Рестаурација дрвених прозора властитим рукама

Да би од старог избледели временом дрвени прозори "слаткиши" - изводљив задатак. Питање није само са естетског гледишта, већ и из финансијског. Обнављање дрвених прозора је много јефтиније од куповине нових. А ако за ову процедуру заузму своје руке, онда ће економска компонента бити још израженија.

Рестаурација старих дрвених прозора ће захтијевати доступност одређених алата и материјала:

 • спатула;
 • плински цилиндар (као за изведене плоче) и пламеник до њега;
 • Брусилица са брусним папиром;
 • Кит на дрвету;
 • Пример за дрво;
 • Антифунгална импрегнација;
 • Мордант;
 • лакирна јахта, јер је отпорнија на кишу, снијег итд.;
 • Четка.

Редослед радова:

 1. Рестаурација дрвених прозора властитим рукама почиње скидањем оквира и уклањањем окова. Наравно, можете покушати завршити све кораке на инсталираним оквирима, али је изузетно тешко и незгодно.
 2. Прозори морају бити очишћени од старе боје. Ако се испушта и љушти, онда неће бити проблема. Рад се изводи једноставном лопатицом. Да би било лакше, стара боја се загрева гасним пламеником на гасни цилиндар. Са топлоте се премаз диже и лако се добија лопатицом. Није потребно прегрејавати јер се може појавити пожар.
 1. Прозор без боје треба третирати млином како би се уклонила посљедња храпавост, ватра и само изравнало дрво. Прво можете проћи кроз решетку са великим и грубим ћелијама и онда је довести доглаткоћу користећи ситнозрнату шмирглу.
 1. Након брушења очистите оквир од прашине. Прво исперите или усисајте и двапут обришите влажном крпом. Онда осушите.
 2. Извршити малу поправку старих дрвених прозора - све јаме, рупе, чворови који су испали и други недостаци или дефекти треба бити покривени специјалним китом (на дрвету). Најтеже је направити грешку при одабиру боје. Па, ако постоји тон у тону или мало тамнији, иначе ће све мане након лакирања бити врло примјетне. Дрво од лака је мало тамније.
 1. Ако је потребно, замените шиндре. Ако стакло виси - обавезно је. Иначе, рестаурација дрвених прозора ће имати само естетски ефекат и неће доћи до енергетске ефикасности прозорског система језика. Жлеб можете и заптивати помоћу кита.
 2. Третирајте рум антифунгалном импрегнацијом. Ако желите, можете користити салвету. Она ће додати дивну нијансу дрвета и нагласити њену текстуру. Неки везови укључују антифунгални састав.
 3. Пре бојења потребно је залијепити стакло по ободу са траком за бојење, како се не би контаминирала.
 4. Лак се наноси четком у 3 слоја. Између прва два цртежа направите малу паузу тако да лак само скочи. Тада ћете видети сва прескочена подручја. Последњи је неколико сати. Онда се лак пола.
 1. Завршна фаза - изолација оквира, ако постоје пукотине. Једноставно залијепите прозор по ободу са заптивном траком. Величина је изабранана основу ширине пукотина: прозор треба бити слободан или са мало напора да се затвори.

Обнова дрвених прозора траје око 4-5 дана, узимајући у обзир сва сушења. И на крају, тако једноставан рад може добити лијеп, ажуриран и изолиран прозор.