Садња јагода у јесен је тачна

Данас ћемо говорити о исправном слијетању јагода у јесен. Јагода је права краљица бобица. Њен изглед чека сваког вртлара. Укусне и светле бобице имају многе предности. Она први сазрева. Садржи велику количину витамина, тако да ће бити веома користан за ослабљени организам. Захваљујући добром садржају антиоксиданата и елемената у траговима, може се користити као лијек. Помоћи ће код дијабетеса, анемије, високог крвног притиска и атеросклерозе. Али јагода је прилично хировита биљка. Невбиес се суочавају са многим тешкоћама. Берри бусх може да осуши, лоше доноси плодове. Често га нападају пужеви. Да би имали мање проблема са биљком, боље је да јесени посадите јагоде.

Зашто морате пресадити јагоде

Као и већина баштенских култура, јагоде расту на сталном месту, почињу да се разбољевају, штетници га заразе, усјеви се смањују. Стога је сваких 3-4 године потребно засадити културу на ново мјесто. Будући да, не увијек јагоде у првој години ће дати велику жетву, морате пресадити јагоде на ново мјесто поступно, а не све одједном све грмље. Иначе у одређеним годинама можемо без бобичастог воћа, што нама није погодно.

Временски распоред слијетања јагода у јесен

Садња јагода у отвореном тлу обавља се иу пролеће иу јесен. Пролећно слетање се врши од средине априла до почетка маја, а јесен - од краја јула до почетка септембра, мада се услови садње јагода у различитим регионима могу кретати у једном или другом правцу. Питање је када је боље посадитијагоде, можемо одговорити да се у већини подручја најуспјешније сматра јесенска садња јагода - у овом тренутку у вртлара и више времена, будући да су термини растегнути за мјесец и по дана, а садни материјал је богат, а вријеме промовира укорјењивање јагода утичнице. Осим тога, јагода посађена у јесен може дати жетву идуће године, а ако садите јагоде у прољеће, онда ове године неће бити бобица.

Избор садница јагода за садњу у јесен

Прави избор садница јагода омогућава максимално смањење времена чекања на усеве. Добре саднице вртних јагода могу се узгајати из семена сетве, добијене из засенчених бркова и садница. Све ове сорте захтевају посебну пажњу док се не слети у земљиште. О томе како изабрати саднице пролећних јагода и да не грешимо, реците нам на овој страници. Треба имати на уму да су јагоде и јагоде довољно засијане кроз сјеменке, али увијек постоји могућност губитка низа важних генетских особина сорте. Стога је боље користити бркове из претходно одабране одрасле биљке. Ако не постоји таква опција, неопходно је купити материјал за слетање само на овлаштеним продајним мјестима. Не верујте својим трговцима на тржишту. Чекање на усјев може бити одложено. Тамо продају све што желе, али не квалитетан материјал за слетање декларисане сорте.

Шема постављања грмова јагода за садњу у јесен

Схема слетања јагода у јесен зависи од врсте тла на локацији.

На тешком земљаном земљишту, пожељно је да се грмови бобичастог воћа налазе у једном реду са размаком између редова 50-60 цм, а између биљака у реду - 25-30 цм. труло

Корисни производи за вртларе и вртларе

На лаганом земљишту, јагоде се могу сијати у оба реда и по 2 и 3 реда. Размак између редова треба да буде 30 цм, између биљака - 15-20 цм. Редови морају бити удаљени отприлике пола метра. Шаблон садње јагода и јагода

За бољу аерацију, грмље треба помакнути једна од друге за пола удаљености, тј. Распоредити на шаховски начин.

Како посадити јагоде у јесен

Копање земље и довођење у гној или свињу. Биљке ће расти на једном месту неколико година, тако да прво треба водити рачуна о присуству довољне количине хранљивих материја у земљишту. На размаку од најмање 40 цм један за другим, направљене су мале и не дубоке рупе. Напуњени су водом и у сваком од њих одмах ставите 2 младог грма. Чињеница је да се неке младице не могу навикнути. Ако обоје оживе, онда ће жетва бити још већа. У процесу садње рупа активно заспи до тла. Тако млади грмови не снажно ударају по површини и остају сигурно покривени. У овом случају, тачка раста - место из којег расту летци, мора нужно бити на нивоу тла. Када напуните земљу коријенима, мало стиснемо земљу да бих је равномјерно направиларасподијељена између њих, и није формирана празнина. Земља око засађеног жбуња прекривена је слојем сламе или другог материјала за малчирање (природног или вештачког поријекла).

Садња јагода у јесен под филмом

Поред традиционалне технологије, могуће је садити јагоде испод филма. У ту сврху, у стакленику се саде се припремљени саднице бркова које производе старе грмље. Као и код слијетања, потребно је додати и гнојива, ископати их и навлажити.

Да би се добио најбољи усев, пожељно је организовати вештачко осветљење, до 14-16 часова дневно. Морате знати како се опрашују сорте које ћете садити. А ако нису загађивачи, онда ће стакленици сами морати да опрашују биљке.

Посебну пажњу треба посветити болестима у јагодама које се узгајају у стакленицима. Уосталом, ту је висока влажност, поремећена је болестима, посебно сивом трулежом. Стога, ако је потребно, извршите третман грмља фунгицидом.

Правилна брига засађена јагодама на јесен

После садње ради бољег прилагођавања, треба их обложити, покрити са Спандбондом или сувом травом.

Брига о поново засађеним биљкама је како слиједи:

  • У редовном наводњавању, јер јагода воли воду. У сухим и врућим временским условима биљке треба периодично прскати.
  • Ако тло под јагодама није натопљено, онда је обавезно уклањање тла и попуштање тла.
  • Најмање три пута годишње (прије цватње, за вријеме плодног и послије њега) потребно јагодето ноурисх
  • Превенција и контрола болести и штеточина.

Зимовање јагода после садње на јесен

Одбијање да се посаде јесенске јагоде често је последица страха од замрзавања бобица. Али то је чудо!

Препоручљиво је прочитати друге чланке

Под слојем од 10 цм, биљка може носити чак и врло ниске температуре (до тридесет ступњева мраза). Али ако нема снега, онда ће култура патити и минус четрнаест. Наравно, јагоде, чија се брига проводи стално, много су боље хиберниране, али још увијек постоје правила кроз која се може носити хладни период.

Ево их:

  • На јужним падинама, снежни покривач се брже топи, тако да се бобице тамо не могу садити.
  • Покријте грмље иглица јагода у новембру.
  • Створите систем који ће задржати снијег у близини јагода и осигурати минимум потребан за зимовање. Како може послужити као ограда, ископана у дну кревета.

Као што видите, посебна сложеност у узгоју јагода на јесен се не поштује, а на снази ће бити и почетник у вртларству.

Како посадити јагоде у јесен