Размотрите на којој висини су инсталиране утичнице и прекидачи

Инсталирајте утичнице и прекидаче

У овом чланку ћемо говорити о висини на којој су инсталиране утичнице и прекидачи. У многим собама овај параметар је регулисан елементарном погодношћу сервиса, али у неким просторијама правила ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација) подлежу посебним захтјевима.

У чланку ћемо понудити оптималну комбинацију ова два параметра.

Шта су утичнице и прекидачи

Прије него што говоримо о локацијама утичница и прекидача, погледајмо њихову врсту и типове извршења. Уосталом, у зависности од тога, у многим аспектима, различит је не само начин инсталације, већ и захтеви за подацима за електричне апарате.

типови испуста

У зависности од дизајна и номиналних параметара утичница су подељене на више типова и типова. Ове параметре треба узети у обзир приликом куповине и инсталирања утичница.


типови испуста

 • Прво, то је тип утичнице на путу инсталације . Могу се поставити утичнице за скривене и отворене инсталације, као и производи намијењени за вањску уградњу. Обично се за инсталацију са отвореним ожичењем издају утичнице за спољашњу инсталацију.
 • Важан аспект је подела на номиналну струју утичнице . Обично ови занемарују и као резултат добијају спаљене испусте, па чак и пожар. Тренутно су на располагању утичнице за номиналну струју од 6, 10, 16 и 25А. Такођер можете наћи утичнице на 32А, али се ријетко користе, а њихова цијена је много већа.
 • И последњиВажан аспект је присуство или одсуство контакта за уземљење . Овде, наравно, избор је због ваших преференција, али ако се борите за безбедност ваше електричне мреже, боље је да изаберете утичнице са повезаним кругом за уземљење.

типови прекидача

Избор прекидача је много већи. То је у многим аспектима због великог броја принципа инклузије, али треба узети у обзир и номиналне параметре при избору уређаја за искључивање.

 • Дакле, ако поставите прекидач својим рукама, обратите пажњу на његову номиналну струју. Може бити 4, 6 и 10А. Много ређе се налазе моћнији прекидачи. Уосталом, они већ морају имати контакте са искривљењем, што им знатно компликује дизајн, а ако вам се понуди снажнији прекидач без њих, онда би постојаност таквог прекидача требало сумњати.

Обратите пажњу! Номинална струја прекидача у 4, 6 и 10А се не односи само на карактеристике дизајна. У складу са тачком 6.2.2 ПУЕ, свака линија расвете групе не сме садржати више од 20 уређаја. У овом случају, мулти-лампе у фабрици се сматрају једном лампом. Полазећи од овог правила, прекидачи за вишу номиналну струју за једну групу нису потребни.


На слици је приказано мноштво утичница и прекидача

 • Осим тога, прекидачи се дијеле и на начин монтаже на удубљену (скривену), намијењену за отворено ожичење, и прекидаче вањске инсталације. Овде избор зависи искључиво од тоганачин и место постављања уређаја.
 • Али према прекидачком механизму, прекидачи су подељени на дугмад, полугу, окретни, кабл, додир и друге типове. Овде избор зависи искључиво од ваших жеља.
 • Такође су прекидачи подељени бројем диал-уп група. То могу бити прекидачи са једним, два и три тастера. Овде избор зависи од захтева и лакоће коришћења.

Захтеви за уградњу прекидача и утичница

Генерално, ПУЕ је веома строго прилагођен стандардима уградње прекидача и утичница. Али за стамбене просторе, ове норме су знатно поједностављене.

Ово је учињено на основу грађевинских реалности совјетске ере, када површина простора и њихова изградња једноставно нису омогућили да се испуне сви ови захтјеви.

Захтеви за уградњу утичница

Пре него што одговорите на питање: на којој висини да направите утичнице и прекидаче, утврдимо где се могу инсталирати и који грађевински стандарди за њихову инсталацију.


