Рибњак у земљи властитим рукама (95 фотографија): како направити умјетну акумулацију на парцели, идеју пејзажног дизајна и лијепе примјере у врту у близини сеоске куће

Као пријатан за сунчани дан, седите у језеру, уживајте у води, опустите се, опустите се. Али шта ако у близини нема резервоара за воду? Сами га направите на свом сајту! Ово не захтева огромне финансијске утицаје. О свим нијансама стварања и уређења мале дацха стопе ће бити објашњено у нашем чланку.


именовање

Ако планирате да поставите пејзаж вашег сајта и одлучите да би требало да постоји опклада у вашем дворишту, онда пре него што почнете да радите, морате да утврдите која ће функционалност бити у резервоару у вашем подручју.

На свом одредишту, стопе се могу поделити у три врсте:

 • декоративни;
 • рибњак са рибом;
 • за пливање (базен).украсни

Украсни рибњак може бити мали, подигнут искључиво за уређење било којег врта. Као део пејзажне композиције, она може бити њен коначни додир или оригинални додатак дизајнерском пројекту.

Такав рибњак је створен са естетском сврхом: угодан је за дивљење, сједење у врту.


Декоративне стопе могу бити више: сам рибњак је дубљи, композиција је већа, гдје декор може послужити за мостове, фонтане, потоке, свјетла. Осим угодног погледа на спектакл, такви течајеви су и мјесто за одмор: у топлом љетном дану око воденог тијела може се смјестити столице и добити њихову дозу ултраљубичастог свјетла.


Заузгој риба

\ т

Ко се од нас не усуђује да гледа рибе које вјешају у нашем језеру и задовољавају очи домаћинстава? Поред декоративне функције, таква опклада ће обављати и функцију антидепресива: пливање у рибњаку - одлично средство за смирење и опуштање.


Ово језеро треба бити довољно велико да се ваше рибе осјећају угодно. То може бити апсолутно било који облик. Али, кога год намеравате да узгајате - караш или патке - не заборавите на потребу за филтрацијом воде, као и на обогаћивање кисеоника.


за пливање

Самопослужни рибњак за пливање - спашавање на врући љетни дан! Величина овог базена ће зависити од ваших жеља и могућности вашег сајта. Ако величина парцеле то дозвољава, онда можете у свом дворишту саградити прекрасан рибњак у којем ћете љети пливати. Исто можете урадити и са мањим базеном, који ће вам бити мање пријатан да се освјежите на врући дан.


Стил вештачког резервоара

Условне стопе могу се поделити у две велике велике групе, од којих свака има много варијанти:

 • редовне стопе;
 • пејзажне стопе.

Редовна опклада се креира користећи готов образац. Вероватно сте унапред размислили о пројекту пејзажа, тако да већ имате добру идеју о томе како би кућни рибњак требао изгледати. На основу жеље дизајна, можете одабрати одговарајућу готову форму: они нису само правилна геометрија, већ исложеније врсте: сломљена, асиметрична и тако даље.


Стопа пејзажа разликује се од уобичајене чињеницом да се приликом њене изградње не користи готова форма. Према томе, можете му дати било коју конфигурацију.

Величина и изглед воде могу бити различити: можете изградити мали јапански стил рибњака, чија је главна предност једноставност, али можете дати вољу фантазије, не ограничавајући се на стандардни округли облик и створити велики рибњак, испуњен различитим пејзажима.


Како властитим рукама направити водено тијело?

Претпоставите да сте одлучили о погледу и функционалности те стопе. Сада размислите како практично имплементирати замишљену идеју.

Одакле почети?

Започните, наравно, са одређивањем локације и величине будуће стопе. Избор места је веома важан. Ипак, рибњак, чак и ако је функционалан, треба да задовољи власничко око, допуни композицију пејзажа, савршено се уклопи у њега, или чак постане акцент у вашем дизајнерском пројекту.


Приликом избора места за клађење у некој земљи треба узети у обзир не само његове визуелне користи, већ и низ других фактора који утичу на избор места:

 • Величина парцеле. Подразумева се да ће величина језера бити таква да ће бити дозвољена величина вашег врта.
 • Рељеф парцеле. Различити рељеф омогућује вам постизање различитих резултата: на равној површини можете створити прекрасан лаконски рибњак, у којем ће вода битида задовољи око својом глатком површином; Неједнака површина омогућава фантазирање фонтанама и водопадима.


