Рубероид за кров: који је бољи избор и како елиминисати цурење?

Популарно у грађевинарству, тражено, неопходно - рубероид. Овај производ је дуго времена релевантан - кровни покривач се користи као кровни покривач, за хидроизолацију разних конструкција у грађевинарству, као обложни слој. То је издржљив, отпоран на влагу, јефтин материјал.

На тржишту постоји више врста кровних материјала који се разликују по техничким карактеристикама и трошковима. Важно је размотрити детаљно да би се разумело какву врсту кровног материјала треба користити за индивидуалну изградњу.

Не зна се који је рубероид бољи за кров - анализират ћемо особине, позитивне карактеристике и минусе материјала.

За и против

Не постоји идеалан материјал који се састоји искључиво од заслуга. Свако има и предности и негативна својства.

Тол није изнимка, током времена употребе откриле су се предности:

 • цијена је толико приступачна да је сваки земљопоседник може приуштити да је купи, док има добре технолошке карактеристике;
 • одлична хидроизолациона својства. Приликом опремања крова употребом овог материјала, не може се бојати да ће влага пасти испод крова;
 • добра звучна изолација. Када се упоређује рубероид и метални кров, први апсорбује буку од кише и туче;
 • је уска, али веома флексибилна. Захваљујући флексибилности, рад са материјалом је веома удобан;
 • лако се транспортује, пошто је тежина ваљака мала;
 • велики број врста,промовише индивидуални избор.

И све ове заслуге за прихватљиву вриједност.Али не можемо да кажемо о недостацима:

 • вијек трајања од пет година. Постоји, наравно, трајнији производ - еурорубероид, који може да ради до 30 година, али његов трошак је за ред величине већи. Тако ће периодично бити потребно елиминисати цурење;
 • за полагање потребно је монтирати чврсти сноп са неколико редова подлоге. То ће захтијевати додатни новац, вријеме и труд.

Када се поставља, битуменски мастикс се користи за лепљење изолатора који се може омекшати на температури од 50 степени, што може довести до смањења притиска.

Ови недостаци нису толико значајни и са правилним распоредом крова могу се избећи.

сорте материјала

Шта је рубероид - широк појам, и може се поделити на:

 • горњи кров;
 • облога.

Съдържание на материал:

 • картон, засићен битуменским уљем;
 • ватростални битумен, нанесен на обе стране материјала;
 • декоративни прах, који се наноси да би се заштитио од сунчеве светлости, и од лепљивог материјала у роли.

Ради се о класичном кровном материјалу, али се у наше вријеме у његовој производњи користе иновативне технологије, што је омогућило кориштење фибергласа и полимера. За потпуно разумевање избора изолатора за монтажу на кров, размотрите модификоване материјале.

Стаклени флуорид или хидроизол

Овај материјалУместо картона, тканине од стаклених влакана са најбољим карактеристикама - не пуцање, труљење. Одозго, за заштиту влаге, стаклена влакна су прекривена минералним пореклом од мрвица. Врло је погодан за кровове са јаким нагибом. Већ 20 година не захтева поправку. Важно је детаљније размотрити карактеристике овог материјала.

предности

Материјал је прилично нов, али је већ постао популаран и тражен.Он се зове Арморед, и то је разлог зашто:

 • због тога што издржава велики температурни опсег, не ствара мехуриће и пукотине;
 • за разлику од картона, стаклена влакна не труне, она доприноси повећању периода употребе материјала;
 • не подлеже ветарским оптерећењима, има повећану чврстоћу на руптуру, што се не може рећи за класичне кровне материјале;
 • радни век - 20 година са једнослојним премазом, уз примену вишеслојне монтаже хидроисоле, термин се повећава на 50 година;
 • лако монтирање под било којим условима, за разлику од кровног материјала, хидроизол се не пуца чак ни на минус температури, тако да се слагање материјала може извести чак и зими.

Има својство отпорно на буку, пригушене звуке од кише и туче.

Ово је запаљив кровни материјал, али његове карактеристике дозвољавају да толерише повишене температуре, на пример на 80 степени, материјал се не топи, неће почети да тече.

Ако упоредимо оно што је најбоље рубероид или хидроизол, неопходно јеТреба напоменути да ће кров од другог бити скупљи, али ће трајати много дуже без потребе за поправкама.