Могућност постављања утичница у кухињи

 • Да, у фази планирања, треба да узмете у обзир следећа правила БСЦ 59-88. У стамбеним насељима треба имати једну утичницу на струју од најмање 6А за сваких 6м2.
 • За коридоре, ова стопа се смањује и један излаз се налази на свакој соби од 10м2.
 • У кухињама, позиција 12.27, ВСН 59-88 захтијева постављање најмање три испуста на површини до 8 м2 простора. Ако је површина кухиње већа, мора постојати најмање 4 испуста. Истовремено, најмање једна од ових утичница треба да буде на номиналној струји од 10 или 16А.
 • Што се тиче купаонице. Онда овде П.7.1.37 ПУЕ дозвољаваинсталирати утичнице само ако су повезане преко уређаја УЗО. Наравно, још увијек постоји могућа опција за уградњу преко сплит трансформатора, али за стамбене просторе није прихватљива.
 • За викендице и приватне куће правила ВСН 59-88 су још нижа. Потребна је само уградња 1 испуста у свакој просторији, осим кухиње. Ова соба захтева најмање 2 пословнице. Штавише, номинална струја ових уређаја је одређена пројектом.
 • Али у таванима, ни норме ПУЕ, ни ВСС 59-88 не дозвољавају уградњу утичница. Чак и ако је инсталирана нека врста електричне опреме, сви уређаји за пребацивање требају бити изван тавана.
 • Што се тиче питања: на које се висине и прекидачи могу инсталирати, уопште, све зависи од практичности њиховог рада. То је обично 30 цм удаљено од пода. Али, на пример, за повезивање фрижидера, издувног система или клима уређаја, згодније је поставити их више.

Обратите пажњу! Параграф 7.1.37 ПУЕ прописује постављање утичница у кухињама које нису ближе од 50 цм од цјевовода, отвора, шкољки и других уземљених дијелова. Али ове просторије се не односе на стамбене просторе. Међутим, ако имате такву прилику, ово је боље држати се тог правила.

 • Посебан проблем је инсталација продајних мјеста у јавним, комерцијалним и дјечјим установама. Овде су правила много строжа и ми ћемо ова правила размотрити у једном од наших наредних чланака.

Захтеви за уградњу прекидача

Што се тиче прекидача, онда за стамбене просторењихова инсталација такође није веома захтевна.

Овде је јасно да се прекидачи не могу инсталирати. Међутим, правила висине се углавном препоручују.

Локација утичница и прекидача у стамбеним просторијама

 • Прије свега, треба имати на уму да клаузула 7.1.39 забрањује уградњу прекидача у купаоницама и купаоницама. Прекидачи за ове просторије требају бити смјештени у сусједним просторијама.
 • Исто важи и за господарске зграде, као и за шталу, где наша упутства, као у тачки 2.1.74 ПУЕ, не препоручују уградњу прекидача. Прекидачи за ове просторије треба да буду инсталирани у било којој погодној суседној просторији.
 • Што се тиче питања: на којој висини треба уградити утичницу и прекидач у дневним собама? Овде је изабрана удаљеност од пода, на основу практичности. За грађевинске организације стр.12.29 ВСН 59-88 подиже ниво од 1,5 метара. Сада је прихваћено постављање прекидача на висини од 0,8 - 0,9 м од пода. Овај мали прекршај на задовољство европских стандарда постао је практично норма.
 • Такође треба имати на уму да ставка 7.1.40 ПУЕ не одређује само удаљеност, већ и локацију прекидача. То би требало бити на вратима улаза у собу из ручке. Ако је контролни прекидач са каблом инсталиран онда мора бити на истој страни.

закључак

Надамо се да ће вам наш кратак преглед омогућити да утврдите која висина утичнице и прекидача треба да буде у вашем случају.

Запамтите, тоРазличите опције понуђене у бројним видео записима на интернету нису увијек обавезне. На крају крајева, основни су грађевински прописи и прописи за инсталацију електричних инсталација.