 • Ниво подземних вода и земљиште. Морате узети у обзир ове факторе приликом одређивања дубине опкладе (можда ћете требати неке залихе и додатне снаге).
 • Расвета. Пожељно је пронаћи рибњак у хладу: ефекат директног сунчевог зрачења за дуго времена ће повећати испаравање воде, а микроорганизми који живе у води се активирају, а вода ће изгубити сву своју атрактивност. Да бисте то избегли, при избору места обратите пажњу на светлосни режим. Ово се посебно односи на мале акумулације и рибњаке.
 • Околина. Наравно, дрвеће и грмље које окружују рибњак изгледају веома атрактивно, али не заборавите да ће листови који падају са ових биљака загадити водено тијело, а непосредна близина коријена дрвећа може оштетити хидроизолацију.


 • Снабдевање електричном енергијом. Посебну пажњу треба обратити на локацију уколико се планира украсити фонтане или расвјету, како би се унапријед унапријед размишљало о електрификацији овог дијела викендице.
 • Оутлоокова експанзија. Увијек морате узети у обзир ову точку, можда ћете у будућности хтјети повећати сам рибњак или проширити рекреацијско подручје у близини акумулације, желите поправити нешто или га рециклирати.

Да бисте то урадили, обавезно оставите комад празног простора у башти на једној страни језера.


 • Доследност са другим зградама: свеједнојезеро је дио цјелокупног састава, стога је потребно узети у обзир опћи приказ парцеле дача, размишљајући о дизајну акумулације.
 • И на крају, визуелна компонента. Наравно, рибњак треба да задовољи око, тако да би његова локација требала бити организирана тако да се може видјети на већини мјеста у врту.

Наравно, стопа стопе зависи од величине парцеле, али не само од тога. Друга величина резервоара зависи од вашег дизајнерског пројекта, на крају, само од ваше жеље.


Следствено, размотримо основне параметре:

 • Димензије. Не постоје специфичне препоруке о тарифама. Неки извори располажу информацијама да би водно тијело требало бити лоцирано на парцели од око 10% укупне површине врта, али то нису фиксни стандарди.
 • Дужина и ширина. Ови параметри се узимају у обзир на основу укупне величине парцеле. Ако руком ископате јаму за рибњак, онда ће то зависити од ваших физичких способности.
 • Дубина. У зависности од величине резервоара, његове потенцијалне функционалности, тла и ваше физичке снаге (опет, ако сами ископате јаму).


  \ т Зонинг. Специјалисти разликују три дијела:
  \ т
 1. Обално (100-300 мм): садржи биљке које расту у плиткој води, а постоји и улаз у акумулацију.
 2. Плитка вода (300-900 мм): овдје је мјесто за друге биљке које живе дубље.
 3. Дубока вода (од метра и даље): зона потребна за становање риба. Све више и више разноликих живиху свијету акумулација, већи дио подручја је додијељен дубокој водној зони. Такођер имајте на уму: зими, риба у рибњаку не треба смрзнути, доњи дио рибњака би требао бити испод разине замрзавања земље.


 • Садржај. Изненађујуће, лакше је чувати велики резервоар него мали.


Шта вам је потребно?

Када се одлучите за локацију и величину будућег резервоара, вријеме је за куповину материјала. Сада на тржишту грађевинских и завршних материјала можете купити све потребно за аранжман:

 • Једна од финансијски најскупљих опција - иако је брана бетонска. Овај резервоар ће вам служити дуже време, али узмите у обзир функцију будуће опкладе: ако желите да изградите базен, ова опција може бити ваш најбољи избор, а ако не, проучите друге предложене опције и изаберите ону која вам највише одговара.

 • Пластични контејнери - опција је лакша. Они се разликују по саставу (од поливинилхлорида или фибергласа), тако да имају различит животни век: у просеку од 10 до 30 година. Радови на уградњи посуде су једноставни, стога је ова варијанта прилично погодна: потребно је ископати јаму, поставити облик, попунити шупљине пијеском. Међутим, постоје и недостаци у овој варијанти: пластични облици су прилично скупи, такође захтевају посебно пажљив транспорт, нестабилан на ултраљубичасто, али отпоран на мраз.

