Рециклажа полимера и њиховог отпада: технологија, секундарне сировине

У Русији је ниво производње и потрошње полимерних материјала релативно низак, у поређењу са другим развијеним земљама свијета.Прерада полимера врши се само 30% од укупне количине материјала.Ово је веома мало, с обзиром на укупну количину отпадних материјала овог типа.

Мало о полимерним производима

Готово половина свих полимера је пакована. Таква употреба полимерних материјала условљена је не само естетским изгледом производа, већ и очувањем производа у паковању. Полимерни отпад се формира у значајној количини - око 3,3 милиона тона. Годишње се овај износ повећава за око 5%.

Главни типови полимерног отпада су представљени следећим материјалима:

 • Полиетиленски материјали - 34%
 • ПЕТ - 20%
 • Ламинирани папир - 17%
 • ПВЦ - 14%. Полистирен - 8%
 • Полипропилен - 7%

Одлагање главне запремине пластике је у гробљу или у сагоревању. Међутим, такве методе су неприхватљиве са еколошке тачке гледишта. Када су материјали закопани долази до тровања земљишта због присуства штетних материја. Исто тако, када се у атмосфери изгори отровне супстанце, које након тога дишу све живо.

Прерада полимерних материјала уз помоћ нових технологија слабо се развија из следећих разлога:

 1. Непостојање неопходних регулаторних и техничких услова и производње у држави за стварање квалитативних секундарних сировина. Из тог разлога, секундарниполимерна сировина, која настаје из отпада, карактерише ниска квалитета.
 2. Настали производ има ниску конкурентност.
 3. Високи трошкови прераде пластике - процјена цијене ове мјере показала је да је за прераду потребно 8 пута више новца него за кућни отпад.
 4. Низак ниво прикупљања и обраде таквог материјала због недостатка економских услова и законодавне подршке.
 5. Недостатак информационе базе о питању рециклирања и одвојеног сакупљања отпада. Мало људи зна да је секундарна рециклажа полимера одлична алтернатива за производњу нафте.

Класификација

Постоје три главне врсте полимерног отпада:

 1. Технолошки - укључују две групе: надземне и неодољиве. Прву врсту представљају неисправни производи, који се одмах прерађују у други производ. Друга врста су све врсте отпада у процесу производње полимера, а елиминишу се и прерадом и производњом нових производа.
 2. Отпад јавне потрошње је сав отпад који се односи на свакодневни живот људи, који се обично баца с отпадом хране. Увођење навике прикупљања смећа у одвојеним паковањима, као и појединачно бацање, могло би увелике олакшати рјешавање проблема рециклирања.
 3. Отпад индустријске потрошње - овај тип укључује секундарне полимере, погодне за прераду због ниског нивоа контаминације. То укључује сву амбалажупроизводи, торбе, гуме итд. - све то је записано због деформација или квара. Они су спремни да преузму прерађивачке компаније.

Ланац екстракције и рециклирања рециклираних материјала

Екстракција и прерада полимерног отпада врши се према одређеном технолошком ланцу:

 1. Организација предмета који прихватају секундарне полимерне сировине. У овим предметима врши се примарно сортирање, као и пресовање сировина.
 2. Прикупљање материјала на депонијама је легално или нелегално ангажовано у рециклажи секундарних сировина од стране компанија.
 3. Производња сировина на тржиште након прелиминарног сортирања на посебним местима за рециклажу отпада.
 4. Куповина материјала од стране прерађивача у великим трговинским комплексима. Такав рециклирани материјал је мање загађен и подложан је благом сортирању.
 5. Рециклирање кроз имплементацију програма потребног за одвојено сакупљање отпада. Програм је низак због недостатка активности грађана. Особе без одређеног мјеста становања врше вандализам, који се састоји у уништавању контејнера намијењених за одвојено сакупљање отпада.
 6. Предобрада полимерног отпада.

Прерада полимера почиње у прерађивачкој индустрији. Састоји се од низа акција:

 • Строго сортирање за мешовити отпад.
 • Даље уситњавање рециклираних материјала.
 • Одвајање мешовитог отпада.
 • Судопер.
 • Сушење.
 • Процес гранулације.

Нису сви становници Руске Федерације свјесни предности рециклирања. Полимерни материјали не само да ће донети малу зараду ако се редовно одводе у предузећа за прераду, већ и штите животну средину од опасних материја које се ослобађају у процесу разградње полимерних материјала.

Опрема за прераду полимерног отпада

Комплетан комплекс за прераду потребних сировина обухвата:

 1. Линија за прање.
 2. Екструдер.
 3. Потребни тракасти транспортери.
 4. Резачи - дробљење практично свих врста полимерних производа припадају првом степену.
 5. Дробилица - класифицирају се у другу фазу дробилица, која се користи након дробљења.
 6. Мешалице и дозатори.
 7. Агломерати.
 8. Ситозаменители.
 9. Гранулационе линије или гранулатори.
 10. Машина за накнадну обраду готових производа.
 11. Сушач.
 12. Уређај за дозирање.
 13. Хладњаци.
 14. Притисните
 15. Прање.

Тренутно је посебно важна производња уситњених полимерних материјала, такозваног "флекса".За њихову производњу користи се модерна инсталација - дробилица за полимере. Већина предузетника чак и не размишља о куповини опреме за прераду, сматрајући ову услугу скупом. Међутим, у пракси се исплати потпуно за око 2-3 године употребе.

Технологија рециклирања рециклираних материјала

Обичајна технологија за рециклирање полимерног отпада је екструзија.Овајметода је да се континуирано ломи растопљена сировина кроз специјалну главу за калупљење. Користећи излазни канал, одређује се профил будућег производа.

Услед прераде овог метода из материјала који се могу рециклирати:

 • Црева.
 • Цеви.
 • Сидинг.
 • Изолација за жице.
 • Капиларе.
 • Вишеслојни обликовани производи.

Екструзија користи сировине полимера, као и гранулацију. Полимерна гранулација омогућава ефикасно коришћење секундарних сировина у различитим областима људске активности. Полимерни отпад доприноси уласку великог броја нових производа на тржиште, рециклирањем рециклираних материјала. За процес екструзије се користи специјална опрема - екструдер.

Технологија рециклирања полимерног отпада је како слиједи:

 • Топљење полимерног материјала у екструдеру.
 • Пластификација.
 • Убризгавање главе.
 • Излаз кроз главу за обликовање.

За прераду пластике при производњи различитих типова екструзионе опреме:

 1. Патуљци. Маса се стисне у главу помоћу посебног диска.
 2. Дискови. Користи се када је потребно да се постигне побољшана мешавина компонентних компоненти смеше.
 3. Комбиновани екструдери. Радни уређај комбинира дијелове механизма вијка и диска. Користи се при креирању производа који захтевају високу прецизностгеометријске величине.

Употреба отпадних полимерних материјала као секундарних сировина не само да смањује количину отпада на депонијама, већ и значајно смањује количину потрошене електричне енергије и производе за производњу нафте који се користе за производњу полимерних производа.

Да би се ефикасно решило ово питање, власти треба да обавесте грађане о предностима одвојеног сакупљања отпада и преради свих врста у сврху даље производње производа неопходних за различите сврхе, укључујући домаће.