Рубемаст

По карактеристикама - то је исти обични кровни материјал, са картонском подлогом, пресвучен слојем вискозног материјала. Захваљујући овој структури и оставља лијеп, чврсто приањање уз кров. Инсталација се врши помоћу горионика да би се материјал растопио, а наношење мастикса није потребно. Премаз ће служити 15 година

Самолепљива трака рубероид

Његова посебност је премазивање самолепљивог слоја заштићеног филмом. Када се монтира, филм се уклања и једноставно залијепи на дрвену површину крова. Под утицајем сунчевих зрака материјал се омекшава и чврсто приања уз површину. Неће захтевати употребу ватре и разних растварача.

Еурорубероид

На тржишту се појавило не тако давно, у његовој производњи користило се необично за уобичајене материјале производа. Текстилна подлога, импрегнирана битуменом са синтетичком гумом, што значајно побољшава технолошке карактеристике материјала. Следећи слој је направљен од полимерних фолија које су прекривене заштитним лаком који обавља декоративну функцију, јер има различите боје. Еурорубероид може служити без цурења и оштећења до 30 година.

Узроци цурења на крововима покривеним рубероидом

Материјал је водоотпоран, отпоран на формирање гљивица и плијесни, није склон распадању на сунцу, а све то указује на поузданост таквог премаза. Кров је изведен уз употребу отворене ватре- по упутствима.

Кровови са овим премазом могу се појавити из више разлога:

 • Неправилна употреба. Сви произвођачи кажу да се овај материјал не може користити као покривач, на крововима који се користе, јер се са трајним механичким ударима рубероид може оштетити. Ове препоруке се понекад игноришу, што доводи до штете коју треба ријешити.
 • Утицај атмосферских падавина. У току кише, мала количина воде продире у горњи слој материјала, а на почетку хладноће се смрзава, што може довести до појаве микропукотина.
 • Оптерећење ветра. У неким регионима ветрови често имају јаке ударе, материјал не може издржати - постоје оштећења.
 • Неписмена инсталација. Цурење крова може настати због неусклађености са технологијом материјала за подове. На пример, неправилно изведени поклопац, неприпремљени кров.
 • Материјал неодговарајућег квалитета. Ово је врло чест узрок материјалне штете и цурења. Када купујете јефтин материјал, морате бити спремни на чињеницу да ћете често морати поправљати кров од кровног материјала.

Поправке

Било који кровни материјал временом пропада и почиње да захтева поправку - кровиште није изузетак, јер служи рубероид за кров, монтиран за 6, само 15 година. Прво, постоје микропукотине које се перу водом, што доводи до цурења.

Такви недостаци се могу сами отклонити:

 • Поправка малтера.Ова врстаПоправке се врше у случају да је оштећење премаза занемарљиво и ријетко. На рубероидним закрпама се закрпа на малој површини. Ова метода има једну комплексну нијансу - на горњем слоју премаза је камена мрвица, која смањује адхезију приликом крпања фластера. Овим поправком можете поправити кров за 2 сезоне.
 • Поправак крова кровним материјалом на старим премазима.Са великим бројем пукотина, могуће је направити површину или лепљење неколико нових слојева рубероида. Пре инсталације, стари премаз се чисти уклањањем мрвице, третиран битуменом или мастиком. Ова опција поправке је могућа ако нема отеклина и влаге између слојева на кровном материјалу.
 • Поправке са демонтажом старог рубероида.Ако се кров који није поправљен више од 15 година, стари поклопац мора уклонити. Затим се монтира нова вишеслојна облога кровног материјала.

Током поправки, не заборавите да је кровни материјал запаљив материјал, а инсталација мора бити изведена са сигурношћу.

У затвору

Дакле, открили смо да је рубероид грађевински материјал са ниским трошковима и добрим карактеристикама. На тржишту можете купити класичан изглед, аналог рубероида, који је издржљивији и дужи вијек трајања, али је скупљи. Појава на аналогном тржишту, развијена по најновијој технологији, омогућава вам да изаберете производе са дугим веком трајања.

Ако је раније овај тип кровне конструкције коришћен за покривање кровова шупа игосподарским зградама, тада у овом тренутку постоје рубероиди и његови аналози, који нису лошији од чврстоће, шкриљевца и меких плочица.

Професионални градитељи препоручују да се не купују материјали, животни вијек којих је 5-15 година, боље је купити рубероид скупљи од неколико сезона за промјену премаза, јер кров теку у кући.