Најбољи избор у овом случају је са фибергласомгумена база  \ т
 • Филм: Што се тиче разноликости облика, полимерни филм је одличан материјал за покривање дна јаме за резервоар. Полиетиленска фолија је јефтина, доступна и лака за руковање, али је њен радни вијек мали: сувише танак и танак. Фолија од полипропилена или ПВЦ (ПВЦ фолија) је гушћа, дакле поузданија - дуже ће трајати. Уместо тога, банере који се користе у промоцијама ће бити погодни (можете купити нежељене плакате по ниској цени).

Најјачи и најпоузданији филм је бутил гума: она ће трајати до 50 година, отпорна је на мраз и веома јака.


 • Потребни су вам и следећи материјали и алати: лопата, црево за наводњавање, кабл (за обележавање), гомила, колица за слетање, филтер за чишћење (посебно релевантан за рибњаке на којима се сије риба), пумпа (уз помоћ ње се формира притисак) , неопходан за залив воде, биће неопходан и за изградњу фонтана и за пречишћавање филтера за чишћење), стерилизатор (неопходан за пречишћавање воде), компресор (аератор) (неопходан за резервоаре у којима живе рибе, јер засити воду кисеоником).


План и калкулације

Дакле, размишљали сте о томе како изгледа ваша будућа опклада, пронашли одговарајуће мјесто за њега, одредили величину, материјале, али још увијек не знате колико ћете материјала требати да бисте изградили стопу својих снова. Да бисмо то сазнали, направићемо калкулације и ослонити се на величинестопа, израчунавамо оптималну количину материјала потребних за његову изградњу.

Претпоставимо да смо одлучили узети ПВЦ као основу, будући да је овај материјал доступан по цијени која је прилично дуготрајна и једноставна за употребу и која се такођер може поправити.

ПВЦ фолија је различитих боја: црна, браон, плава (или кремаста):

 • црни филм ће затворити дно и омогућити посматрање одбијања неба на површини резервоара;
 • смеђи филм у боји подсећа на ово дно, што ће учинити воду реалнијом;
 • светли филм (плави или крем) ће омогућити да се виде његови становници, на пример, риба, испод воде.Када купујете филм, треба узети у обзир композицију (ПВЦ је јачи од, на пример, полиетиленске фолије) и дебљину (потребан нам је филм, чија је дебљина већа од пола милиметра).

Такође је вредно обратити пажњу на фирму-произвођач, снагу, отпорност на УВ и одсуство токсичних супстанци.

Израчунавање колико вам је материјала потребно је врло једноставно: морате користити следећу формулу:

  \ т
 1. Дужина филма је једнака дужини резервоара + 2 дубине резервоара + 400-500 мм за сваки случај.
 2. Ширина филма је једнака ширини резервоара + 2 дубине резервоара + 400-500 мм за сваки случај.


Залијепите филм који ћете купити тамо, у грађевинској радњи, љепило, на примјер, "Танго" или траку.

Након што се бавите филмом, морате то учинитиумањену слику своје стопе. Прво нацртајте минијатурну сличицу на папиру, а затим директно на земљу, указујући на дубину и ширину контејнера, као и на дубину и ширину корака. Можете написати с вртом или пијеском - то је згодно.


Производња: корак по корак водич

Након што су све припремне фазе успјешно завршене, може се приступити основним активностима:

 1. Уклањамо горњи слој земље.
 2. Демонтирајте јаму.
 3. Уклањамо земљу.

Све звучи довољно једноставно, али пазите да не заборавите да узмете у обзир све потребне слотове (за биљке, кораке, итд.), Као и карактеристике вашег воденог тијела (водопад, рибњак, базен). Код постављања базена велика јама ће морати ископати багер, као што је то случај са конструкцијом у пуној скали.


Када је случај завршен, јама је била у стању да копа, а зидови су били правилно подигнути, могуће је наставити са хидроизолацијом. Ако не обрати пажњу, вода ће ући у земљу, а ми је уопште не требамо. Ако исправно поступите, онда ће све испасти онако како би требало.

