Садња јоргована, узгој лила

Многи људи сада сањају о величанственом грмљу - јорговану у свом врту у врту. У чланку ћемо размотрити како га правилно засадити и узгајати.

Када се сади јоргован

Најбоље вријеме за засађивање јоргована је средином љета - почетком јесени. Ако то урадите у неко друго време - грмље неће дати прву годину нормалног раста.

Локација грмља

Јорговани воле сунчеву свјетлост, тако да не засадите грм у сјени, само га заштитите од јаких вјетрова. Није погодан за садњу влажних места јоргована. Чак и врло краткорочна стагнација влаге узрокује тренутно труљење кореновог система. Боље је дати предност слабо киселим, неутралним тлима, са дренажом и великим количинама хумуса. Грмље треба засадити отприлике на удаљености од неколико метара један од другог.

Просечна пристанишна јама има следеће параметре: 50 * 50 * 50 центиметара. Пуне се самониклом земљом: хумус (18 кг) + дрвени пепео (250 г) + суперфосфат (25 г). Ако се садња јоргована врши на киселим тлима, тада се доза удвостручује. Поставите жбун у облачно вече. Пре постављања корена у јаму, они се мало скраћују, покварени очисте. Жбун се поставља у подземну јаму, поставља коријене равномјерно по површини и заспи са земљом.

Грм обилно залијева, након што је вода обучена, загртати.

Како и шта хранити јоргованима

Ако сте испунили рупу као што је речено раније, ђубриво се не би требало користити током прве 3 године.Једини изузетак је исхрана душиком. Они се уводе сваке године. Боље је користити: 55 г урее или 70 г амонијум нитрата, израчунато на један грм.

органска ђубривапочињу се уводити од 4. године. Одличан лак реагира на храњење краве (1:10). Један грм иде од једне до три канте, а земља се оплоди на удаљености од пола метра од центра биљке.

Како правилно воденасту воду

Наводњавање зависи од периода развоја грмља. На пример, током цветања се проводи врло често, а љети - само у врућим данима. Ископајте земљу до дубине од 5 центиметара, у једној сезони овај процес се понавља 4 пута.

Како правилно обрезати јоргован

За формирање круне првих неколико бубрега одлази на висини од 14 центиметара. После лета грм сакупља шик круну. На 3-4 године у пролеће, пре него што се бубрези пробуде, у круници се складиште 7-8 здравих јаких грана, друге се уклањају. Главни бек је краћи, а бочни избојци.

Узгој јоргована не зауставља се на грму, из њега се може направити дрво. Под таквим распоредом, током тримовања оставите најјачи излаз. Пресеци врх и бубреге на висину од 70 центиметара. У горњем пару грана стисните један бубрег. Прелепо формирање стабла зависи од правилног сечења. Често се такав догађај одвија у марту. Ако желите већу, цветну гомилу, онда треба уклонити неке бубреге.

Како припремити јоргован зиму

Све грмље јоргована које ничу на нашим територијама,Савршено за зиму и без склоништа. Али то се не може рећи за мале саднице, па су њихови кругови око дебла прекривени тресетом, а сухо лишће до 14 центиметара.