Рестаурација старих врата: како поправити платно и кутију властитим рукама

Врата - ово је унутрашњи дио, који стално осјећа велика оптерећења. Наравно, након неког времена изгубљен је некадашњи естетски изглед крила врата. На површини постоје различити дефекти - огреботине, пукотине лака, удубљења, трагови паса и канџи. А ако је куповина нових врата - ово није излаз, потребно је урадити рестаурацију старих врата. Који је процес који захтијева алате и материјале - описат ћемо у нашем чланку.

Процес рестаурације је прилично компликован, али сасвим изводљив. Постоји много једноставних опција за обнављање унутрашњих врата.

Потребни материјали и алати

У зависности од тога који тип врата је неисправан, потребно је припремити одређени сет материјала и алата за ресторативне радове. Да, неопходно је да се антисептичка импрегнација, лакови и лужине, течности за уклањање премаза за боје и лакове, дрвена боја, кит и прајмер.

Ово се односи на материјале. Сада да видимо шта вам треба из алата. Ријеч је о електричној бушилици, сету шпатула, длијета и одвијача, столарском ножу, ваљку, четкама, брусним папиром, ексерима и чекићу, даскама за једрење, ролетама, оковима за врата и грађевинском сушилу за косу.

Рестаурација дрвених врата

Поклопци врата од природног дрвета су вредни похвале - то су поуздани, еколошки производи који имају веома естетски изглед. Али такви дизајни су веома гломазни - веома их је тешко вратити. Међутим, подложнотехнологија рестаураторског рада је вредна труда. Природно дрво је добро обновљено.

припрема

Стара врата морају бити уклоњена и положена хоризонтално на равној равни. Ако платно има тапацируну и стаклене уметке, треба их и демонтирати. Тада морате ићи на уклањање боја и лакова премаз - обично на таквим кистовима боје слојева неколико. Да бисте брзо и лако уклонили боју, потребан вам је фен за косу - премаз се загреје до надутости, а затим се лако уклања шпатулом. Остаци боје могу се очистити брушењем.

Важно је да не загревате крило врата током процеса загревања. Као резултат прегревања дрво може да промени своју природну природну боју. Најбоље је уклонити боју на улици или у вентилисаној просторији.

У завршној фази припремног рада, сва тканина мора бити покривена прајмером.

Главна фаза радова на реконструкцији

Прије свега, потребно је пажљиво испитати платно - често се дешава да након процеса припреме постоје неки мањи недостаци. Да бисте их уклонили, можете користити кит. У зависности од стања крпе врата, она се третира делимично у дефектним подручјима или потпуно. Затим, након сушења кита, он се полира. Брушење - ово је прилично танак процес, мора се поступати са свом пажњом. Добро полирана површина само када нема трагова завршне обраде.

Након брушења, прашина и прљавштина могу остати на платну.Прије бојења производа, површина се темељито чисти. Пожељно је нанети боју у два корака - на првој фази платно је прекривено емајлима, а затим директно прелазе у боју.

Прво, одабрана је боја будућих врата - препоручује се примена морилки. Они могу бити на бази воде или на бази уља. Малтер или емајл треба нанети кроз спреј за боју, али код куће можете нанети четке, као и спужве. Није вриједно оставити на површини свежњева морских и емајлираних цријева - то може утјецати на боју цијелог крила врата.

Боје или лак се наносе ваљком кратке дуљине пилота или четком. Ако је то четкица, онда треба да буде доброг квалитета и боље ако је направљена од вештачког материјала.

Последњи корак

У овој фази остаје да се угради крило врата на његово право мјесто. Али процес није ограничен само на шарке врата на шаркама са накнадним поравнањем. Понекад је кутија за врата ојачана шипкама за армирање или сидреним вијцима. Ове манипулације се изводе са затвореним вратима. Након постављања размака између кутије и рупе се пуни монтажна пјена.

Процес обнављања лакираних врата

Погледајмо како можете обновити стара лакирана врата. Прво, стари поклопац је уклоњен. Врата су пажљиво обрађена пеалом, а затим полирана у правцу влакана дрвета.