Постоје три начина формирања супстрата на дну ваше опкладе:

  Најлакши и најјефтинији начин је да се дно напуни песком и камењем. Међутим, резултат ове методе је краткотрајан: већ неколико година и таква подлога престаје да функционише исправно.
 • Други начин је да се дно учврсти са геотекстилом. Резултат је, наравно, трајнији, али је цијена овог метода већа.
 • Овај метод је најпоузданији: подставити дно ПВЦ фолијом. Он није баш такоенергетски ефикасан, а резултат је најдужи.


Размотримо трећу варијанту више, јер ће нам њен резултат омогућити да уживамо у језеру у нашој башти дуги низ година. Главна ствар је да се поступа по упутствима.

Чињеница да смо одабрали филмску методу хидроизолације не забрањује нам прије пуњења филма да попуни дно пијеском: тако ћемо осигурати филм непотребног оштећења камења или коријена. Код слагања, нажалост, неће бити могуће без набора, али је боље направити један велики поклопац него много малих: тада се може прешати камењем или залијепити. Главно је да не повлачите филм, иначе ће се под тежином воде пробити.


Да бисте га поправили, потребно је да ископате додатну траку, положите филм, причврстите шипке и сипате гуму са камењем, а затим их положите на саму рупу. Када рукујете филмом, треба да сипате воду у вашу јаму. Урадите то уредно, без наглог притиска. Дјеловати треба бити опрезан: филм је снажан, али ипак од погрешних акција може се покварити и сломити. 1-2 дана након залива воде, можете обрезати филм.


Сада је потребно ојачати обалу тако да водено тијело изгледа лијепо и уредно. Обратите пажњу на земљу: ако је то црна земља или глина, онда можете направити вертикалне зидове, ако је то песак, онда би зидови требали бити коси. Сматра се да је идеална тачка обале 45 °. Са овим одступањем, обала се не пролије, већ се у току смрзавања лед не пробија. Не заборавите на биљке: даКако је дубина слијетања у свим постројењима различита, потребно је унапријед предвидјети полице за слетање.
Ојачати заштићене обале могу бити геомреже или геомати, а стрме обале - габиони, гомиле и потпорни зидови. Иначе, постоји опција за оне који још нису спремни за тако велики рад на свом подручју, али и даље желе да буду власник малог острва среће у свом врту. Рибњаци се могу подићи са доста алата. На пример, са гумом.

Јама ће бити много дубља, филм ће требати много мање, а радост ће резултирати истим износом. Процес стварања је изузетно једноставан: потребно је ископати јаму величине гуме, уметнути је у ову рупу, ставити филм на дно, залити водом, украсити вањски дио камењем.

Ова опција је врло једноставна. Али је још лакше. Да би таква идеја могла да буде дете. Уместо гуме, можете користити умиваоник.

Наравно, рибњак ће бити прилично мали, али ако га треба одбити, задовољит ће око није гори од комплетног резервоара за воду.


Шта су саднице?

Наравно, да би ваше језеро изгледало спектакуларно и атрактивно, морате га уредити у складу са тим: да угушите биљке. Да би се осигурало да је ваше језеро најближе сличности са природним резервоаром, неопходно је да се бавите баштовањем.

Нудимо неколико опција:

 • Можете садити биљке на дно вашег резервоара. Боље је користити локалне биљке: ускоро ће оживети.


  \ т
 • Такође можете да посадите различите биљке у неком капацитету, на пример, у бурету и поставите око језера. У исто вријеме, можете засадити све што вам се свиђа, одабрати капацитете по укусу и, у складу са стилом уређења рибњака и врта у цјелини: изгледат ће спектакуларно, а не визуално се одвојити од опће слике. Осим тога, само замјена спремника, можете лако промијенити изглед цијеле околине, ако је изненада бивши изглед уморан.

  \ т
 • Врхунац вашег дизајнерског пројекта може бити украс у средини језера. Ставите прелепи камен у средину резервоара и поставите му лонац са занимљивом биљком или га украсите неком врстом фигуре, на пример, сирене. Такав курс ће свакако привући пажњу других.


