Размислите о томе како спојити кабл на утичницу

утакните утичницу

Када вршите поправку или инсталацију ваше електричне мреже, можете наићи на проблем како да повежете жице са утичницом. Питање није компликовано и не захтева никакво посебно знање.

У исто вријеме, постоје нијансе које могу бити ступор, а не професионалац. Стога ћемо у овом чланку размотрити све детаље повезивања утичница, а такође ћемо анализирати све могуће варијанте које можете наићи у току поправке.

Могуће опције повезивања за утичнице

У овом чланку ћемо размотрити питања која се директно односе на повезивање утичница; питања везана за прикључак из утичнице других електричних инсталација, као и додир на ситуацијама везане за провјеру ефикасности утичница.

Повезивање стандардне утичнице

Прије свега, погледајмо како спојити жице на утичницу?

За то треба да га доведемо до фазних, нултих и заштитних жица. Веза се обично изводи из разводне кутије, која се често налази испод плафона изнад прекидача светла на улазу у просторију. Али одмах да приметимо да ово није норма, већ прећутно правило.


Једноставно спајање на зидну утичницу

 • Прије спајања утичнице, потребно је да га инсталирамо и, ако се користи скривени начин инсталације ожичења, ставите га у спремиште из разводне кутије. Ово нећемо зауставити, видео снимак овог аспекта рада можете наћи на страницама нашег сајта.
 • Када је инсталација утичнице завршена и сви припремни кораци су завршени, могуће јепређите директно на везу. Да бисмо то урадили, морамо отворити разводну кутију. Пре тога потребно је уклонити напон из свих жица које се налазе у њему, али је боље одмах искључити додатак за своју кућу или стан.
 • Након отварања разводне кутије, потребно је идентификовати фазне, нулте и заштитне жице из којих се доводи кабл. Ако је ваша електрична мрежа монтирана у складу са П.1.1.29, жуто-зелена жица је заштитна, плава жица је нула и трећа жица је фазно.
 • Ако је ваша инсталација на кући направљена "некако", онда наставите са проналажењем фазе, нуле и заштитне жице. Да би се то урадило, требало би обезбедити приступ изложеним деловима подводне жице. Затим их разблажите са стране, осигуравајући практичност рада.
 • Сада можемо напајати жице. Користећи биполарни индикатор напона, одредите фазну, нулту и заштитну жицу.

Обратите пажњу! Препоручујемо да користите само двополни индикатор напона због веће поузданости и функционалности. Истовремено, његова цена неће уништити ни најскромнији буџет. Скуп функција, као што је индикација напона, дефиниција присуства круга и могућност кориштења као стандардног капацитивног индикатора, може ријешити готово сваки задатак.


Најједноставнији биполарни индикатор напона

 • Да би се одредила нула и заштитна жица, потребно је одвојити нулту жицу у вашем преклопном штиту на уклоњеном напону. Затим примените напон на иРазводна кутија за одређивање нулте жице у одсуству кола између жице и земље.

Обратите пажњу! Веома је важно не мешати нулу и заштитну жицу, јер у супротном можете имати озбиљних проблема са праћењем енергије. А ако постоји модеран електронски бројач, он ће бити детектован на првом кружном току.

 • Ако је ваша електрична мрежа у складу са захтјевима ПУЕ, онда се може изоставити стр.4 - 6 наше инструкције. Уместо тога, спојите фазе, нулу и заштитне жице на одговарајуће терминале и ставите их у утичницу. У овом случају, у складу са тачком 2.1.22 ПУЕ, на месту повезивања како у разводној кутији тако иу кутији одвода, потребно је обезбедити напајање жица. Ово је посебно тачно када се спајају утичнице са алуминијумским проводницима.
 • Сада спојите кабл на зидну утичницу. Главна ствар је да се не греши са прикључком заштитне жице. Треба да буде повезан са контактима за уземљење утичнице. Фазне жице и нула жица су спојени на струјне прикључке утичнице. Штавише, која је жица где - апсолутно нема разлике.
 • Након затварања поклопаца разводне кутије и завршне инсталације утичнице, можете напајати и испитати наш излаз. Ако сте урадили све што наша инструкција каже, све ће радити без примедби.

