Размотрите како да измерите напон и струју у утичници

Мерење помоћу мултиметра

Шта да се мери напон у утичници или да се одреди вредност струје која тече кроз њу? Такво питање је постало практично пред сваким од нас. Одговор на то је сасвим једноставан - то је мултиметар, универзални уређај за мерење широког спектра електричних параметара.

Главна карактеристика овог уређаја је комбинација разних уређаја који могу захтевати професионалну и домаћу електричну енергију. Да би се користио такав уређај, није потребно имати одређена специфична знања. Довољно је подсјетити се на часове физичке школе.

Како радити са мултиметром?

Пре него што измеримо напон у утичници помоћу мултиметра, утврдимо како уређај ради. Такође ћемо разумети вриједности које је способна мјерити.


аналогни мултиметар

Мултиметри могу бити аналогни или дигитални. Одговор на питање који је од њих бољи је очигледан - дигитални уређај. Уосталом, дигитални мултиметри увек указују на тачну вредност измерене вредности, лојално опажају погрешно повезивање сонди и не тако захтевне услове рада. Истовремено, у корист аналогних уређаја постоји само један аргумент - цијена.

дигитални мултиметар

Зато ћемо у нашем чланку размотрити дигитални мултиметар. И хајде да почнемо наш преглед мултиметарских сонди. За њихову везу, нормални уређај има два или три прикључка.

 • Црна сонда мора бити спојена на "ЦОМ" утичницу , која јеНегативно или уземљено. То зависи од измерене вредности.

Повезивање сонди за мултиметре

 • Црвена сонда се повезује са једним од два преостала гнезда . Аббревиатион "В? МА 'означава да је овај слот дизајниран да мери напон, отпор и јачину струје, али само са својим малим вредностима. За мерење јачине струје у 1А и више треба користити 10АДЦ слот, који има снажнији контактни део.


Означавање вредности мерених мултиметром

Сада ћемо говорити о вриједностима које се могу мјерити конвенционалним дигиталним мултиметром. Код различитих произвођача, одређивање варијабли може варирати, тако да ћемо вам дати све могуће опције.

 • За мерење једносмерног напона користите граничну ознаку ДЦВ . На овом ограничењу, обично постоји неколико одредби за мерење напона од 200мВ до 1кВ. Да бисте измерили АЦ напон, користите ограничење означено АЦВ. Обично има неколико положаја за мјерење од 100В до 1000В.
 • За мерење струја постављена је граница ДЦА . Он такође има неколико позиција од неколико стотина микро ампера, до неколико стотина милиампера. Поред тога, обично постоји позиција за мерење јачине струје до 10А. Међутим, да би се уређај повезао у ову позицију, упутства саветују да се црвена сонда распореди у отвор за њу. То је неопходно због чињенице да је струја у 10А прилично велика и слаба веза "В"? МА "једноставно се удаљи од њега."
 • Имамо ограничење за мерење отпора круга"?" . Има неколико одредби за мерење вредности од 200 Охма до 2 МΩ.

Обратите пажњу! Могуће је мјерити било коју вриједност помоћу веће границе. На пример, напон на 100В може да се мери у позицији која није 200В, већ на позицији од 1000В. Али са повећањем границе мерења, грешка уређаја се повећава. У том смислу, добијени резултати мерења могу бити недовољно поуздани.

Поред ових основних вредности, многи уређаји имају и додатна ограничења за мерење појачања транзистора струјом, кратким спојем, мерењем параметара диода и неких других. Ова ограничења су већ фокусирана и нећемо их детаљније разматрати.


Алтернативне ознаке за мултиметре

Мерење струје и напона помоћу мултиметра

Бити у стању користити мултиметар може размотрити како их мјерити, овисно о измјереним вриједностима. На крају крајева, мерење струје у излазу се веома разликује од напона. Поред тога, размотрићемо и друге могуће опције за мерење ових количина у домаћим условима.

Мерење напона мултиметром

Почнимо с разматрањем питања како измјерити напон помоћу мултиметра у утичници? Ова процедура ће вам помоћи да одговорите на питање да ли су параметри мреже у складу са стандардима и да ли се на њега може прикључити одређена електрична инсталација.

 • За ово, пре свега, поставите сонде у одговарајуће утичнице. У нашем случају, ово је "СОМ" прикључак за црну сонду и "В" утичницу. МА »за црвену сонду.
 • Сада вршимо неопходно укључивање самих мултиметара. Будући да струја у утичници има варијабилну вриједност, морамо поставити АЦВ границу.

Положај прекидача за мерење напона у излазу

 • Положај прекидача треба да буде већи од очекиваног напона. То јест, за утичницу у којој би требало да буде 220В треба да изаберете најближу вредност. Ако узмемо наш мултиметар, онда изаберемо вредност на 750В. За дво- или трофазне утичнице, номинална вриједност напона је 380, односно, ми такођер одабиремо позицију на 750В.