Нанесите нови лак лакше уз помоћ четке или пјенасте гуметампон Лак се наноси у најмање четири слоја са прекидима. Други слој се може наносити након 2-3 сата, али све остало - за један дан. Све ово време соба треба да буде добро проветрена.

Резултирајућа површина је онда нужно полирана - пошто је овај процес прилично радно интензиван, препоручује се употреба бугарског с филц или филца.

Обновљена врата од фурнира

Прво, измерите површину крила врата и изрежите готов фурнир. Затим се лепак наноси на лепило и даје му 10 минута за четкање.

Ако врата нису уједначена, онда се она морају поравнати - за велике неправилности користите план, за мале можете направити шарик. Ако се на површини налазе чипови или пукотине, они се обнављају помоћу кита.

За траке од фурнира користи се гвожђе, чија температура загревања није већа од 50 степени. Након загријавања фурнира, површина се фиксира трљањем. Након тога је потребно притиснути дизајн тешким предметом. Важно је пажљиво пратити процес лепљења тако да испод фурнира не буде празнине.

На исти начин можете залијепити и ламинирати, али да бисте га поправили, требате користити текуће нокте.

Овај начин обнављања старих врата има предности - то је богат избор фурнира, дуги вијек трајања и приступачна вриједност. Али такав премаз је веома осетљив на варијације влаге и температуре.

Обнављање врата из поља помоћу цМДФ панели

\ т Процес рестаурације је врло, врло једноставан. Старо вратно крило се лијепи како би се уклопило у унутрашњи стил МДФ плоче. Ово је популарна метода и има неке предности - да, ови панели су веома естетски угодни, отпорни на влагу и механичка оштећења. Од недостатака - панели се бришу на оним мјестима гдје имају честе посљедице.

Рестаурација врата од влакнених плоча

Технологија обнављања таквих летака за врата се мало разликује од рада на крилима врата од масивног дрвета. Ове разлике нису веома значајне, али их ипак треба знати.

У неким изворима је назначено да се лампа за лемљење може користити за уклањање слоја боје - не, само се не би требало користити. Дозвољен је само глачало или фен за косу. За брусне радове може се користити само фини брусни папир - површина плоче од влакана је прилично танка. Могуће је уз помоћ декоративних елемената да се мало промени рељеф површине - то ће имитирати филхенцхатои платно. Затим, након брушења, цијела структура врата је обојена.

Постоји још једна могућност. У овом случају, површина ће изгледати као природно масивно дрво - за ову површину једноставно лежи фурнир. Горе описано како да вратите стара врата на овај начин. Након радова, врата се једноставно неће препознати - сватко ће помислити да је направљен од правих природних материјала.

Постоје сложенији начини, али за њих је неопходно имати одређеневештине На пример, глува врата могу добити стаклене декоративне елементе. За ово место испод убаците марку, а затим уз помоћ алата направите рез. Настали простор је ојачан шинама. Како ће изгледати уметци, колико ће бити - зависи само од маште мајстора и стила ентеријера.

Врата и прибор

Ови елементи врата такође захтевају радове на рестаурацији једнако оштро као и врата сама. Додатно, арматуре треба заменити. Стручњаци препоручују да се шарке у потпуности замијене бојом обновљеног крила врата, оловака и браве. Препоручује се куповина само квалитетних производа - њихов квалитет зависи од животног века и практичности употребе врата.

Многи кућни мајстори су увјерени да можете једноставно купити и инсталирати нову кутију - али то није случај. Врата која раде дуже време, имају неке прогибе у различитим правцима. Када мењате кутију, можете само повећати размак - неће изгледати естетски.

Као што видите, могућа је обнова старих врата. То није компликован процес који можете да урадите својим рукама. Материјали који ће бити потребни током производног процеса, могу се купити у грађевинским хипермаркетима - често њихова цена је прилично приступачна. Такав опоравак омогућава значајно уштеду - у ствари чак и најједноставнија унутрашња врата у економској класи коштају од 4.000 рубаља. Осим тога, стара врата су квалитетни природни и масивни производи од дрвета и након рестаурације изгледају савршено.