Садња јагода на садницама

Сваки баштован осећа понос када самостално успева да узгаја биљку од ситног семена до плодног грма. Посебно су интересантни ови експерименти са садницама јагода из семена.

Предности узгоја јагода од семена до садница

Добијање садница семена јагода је забрињавајуће. Али за разлику од гајења бобица на вегетативни начин, он има и друге предности:

Семе је дуготрајно и лако се транспортује на било коју удаљеност. Подружнице које се појављују у брковима бобица брзо губе своју одрживост;

Ово је један од начина лечења јагода. Млади саднице, добијене из семена који нису заражени вирусима и гљивама, што гарантује добар принос у будућности;

Ако суседи нису спремни да са вама поделе материјал за слетање, онда је то једини начин да добијете бобице нових сорти.

Важно!

Јагоде се не могу добити из семена хибридних сорти. Хибриди се могу размножавати само на вегетативни начин. Али онда нећете добити заражене биљке. Ако вам се свиђа хибрид, али бобичасто воће захтева лечење, најбоље је поново купити семенски материјал у продавници.

Услови садње семена јагода на садницама

Семе јагоде може се сијати у било ком месецу, од фебруара до априла. За узгој садница потребно је много светла. У фебруару и марту природна светлост очигледно није довољна, тако да морате умјетно освјетљавати степенице (око 12 сати)по дану) Али семе које је посијано у фебруару ће дати жетву већ у предстојећем љету.

Семе које ће бити засађено у априлу, са природном светлошћу, биће сретније. Само плодови ових костију неће се појавити ове сезоне. Мораћемо да сачекамо до следеће године.

Припрема семена јагоде за саднице

Семе јагода - су веома сличне и захтевају преассодиц припрему. Њихово увођење у земљиште врши се уз строго поштовање оптималне дубине од 3-5 мм. Прекомерна употреба смањује клијавост семена. И њихова блиска позиција у односу на површину (мање од 3 мм) повећава вероватноћу заливања.

Клијање. Уочи засађивања, сјеменке јагода су неколико дана намочене у тањурићу са кишом или маглом воде, што се препоручује да се мења два пута дневно. Ово доводи до уништења инхибитора, који су натопљени да повећају рок трајања.

На крају периода намакања сјеменке су обложене танким слојем на површини влажног епског или тоалетног папира. Вишак воде у тацни се претвара у затворену полиетиленску амбалажу. У таквим условима, семе се увија на засенченом делу прозорске клупице. Проклијала сјемена подлежу тренутном слетању у садницама.

Стратификација. Ова процедура ће убрзати процес појављивања пријатељских степеница јагода. Састоји се од стављања семена на складиште лунара у расхладну комору. Након периода смрзавања, они се померају на топло место (око20 Ц), што оставља до појаве првих изданака.

Припрема тла за јагоде на садницама

Главне карактеристике земљишта под садницама јагода су пропусност за светлост и воду. Неки вртлари саветују да се смеша земљишта просије кроз сито да би се постигао жељени квалитет. Најбоље за саднице јагода су следеће смеше:

Опција 1: 3 дијела вртова, 3 дијела плавца или компоста, 1/2 дијела дрвеног пепела.

Опција 2: 4 комада вермикулита, 3 дијела тресета, 3 дијела пијеска.

Опција 3: 1 део кокосових влакана, 1 део хумуса или биохумуса.

Опција 4: 3 комада песка, 5 делова хумуса.

Опција 5: 2 дијела земље, 1 дио пијеска, 1 дио тресета.

Опција 6: 3 дијела пијеска, 1 дио вртова, 1 дио хумуса.

Да би се земљиште дезинфиковало што је више могуће, или га спалити, или замрзнути, или претходно прскати раствор мангана.

Брига за саднице јагода током узгоја

Чим се степенице појаве, повремено отварају шарке контејнера или праве рупе у њима. Одмах сасвим ситне саднице не би требало да се отварају како би се избегло прекомерно испаравање влаге, јер је константна влажност (наравно, без преплављивања) кључ за успешан раст крхких садница јагода. Одређивање нивоа влажности у присуству садница у пластичним контејнерима неће отежати: суви поклопац показује да је време за сејање и полирање; ако се поклопац мало онесвестио - онда је све у реду; иако се формира кондензација, капљице се формирају на поклопцу - то говори о вишку влаге и потребној вентилацији за саднице.

Боље је залити саднице растопљеном водом и што је точније могуће: медицински шприц, фини прскалица или капљице на зидовима посуђа. Коначно, поклопац контејнера се отвара након сушења степеница дана у три до четири, а појавом правих летака (два до три) саднице се морају одмах отворити на појединачним капацитетима. Да би берба била што прецизнија, боље је користити пинцету и пазити да се болне точке не савијају. Након завршетка пикника, морате стално пратити и ниво влажности. У дресирању, деликатне саднице јагода не морају да пристану у земљу.

Постављање садница јагода у земљу

Да бисмо узгајали јагоде, потребна нам је неутрална, добро оплођена земља, али пре свега, култура воли иловаче и пешчане земље. Не можете садити саднице јагода у сувим или превише влажним подручјима, као и на мјестима гдје хладни зрак може стагнирати. Најбољи прекурсори за јагоде су сидерате, лук, бели лук, корени и махунарке.

Припремите простор за јагоде пожељно унапред. Кисело тло неутралише годину дана пре садње, али пре него што се ово земљиште очисти од трајних зараза корова - брезе, пице и слично. У јесен, шест мјесеци прије садница јагода у прољеће ће бити спремни за пресађивање на кревету, потребно је додати у тло поддуплицирање на сваком м? Парцеле од 3-4 кг компоста или хумуса (код третирања сиромашних земљишта, количине органске материје за дуплирање), 15-20 г хлорида или калијум сулфата и 30-40 г двоструког суперфосфата. У прољеће се хумусом или компостом расипа по површини истим прорачуном - 3-4 кг по м ?, затим се тло опусти са сапоном на дубини од 10-12 цм, док се у тлу полажу органска ђубрива.