Регулатор температуре за радијатор: принцип рада

Ако у кућу инсталирате специјалну опрему за подешавање жељене температуре, у вашем стану можете одржавати удобне услове током зиме.

Врло често се могу видјети отвори у становима, а понекад и прозори, када на улици постоји мраз. Из овога следи да је регулација грејних грејача изведена погрешно.

Становници таквих просторија једноставно не могу да прилагоде тражену температуру. Да би се постигао правилан температурни баланс, они посебно отварају прозоре, почевши од хладног ваздуха. Да би се постигла угодна унутрашња температура, инжењери су развили термостат за радијатор.

Структура терморегулатора и принцип његовог рада

Дизајн уређаја укључује:

 • вентил (вентил);
 • термостатски елемент.

Термостатски вентил за радијатор је најобичнији кран. У металном кућишту је направљен отвор за пролаз, направљено је седло и конусни систем затварача.

Због вертикалног кретања конуса, количина измењене расхладне течности. У принципу, ради као нормалан вентил. Једина разлика је у раду механизма за затварање, његовом почетном кретању.

Да би се конус затварача померио, систем је опремљен термалном главом опремљеном посебним термичким елементом. Састоји се од еластичног, потпуно затвореног цилиндра, који се, да би се одбио, напуни гасом или течношћу (мехом).

Термички агенс укључује посебну течност илигасовита супстанца. Они реагују на расположиву температуру носиоца топлоте. Њихова запремина се смањује или повећава, у зависности од топлоте коју обезбеђује расхладно средство. Индустрија такође производи мехове испуњене чврстим агенсом. Међутим, они имају веома озбиљну ману. Они реагују на скокове температуре у року од 30 минута. Ово је веома дуго, тако да су изузетно ретки.

Принцип рада таквог инструмента заснива се на законима физике. Када се супстанца загреје, њен волумен почиње да расте. Цилиндар је веома растегнут и почиње да се притиска на клип.

Он се покреће и присиљава конус за закључавање термоелемента да се креће. Као резултат, проток расхладне течности се преклапа, термални агенс, који се налази у меховима, почиње да се хлади и скупља.

Димензије цилиндра су знатно смањене. Опруга подиже конус за закључавање. Радијатор је поново напуњен расхладним средством, глава терморегулатора се поново загрева. Као резултат, соба одржава жељену температуру. Грешка не прелази 1 степен.

Сваки такав систем има коефицијент грешке. То је због чињенице да се реакција балона не одвија тренутно. Постепено се компримира и затим шири. Другим речима, прекид расхладне течности је веома глатка, нема потребе да се говори о брзини.

Због тога се термостат ретко уграђује у "затвореном" или "отвореном" положају у потпуности. На овај начин се постижу удобни услови у просторији.

Коефицијент грешке се одређује посебним индикатором термалне главе,који се звао "гестхетизам". Уз минималну вредност овог индикатора, уређај реагује што је брже могуће на скокове температуре. Таква висока прецизност се ријетко сматра неопходном за једноставног земљопоседника. Али цена таквих уређаја је веома различита. Када инсталирате такав систем на ваш радијатор, запамтите да нећете моћи да постигнете његово потпуно и једнако грејање.

Нека парцела ће остати хладна. Многима се чини да је радијатор управо зачепљен и да га треба очистити. Да бисте тачно знали шта се десило, уклоните термалну главу. Брзо ћете увидети да је све у реду, површина радијатора у кратком временском периоду ће имати једнако загревање.

Типови термостатских делова

Топлотна пумпа за радијатор је изнад и може се по потреби мењати. Произвођачи производе неколико врста таквих уређаја:

 • упутство;
 • механички;
 • електронски.

Обично је случај компатибилан са другим термоелементима. Горе описани систем и принцип рада односи се на радијаторски радијаторски термостат, који укључује механичку главу. Такав комплет се сматра главним. Има много модификација. Сви се разликују по својим карактеристикама и вриједности.

В Европи цена на механическаа топлотна глава е от 15 до 25 евро. Систем против вандала морат ће платити 40 еура. Произведени су и механизми опремљени даљинским сензором. Инсталира се само ако је то немогућеподесите температуру батерије. На пример, инсталиран је далеко иза ормара или затворен нишом. Са овом инсталацијом, величина капиларне цеви је веома важна. Ради се о самом терморегулатору. Цијена таквих система је много већа и може достићи 50 еура.

Температуру радијатора можете подесити помоћу ручног термостата. Ради на истом принципу. Када ротирате ручку, пролази количина расхладног средства.

Једина разлика је могућност замене таквог термопара механичким системом или, по жељи, уградње електронског уређаја. Није потребно уклонити кућиште да бисте инсталирали други уређај. Ови делови су универзални.

За ручно подешавање можете купити главу плаћањем 4 еура.

електронски термогоодс

Ти системи се сматрају најскупљим и најтежим. У њиховом случају постоји посебно мјесто за уградњу батерија. Главна разлика између ових уређаја је велика функционалност.

Поред одржавања собне температуре са уграђеним програмом, могу да прате и одржавају жељену температуру било ког дана у недељи. Такође можете подесити уређај на одређено време.

На пример, ујутро сви одлазе на посао, кућа је празна. Власници соба ће се вратити тек после 6 сати увече. У овом тренутку, соба не треба да одржава високу температуру уопште. Управо у ту сврху створени су електронски термопарови. Могу се ставити на све потребне дане, уз малу вриједносттемпературе Можете ставити 8 степени, а увече брзо загрејати ваздух до 20 степени.

Такви системи вам омогућују да уштедите новац за гријање, док у потпуности одржавате ниво удобности.