Обратите пажњу! Ако не знате предвиђену вриједност напајања, мјерења с мултиметром је боље не радити. Ако је напон изнад максималне вриједности, у нашем случају 750В, онда у најбољем случају може запалити осигурач на мултиметар, ау најгорем случају може се завршити озљедама и опекотинама. Због тога ћете прије мјерења одредити предвиђену вриједност напона.

 • Након подешавања граница мерења, можете наставити директно са мерењима. Да би то урадили, сонда убацује утичнице у контакте и обезбеђује поуздан контакт између њих.


Мерење напоном мултиметра

 • Након тога, приказ мултиметра ће приказати тренутну вредност напона у нашој утичници. Може лагано да варира у опсегу 1 - 2В, то је нормално. Ако се креће у ширем опсегу, то говори о непоузданом контакту између сонди и стезаљки за напајање утичнице, или лошег квалитета контакта у мрежи.


Одређивање цене поделе аналогног мултиметра

 • Ако користите аналогни мултиметар, онда пре мерења напона у утичници, морате одредити цену делиоца скале. Након тога направите директан прорачун за израчун тренутне вредности напона.

Мерење јачине струје помоћу мултиметра

Али мерење струје у утичници помоћу мултиметра је много компликованије. Прије свега, то је због укључивања мјерног уређаја за мјерење јачине струје.

 • Размотримо која је карактеристика уређаја за мерење јачине струје. Чињеница је да се за мерење струје серијски повезује мултиметар или амперметар са електричном инсталацијом.
 • То јест, у самој утичници, без прикљученог електричног уређаја, нема струје као такве. Према томе, не можемо је мјерити. Али када се уређај спаја преко утичнице почиње струја струје директно пропорционална снази уређаја.
 • Као резултат тога, испоставило се да ће нам познавање напона напајања и снаге уређаја бити много лакше израчунати струју електричне инсталације. Да бисмо то урадили, користимо Охмов закон.


Охмов закон

 • Наравно, овај закон важи само за ДЦ мрежу, а за АЦ мрежу је потребно унијети додатни фактор снаге. Али за најједноставније прорачуне сасвим је могуће користити га.
 • Али ако не знате моћ уређаја или имате сумње у његов рад, онда моратезнате и како да измерите јачину струје у уређајима са утичницама. Да не би прекинули напајање електричном инсталацијом и да се не одвајају од њега, утичница може направити једноставно подешавање.
\ т


Направили смо уређај за мерење струје у излазу

Да би направили такав уређај, биће нам потребан утикач, два прикључка и комад жице. Утикач ће се спојити на зидну утичницу у којој мјеримо. На њега су спојене жице, које иду на утичницу број један.


Шема повезивања нашег уређаја

Прикључак број један је нешто другачији од нормалног. На једну од струјних стезаљки спојимо жицу са вилице. А до друге стезаљке за напајање, спојите жицу која иде у утичницу број два.


Повезивање утичница у нашој шеми

У утичницу број два, спајамо једну жицу из утичнице број један. Други контакт за напајање прикључен је на неоштећен прикључивањем утикача у прву утичницу.


Повезивање сонди за мултиметре

Сада, у фазама. Уметните сонде нашег мултиметра у утичницу број један. Укључите утикач нашег уређаја у утичницу. Спојите наш електрични апарат на утикач број два.


Мерење струје у утичници помоћу мултиметра

Ако смо све урадили како треба, сада можемо мјерити струју у утичници помоћу мултиметра. А при вађењу барем једне од сонди из бројчаника број један, наш електрични апарат престајето ворк Али не препоручујемо ломљење ланца повлачењем сонде. Урадите то боље са утикачем.
 • Ако тражите једноставнији начин да сами измјерите струју у утичници или било којој другој електричној инсталацији, тада ће вам требати бројила електричне енергије. Карактеристика овог уређаја је да можете измерити јачину струје без прекидања кола. Осим тога, можете то учинити у било које погодно вријеме за вас у било којој фази електричне инсталације.

елецтриц митес

\ т
 • Суштина овог уређаја је да измери магнетно поље око проводника кроз које може одредити струју која тече кроз жицу. Да би то урадио, он мора да откључа муздраметатр. Отворена муздрамататра вам омогућава да је закључате око истраженог проводника и направите мерења.

Обратите пажњу! Ако имате дво-, три- или друге проводнике са више проводника, онда треба мерити за сваку жицу једне фазе засебно. Ако затворите муздраметатер око жица свих фаза, уређај ће показати нулу. То је због чињенице да ће се магнетна поља око сваког проводника међусобно компензирати, а резултирајућа вриједност ће бити нула или врло мала.

закључак

Као што можете видети, мултиметар је свестрани уређај који вам омогућава да направите широк спектар мерења. Али то захтева исправан приступ и познавање принципа електричне инсталације.

Дакле, ако желите да инсталирате мерач снаге уутичницу, или друге, у већини случајева, сувишне уређаје, онда препоручујемо да се прво сетите лекција из основе електротехнике. И тек тада одлучити о потреби за таквим уређајима и мјерењима.