Корисни савети

  \ т
 • Да би вода остала у вашој чистој води што је дуже могуће, морате је заштитити од лишћа, грана и инсеката са стабала, са посебним дизајном мреже.
 • Ако су сви листови били у води, помоћи ћете овратнику: само уклоните непотребно смеће из воде, тако да остане што је могуће дуже вријеме, а водно тијело задовољило вас својом љепотом. Али нокат не помаже да се ослободе смећа са дна резервоара. Стога је понекад потребно очистити рибњак са прочистачем воде.


 • Побрините се да се алге не прелију претерано.
 • И зими морате водити бригу о језеру. Иако главни оквир неће патити, још увијек га требазапамтите неколико правила како би ваш рибњак мирно преживио хладну сезону:
  \ т
 1. На пример, биљке које су засађене око рибњака, боље је покрити мраз.
 2. Лед на површини језера може се раздвојити и одбацити са муљем.
 3. И ево још једног рецепта: ојачати самопоуздање да се оквир не квари од смрзавања и озбиљности леда, потребно је да се склизне у облик неколико пластичних боца, претходно их затворивши поклопцима. Ова метода ће такође помоћи онима који имају мале резервоаре са филмским оквиром у дворишту.


 • Постављање стопе у зимској сезони је веома важна ствар. За опрему и биљке боље је подићи заклон од мраза за цијелу зиму.

Са овим саветима можете сачувати резервоар за воду до прољећа нетакнут и сигуран.

Спектакуларне дизајнерске идеје

И још неке идеје како можете украсити језерце:

 1. Могуће је лансирати обојене рибе (само имајте на уму да неке рибе не могу да се слажу једна с другом, тако да када купите, одредите овај тренутак).
 2. Распадати дно каменчића у боји.
 3. Изградите мост преко језера, држите фонтану, украсите водено тијело водопадом или алпским тобоганом.

Поред самог украшавања терена, можете направити и спектакуларнији простор око њега: на примјер, можете поставити камену стазу која води до парцеле. Ако користите стијене различитих величина и облика, можете постићи запањујући резултат.

Ако јестењихова намера да постави шљунка стазу, бити свесни да су они више тежак захтевају негу, они су једноставно замагљује кишу, кроз шљунка проклијавање траве.

А ако ваш врт је уређена у вилу стилу, онда можете поставити тепих жуте цигле, што је довело до "Емералд Цити", као и стопе стилизована под магичном граду, где постоје невероватне рибе и биљке, а негде у дубинама башти живота и самог магичара. рибњак камење околна могу да сликам боје да их светлији, стварајући фантастичну атмосферу жељени.


Додатна префињеност и лепота околине у ће додати светла. Лигхт Суммер Евенинг светла неће само функционално користан, али и додаје додир магије у свом врту, посебно ако се светла светло у различитим бојама. Ако се дода ова стопа осветљење, то ће бити заиста дивно место. Деца ће волети и одрасли неће остати равнодушни.

Замислите све ово лепоту испред зидина својој земљи! Опремање окружење на свом укусу, направити роштиљ, ако уживате меса оброк у води. Можда ће бити осамљен простор за рекреацију, док је стављање на клавиру, где ће бити миран на отвореном седи са књигом или покаже.


Ако сте изградили базен у својој области, савршено решење је да се област животне средине за сунчање, а неколико лежаљке су веома корисне.

Флигхт оф фантасиунлимитед! Главни савети које ћете наћи у нашем чланку, а све остало зависи само од ваше жеље и могућности! Не ограничавајте се. Али не заборавите на правилну негу, онда можете дуго уживати у својој креацији.Направите свој рај на самом врту или у викенд насељу. Уосталом, сеоска кућа није само тежак посао на креветима са лопатом и сапуном у рукама, већ је и одмор, пријатни састанци са пријатељима за роштиљ и чашу вина, породични разговори са шалицом чаја у удобној сјеници близу језера. То је мјесто гдје се можете сунчати, купати и уживати у свјежем зраку и мирисима траве и цвијећа. И наш чланак ће вам помоћи да креирате и организујете малу али веома реалну опкладу.
Како одржавати кристално чисту воду, погледајте следећи видео