Поред тога, термалне главе су подељене једна на другу према типу супстанце укључене у мехове. Ови инструменти се издају:

 • течност;
 • гас.

Уређаји на гасни погон имају ниску инерцију, способни су да врло брзо реагују на могућу промену температуре. Међутим, разлика између ових уређаја је минимална, тако да не треба дати предност одређеном типу.

Главни захтев за ове уређаје остаје квалитет. Тип температурног агенса је на другом месту.

Течни терморегулатори имају исти квалитет. Њихова производња је много лакша, а асортиман више.

Приликом одабира термоелемента, веома је важно знати који температурни опсег овај уређај може да подржи. У већини случајева се креће од 6 до 28 степени. Постоје, наравно, и друга значења. Што је већи распон, то је већи трошак. Поред тога, различите величине уређаја, начин повезивања и његов дизајн могу бити различити.

монтажа термостата

Апарат је инсталиран на радијатору у одређеном редоследу:

 • иницијално затвара потисни дио на којем се креће расхладно средство и његов одвод. За уградњу термостата на грејач грејања било је мање радно интензивније, боље га је извршити са искљученим системом грејања. Не морате да се бавите одводом воде;
 • припрема за укрцајмјесто Хоризонтално подводно подручје се реже. На погонима се сече резбарење. Када постоји вентил на цеви, он мора бити демонтиран;
 • Кућиште терморегулатора је инсталирано. Затим је навојна навртка причвршћена на погон, након чега је намотана траком за заптивање. Равно на навртку матице термостат. За повезивање завршене конструкције са другим ванбродским мотором, друга матица заварује. Оба кућишта термостата се фиксирају истовремено на свакој страни помоћу вијчаних кључева;
 • подешавање контролног елемента. Код адаптера, причвршћеног на кућиште, термална глава је причвршћена. Инсталирање термалне главе на хеатсинк вам омогућава да поправите или замените уређај модернијом.

Како подесити термостат

Процес подешавања уређаја врши се у следећем редоследу:

 • да би се одржала стабилна микроклима у згради, потребно је затворити све прозоре, затворити врата;
 • у средини собе је постоље чија величина мора одговарати половини висине просторије. Термометар је причвршћен на постоље;
 • потпуно отворити славину термостата да загреје ваздух до максималних вредности;
 • након подизања температуре за 5 степени вентил се затвара;
 • онда треба да сачекате да температура почне да пада и да достигне жељене вредности. Вентил се враћа улево, све док се бука не улије у хладњак. На овом уређају завршава се подешавање.

То је унутраДа бисте додатно калибрисали жељене температурне режиме, потребно је да држите малу вертикалну траку, указујући на почетни положај вентила.

Индустрија производи неколико типова термостата са сопственом скалом. Да бисте подесили жељени мод, довољно је упоредити индикатор, одређен на скали и температури просторије.

Позитивни квалитети модерних терморегулатора

 1. Ови уређаји савршено се уклапају у унутрашњост стана. У хармонији су са дизајном просторије и изгледају прелепо. Контрола температуре се обавља лако и слободно.
 2. Уређаји се врло лако инсталирају у било који систем гријања. Уређаји су слободни да одговарају било којим температурним условима. Коришћењем овог уређаја није потребно стално одржавање, већ ће дуго радити без превентивног теста.
 3. Радијатори за гријање, опремљени терморегулаторима, стварају удобну температуру у просторији. Сада не морате да отварате прозоре да бисте подесили собну температуру.
 4. Термостат нормално ради на температури од 5-27 степени. Вредност температуре може бити било која унутар овог опсега. Непрестано ће се одржавати са грешком од 1 ° Ц.
 5. Захваљујући терморегулатору, носач топлоте је равномерно распоређен кроз систем грејања. Радијатори који су на последњем месту у ланцу и даље ће имати максималан ефекат.
 6. Уређај контролише температуру, прати његову вредност и спречава прекомернозагревање ваздуха из било ког другог разлога, на пример, укључивање додатних кућних апарата.
 7. Ако се терморегулатори користе у аутономним системима гријања, гориво се може значајно уштедјети (за око 25%). То вам штеди новац за грејање. Смањује се количина штетних гасова који улазе у ваздух након сагоревања.

Пошто трошкови термостата нису велики, њихова инсталација дозвољава:

 • за уштеду топлотне енергије;
 • да се постигне угодна температура;
 • не морате куповати и одржавати термостат за радијатор.

[Напомена] Инсталација термостата даје максимални ефекат у појединачној конструкцији, на пример, у сеоској кућици. Цео систем се исплати за једну сезону. Ако је инсталиран систем централног грејања, уређаји омогућавају подешавање микроклиме и одржавање жељене температуре у затвореном простору. [/Ноте]

[Тип] Инсталација термостата треба да почне из просторија у којима се температурни режим често мења, на пример, кухиња или просторија која се стално пуни јаком сунчевом светлошћу. [/Тип]

Упутство за инсталацију термостата

У приватним зградама, инсталација термостата треба почети са горњег ката. То је због чињенице да топли ваздух почиње да расте. Температуре доњег и горњег спрата су веома различите.

Највећи ефекат у приватној изградњи дају панелни радијатори, који имају мали капацитет, опремљени терморегулаторима. Брзи супромените температуру када се активирају термостатским вентилима.

Уређаји морају бити овјерени издавањем цертификата о усаглашености. Данас је на тржишту могуће купити терморегулаторе било које врсте. Трајање њиховог рада је око 20 година.

закључак

Лако је одабрати жељени термостат. Потребно је само да схватите за који систем грејања је вентил купљен, где ће бити инсталиран. Најекономичнији су програмабилни системи.