Расвјета у дрвеној кући (25 фотографија): значајке и дизајн свјетиљки на веранди, у просторији с гредама или ниским строповима из лога

Осветљење дрвене куће има своје посебности. Обезбедите га тако да сваки члан породице буде удобан и удобан - задатак није лак. Ако не распоређујете исправно светлосне уређаје, уместо удобности можете добити пријатну атмосферу у кући. Размотримо основна правила распореда расвете.

Карактеристике

Приликом избора расвете треба узети у обзир карактеристике просторије.

Унутар простора

Приликом пројектовања расвјете треба узети у обзир да дрво апсорбује свјетлост, дакле, поред опћег расипања, потребно је користити и додатне (точкасте) изворе свјетлости. На пример, у кухињи - у радном простору, изнад трпезаријског стола; у дневној соби - у читаоници. Приликом постављања лустера у средину стропа, предност имају они који имају дифузоре, направљене од матираног стакла или гдје је проток свјетлости усмјерен према горе.

Оптимално решење - ротациони извори светлости, монтирани на плафону или причвршћени на проводну магистралу.


Осветљење различитих функционалних зона има своје посебности.

У дневном боравку морате уредити расвјету за различите функције: од провођења времена са члановима породице до добродошлице и одржавања величанствених празника. Често је дневни боравак интегрисан са трпезаријом и радним простором. Због тога је потребно обезбедити и светло, свечано осветљење, и мирно, меко, удобно. Не можете се ограничити на лустер или на софисте на плафону.


Потребни су ниски плафониРазмислите о томе да растојање од доњег руба лустера до пода не би требало да буде мање од 2,1 метра, осим ако се налази изнад трпезаријског стола или стола. У овом случају, удаљеност може бити око један и пол метара.

Да би се истакло неко подручје дневног боравка, користи се локално осветљење, које може бити или за под или за зид или стол.

Органски ће изгледати као пар сцонцес. Поставите халогене софисте за истицање слика. Ако осветлите лајсну, можете визуелно повећати просторију.

Расветни уређаји могу послужити као одличан начин украшавања животног простора. Са позадинским осветљењем можете учинити ваш дом јединственим. Међутим, морате се придржавати осјећаја мјере, како не бисте преоптеретили малу собу.Да бисте осветлили радни простор у кухињи, потребно је да имате довољно, правилно оријентисано светло, да се поштује његова униформност. Па, ако је то природни спектар. Морате бити сигурни да нема блиставог површног бљеска. Препоручује се постављање расветних уређаја на плафон, на удаљености од 60-70 центиметара од зидова и мало изнад горњег руба полице. Линеарна и тачкаста светла се често постављају на горњу ивицу зидног ормара. Ако нема вијенаца, можете користити уређаје на флексибилним носачима, препоручујемо освјетљавање полица и извлачења.У трпезарији се не препоручује употреба дневних светалаосветљење, јер искривљују боју куване хране.

Ходник треба да буде светао. Поред плафонског осветљења, да бисте се добро видели у огледалу, потребно је да поставите пар сцонцес на нивоу главе.

Лестве треба да буду не само удобне, лепе, већ и безбедне. Са својом опремом могуће је поставити тачкасте софисте или осветљење вертикалним светлосним инсталацијама са дифузним светлом. Приликом уређења степеница потребно је узети у обзир да расвјетни уређаји не ометају слободан пролаз.


Дечје собе треба да имају светло светло, али се истовремено препоручује да користите мат жаруље да не бисте нервирали децу. На столу морате поставити столну лампу за наставу.

Приликом планирања спаваће собе потребно је знати да главно и додатно освјетљење морају бити исте у смислу снаге. Свјетло мора бити распршено, што ствара ситуацију потпуног опуштања. Неопходно је обезбедити услове за читање.аттиц

Правилно осветљење поткровља створит ће љепоту и удобност. Ако имате ниске стропове, боље је инсталирати зидне софисте, а ако поставите подне лампе, онда можете направити таван визуално шире. У сеоским кућама саставни дио објекта су греде, могу бити прекрасан елемент дизајна. На палуби таквих греда могу бити уграђени расветни елементи.

Често у дрвеним кућама, строп је закривљен кроз кров, онда је боље одбити опћу расвјету, која ће визуално смањити простор.


веранда

Осветљење веранде треба да буде не само лепо, већ и функционално. За отворене веранде користе се уличне лампе које су издржљивије и заштићене од влаге. Могу бити равне и висеће, ако су плафони високи. Да би осветљење било униформније, можете их поставити на зид, ограду или колоне.


Безбедност

Расвета у дрвеној кући захтева следећа правила:

  • У дрвеним кућама, важно је осигурати сигурност од пожара. Пожари се често јављају због неправилног електричног ожичења. Специјалисти треба да раде на пројектовању и уградњи расветне опреме. У зградама из стабла и греда препоручује се уградња отвореног ожичења, за које се користе кабловски канали или жице за фиксирање на порцеланским изолаторима.
  • Приликом полагања ожичења потребно је узети у обзир да су трупци склони скупљању. Унутрашње ожичење мора бити пажљиво промишљено и изведено. Изводи се помоћу жица заштићених незапаљивом изолацијом. Изведена је контура с уземљењем, тако да нема квара или искрења.
  • Не може положити кабл на дрво, користити валовите цијеви, пластичне кутије, метално црево. На крају крајева, при ширењу пламена унутар зида, врло је тешко угасити га. За постављање је боље инсталирати кутије и цијеви од челика и бакра. За дрвене зграде користе се бакарне жице са интегрисаним жилама до пет.
  • Електрификација зграде захтева инсталацију доброг напајања. Опремљен је електричним машинама и заштитним затварачем (РЦД).


  • За осветљење не треба користити халогене лампе које имају високу температуру грејања.
  • За уређење расвете куће са дрвета потребно је посматрати општу стилску оријентацију и хармонију. Стручњацима за стил препоруча се употреба месинга, ковања, ручно осликаног.
  • Потребно је унапријед пројектовати све детаље расвјете зграде, узимајући у обзир гдје ће бити смјештени прекидачи, чија је висина боље израчунати на основу просјечног раста становништва. Део прекидача може бити опремљен димерима за подешавање степена осветљености.
  • Покушајте да користите већу природну дневну светлост уз помоћ великих прозора, као и инсталацију мансардних прозора.


Узимајући у обзир карактеристике осветљавања дрвене куће, свако ће моћи компетентно, функционално и изворно уредити своје станове.

Затим погледајте интересантне идеје уз помоћ ЛЕД осветљења за дрвену кућу.