако постоји врло топла јесен и повремене кише, љиљан се може заплести у поре године и ослободити клице. Могу ли садити проклијане љиљане у јесен?

Постоји неколико начина за засадивање љиљана у јесен са клицама:

  • ископајте сијалице и сачекајте док клице не достигну висину од 1-2 дм. Затим, веома пажљиво, ротационим покретима, извуците избојке из гомоља. Баците сијалицу назад и темељито је прекријте зими, јер ће она бити врло слаба и неће носити мраз;
  • је радно интензивнија и проблематична. Баците лук са изданцима и посадите кућу, расте као собабиљке све зиме;
  • ископајте сијалицу и раставите је у одвојене љуске. Ставите их у стакленик за клијање. Онда ћете уместо једне велике сумњиве сијалице добити много малих љиљана који ће процветати за неколико година;
  • само да би правилно покрили проклијале гомоље помоћу црногоричне пиљевине, пиљевине, тресета и покровног материјала, у нади да ће клице ићи у хибернацију и сигурно чекати прољеће.

Брига о љиљанима након садње у јесен

Цвијет, као и свака друга биљка, треба освјетљење, термални режим, исправно залијевање, увођење додатних минералних комплекса, заштиту од штеточина и болести, малчирање итд. Потреба за потребном количином и квалитетом сунчеве светлости узима се у обзир у фази избора места где ће се култивација одвијати.

Малчирање се врши одмах након завршетка операција слијетања на отвореном терену. Као малч је могуће користити тресет, отпало лишће, сламу, четинасту пиљевину, али најбоље се сматра шумско смеће. При високој киселости тла препоручује се малчирање листова испод вапна, брезе и јасенке. Са неутралном киселином - четинарима и боровим иглицама. Међутим, не заборавите да игле довољно закиселе земљу и не морате да се дивите њеној количини у малчу. При узгоју цвијећа у непосредној близини ниског раста и усјева сличних земљишту, малчирање није потребно.

Корисно! Малчирање се користи за спречавање сушења земљишта, прегревање кореновог система у топлотивременски и зимски период. Поред тога, малч се постепено разлаже, а не ствара свежи хранљиви слој. Користећи поступак малчирања, можете се ослободити потребе за редовним отпуштањем земље, јер малч остаје прљав и порозан.

Склониште љиљана за зиму

Завршни јесенски агротехнички догађај - заштита љиљана од зимских прехлада. Посебно су потребни оријентални хибриди, који воле зимовати на копну. У октобру су прекривене кишним огранцима, лишћем или тресетом, а на врху филма или плоча. Азијски, ЛА и ОТ хибриди нису толико осјетљиви на хладноћу и кишу. Могу се омотати само у екстремним случајевима. Ако су стабилне кише већ напуњене у септембру, онда се источни изданци могу прво покрити филмом, а додатни заштитни слој се може поставити испод мраза. Такође ће сачувати сијалице од глодара. Под склоништем се земљиште не замрзава, а коријење наставља да се развија и зими. Али у рано пролеће коров, даске и лишће треба очистити тако да не ометају клице. Тресет ће бити користан као ђубриво и малч у пролеће и лето.