Релеј фазе - сврха, принцип рада и схема прикључења

Постоји много различитих уређаја који се током рада често морају померати са једног места на друго, сваки пут када их повезују са трофазном мрежом. Повремено, када неискусан радник за вријеме прикључења опреме нарушава редослијед измјеничних фаза, што може довести до квара опреме. Да би се то спречило, неопходно је обезбедити контролу фазе инсталирањем посебног сигурносног уређаја. У овом материјалу, описаћемо шта представља фазни контролни релеј, која схема његове везе и узима у обзир принцип овог уређаја.

Намена и принцип рада релеја за регулацију фазе

Релеј за управљање фазним напоном треба да буде укључен у дијаграм струјних кола уређаја који се често морају прикључити на трофазно напајање. На пример, вијчани компресор, који није стационарни уређај, стално се премешта са једног места на друго, сваки пут га поново повезујући са линијом. Ако не извршите кораке за повезивање, збуњујући фазу, пет секунди након покретања опреме ће бити довољно да изазове озбиљан квар.

Поправка опреме је повезана са значајним трошковима, тако да је у таквим уређајима контрола напона фазе једноставно неопходна.

Постоје и други уређаји који, када исправно спојене жице не изгоре, али се једноставно не укључе. У овом случају, запослени обично долазе до закључка да је уређај покварен, да почну да га проверавају - и позивни знак показује да је све у реду. И добро је ако то схватите када сте повезанибили су једноставно збуњени фазни таласи, доћи ће брзо, иначе ће се радно вријеме потрошити узалуд.

Шта је то релеј напона и како је подешен - на следећем видео снимку:

Разговарајмо сада о томе како ради контролни релеј. Главни задатак уређаја је заштита електричних уређаја од оштећења услед утицаја напона ниског квалитета. Ово је веома важно за скупу опрему, тако да се увезени уређај инсталира само са контролним релејем. Обезбеђује заштиту опреме при фазном лому, неисправном прикључку као и асиметричном напону.

У складу са фазама параметара управљачког уређаја, укључени су релејни контакти, који пролазе кроз склопник у трофазном напону круга. Ако је струја најмање једна фазна језгра, напон у линији неће бити пропуштен.

Након враћања напајања на фазну жицу након неколико секунди, доћи ће до аутоматског оптерећења оптерећења. Дакле, као што видите, релеј врши аутоматско праћење, искључује напон напајања у случају незгоде и укључује оптерећење након нормализације параметара електричног кола.

Поступак повезивања релеја

Веома је важно да је контролна јединица укључена у коло било које мобилне јединице, која укључује трофазни електромотор. Ако нема таквог релеја у опреми, погрешна измјена фазе може довести до озбиљних посљедица - од лома уређаја до његовог квара.

јасно оковеза на видео:

Ако се барем један фазни кабел прекине, долази до брзог прегријавања агрегата, а уређај ће се зауставити за неколико секунди. Да би се то спречило, измењивач топлоте се често поставља на контактор уместо на контролни релеј. Проблем је, међутим, исправно га подићи и прилагодити на номиналну струју. За то је потребан посебан штанд, који је далеко од свега. Стога је инсталирање уређаја за управљање фазама једноставнији начин за рјешавање проблема.

Принцип рада ЛЦД-а заснива се на чињеници да уређај снима хармонике обрнутог низа који настају у случају изобличења фаза или лома струјних проводника. Аналогни филтери управљачке јединице их изолују и дају сигнал контролној плочи, која укључује, након пријема релејних контаката.

Шема повезивања релеја за фазну контролу не разликује се у сложености. Сви трофазни проводници и нулти кабл морају бити спојени на одговарајуће терминале уређаја, а његови контакти провалити у соленоид магнетног стартера. Ако је уређај у нормалном раду, контактор је укључен, контакти релеја су затворени, а напајање напајања опреме је извршено.

У случају квара, контакти управљачког уређаја се откључавају и напајање се искључује док се параметри мреже не врате.

Често се за заштиту кућних апарата користе фабрички произведени релеји за производњу. Али понекад јесуОни такође праве своје руке. Ево шеме једноставног домаћег уређаја, који садржи графичке ознаке елемената укључених у ланац.

закључак

У овом чланку смо разговарали о томе шта је релеј за фазну контролу, зашто је то потребно и на којем принципу ради. У индустријским условима, штити компресоре, електромоторе и друге агрегате. У кући се најчешће користе за заштиту машина за прање веша и фрижидера.