Повезивање вишеструких утичница узастопно

У неким случајевима, да би се уштедело, можда ће бити потребно да се повеже неколико прикључака одједном. Такође нема потешкоћа, и лако је то учинити својим рукама.

На слици је приказана схема повезивања неколико утичница у низу

 • Прво, користећи горе описани метод, повежите први излаз. Затим, на терминале првог прикључка, повезујемо, односно, фазне, нулте и заштитне жице које иду у следећу утичницу.
 • На другом излазу спојите жице. Штавише, овде, опет, важно је правилно повезати само заштитну жицу. Приоритет повезивања других није толико важан. Иако је ради правде вредно напоменути да би требало да буде поштовање правила ПУЕ. Ово елиминише проблеме поправке.
 • Посебно бих се желио фокусирати на питање: како спојити 4-жичану утичницу тијеком поправке? Уосталом, ситуација када извадите сломљену розету, а ту су и 4 жице - многи возе у ступор. Овде нема ништа страшно, а сада ћемо са вама разговарати о овом питању.
 • Ако утичница не ради, прво морате утврдити разлоге. Ако се визуелно не виде никакви проблеми онда користимо наш двополни индикатор напона.
 • Прво проверите присуство фазе и "нула" на било којој од четири жице. Ако један пар има и фазу и нулу, онда након уклањања напона, повежите их са нашом утичницом. Друге двије жице, ако се увлаче у утичницу, такође су спојене на утичнице на случајан начин.

Обратите пажњу! Разговарали смо о томе да се случајно повежемо само ако се хране утичницом. Ако се напајају осветљењем, онда морате да утврдитежица која иде на прекидач, и то је управо да се повеже са фазним терминалима утичнице. Али о томе - испод. Из истог разлога, како би се одредило шта се напаја из ове утичнице, провјерити доступност најближих продајних мјеста и расвјете. Штавише, то је потребно учинити не само у овој, већ иу просторији поред зида, која има инсталиран излаз.

Повезивање са мрежне утичнице за осветљење

Иако се ова шема веома ретко користи, она се такође може наћи. Уосталом, то није толико компликовано, али може пружити значајне уштеде у времену и новцу. Зато, ако сте отворили утичницу, и тамо видјели три или четири жице, не бојте се.

Повезивање прекидача на зидну утичницу

 • Ако сте за време поправке утичнице на његовом отвору пронашли три жице, онда је највјероватније да ћете отићи до најближег прекидача. Лако је проверити тако што ћете га искључити.
 • За мрежу сервиса расвјете након поправке, потребно је да је поново спојимо. Према тачки 6.6.28, то је потребно урадити управо на фазном водичу. Али будите опрезни. Ако је ваша кућа давно изграђена, а имање није обрађено или обрађено од стране професионалаца, боље је бити сигуран.
 • Да бисте то урадили, ископчајте нашу жицу из утичнице и укључите прекидач на који је прикључен. Ако постоји нула на нашој жици, онда смо све урадили како треба. Ако жица покаже фазу, жица треба да буде повезана на нулти прикључак утичнице. Ово треба запазити и одмах се поправити.
 • Али постоје неке опције када отворите розету, наћи ћете четири жице које напајају мрежуосветљење И овде нема ништа страшно.
 • У овом случају, и жица за нулту и фазну жицу за мрежу расвјете се узимају из утичнице. Након решавања проблема, потребно је да све вратимо. Непосредно пре повезивања 4-жичне утичнице, проверите да ли је жица која долази до прекидача повезана са фазном утичницом утичнице и нула до нуле.


Повезивање осветљивача са утичнице

закључак

Прегледали смо практично све опције на које можете наићи приликом инсталирања и поправљања утичница. Али неки "мегаспецијалисти" заборављају правила ПУЕ, која су наведена у параграфима 1.1.27 и 1.1.28, у којима се наводи да све електричне инсталације треба да имају што је могуће једноставније и једноставније.

Због тога постоје могући инциденти. Стога, када се врши инсталација своје електричне мреже, "није потребно поново изумити бицикл", већ све треба радити по правилима. То ће спасити не само много живаца и сила за оне који ће се бавити поправком, већ можда и за њихов живот.